Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι νιώθουν, κυρίως, ανησυχία για το μέλλον, παρά ελπίδα
Παραμονή στο ευρώ “ψηφίζει” το 84%
Οικονομία
21/03/2015 | 09:09

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και, ύστερα από την εντυπωσιακή κοινωνική αποδοχή που συγκέντρωσε αυτή στα αρχικά βήματά της, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανησυχίας.

Σήμερα, όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέρχονται στο 56% (από το 69% του προηγούμενου μήνα και το 24% που κατέγραφαν προεκλογικά). Ο διαχρονικός δείκτης για την «κατεύθυνση των πραγμάτων» στη χώρα παραμένει σαφέστατα θετικός, αλλά η απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι σημαντική. Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι η κάμψη αυτή είναι απολύτως αναμενόμενη, με την έννοια ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε καταγραφεί ερευνητικά τέτοιο κλίμα αισιοδοξίας.

Ωστόσο, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι νιώθουν, κυρίως, ανησυχία για το μέλλον (58% από 52%) παρά ελπίδα (40% από 45%).

Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να ερμηνευθεί και η κάμψη των θετικών αξιολογήσεων για την κυβέρνηση (από το 76% στο 62%) και για τον Πρωθυπουργό (από το 81% στο 72%). Πρόκειται αφενός για μία εύλογη υποχώρηση των πρωτοφανών ποσοστών αποδοχής που καταγράφονταν τις πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες, αλλά και παράλληλα για μία αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομική στασιμότητα και την ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την παράταση των διαπραγματεύσεων με την ευρωζώνη και την αδυναμία εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η αποδοχή του ευρώ όχι μόνο παραμένει πλειοψηφική, αλλά και ξεπερνά πλέον το 80% (με 84%) έναντι ποσοστού μόλις 13% που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer