Παράσταση διαμαρτυρίας στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς κ. Μαρκάτο και στα διορισμένα μέλη του τοπικού υπηρεσιακού συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιούλη με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ, της Ένωσης Γονέων του νησιού, καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Κεραμειών. Σε αυτήν συμμετείχαν, επιπλέον, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Κεραμειών και οι δύο αιρετές εκπρόσωποι του κλάδου στο ΠΥΣΔΕ. Αίτημα της παράστασης ήταν να αποδοθεί ξανά η οργανική θέση ενός μαθηματικού (ΠΕ03) στο εν λόγω σχολείο. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στο σχολείο όσο και στο συγκρότημα (Γυμνάσιο – ΓΕΛ Κεραμειών) οι ΠΕ3 συμπλήρωναν πλήρως ωράριο με πρώτες – δεύτερες αναθέσεις, χωρίς να μετακινούνται από τα σχολεία τους. Η οργανική θέση «χάθηκε», μετά τη μετάθεση ενός ΠΕ03, ενώ έπρεπε να καλυφθεί αυτοδίκαια από άλλο εκπαιδευτικό, αφού δεν υπήρξε καμία δραματική μεταβολή. Και βέβαια αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση, αφού και σε άλλα σχολεία του Νομού είχαμε ανάλογα φαινόμενα (πχ Γυμνάσιο Ληξουρίου «χάθηκε» μία θέση γυμνάστριας που συνταξιοδοτήθηκε και επίσης «χάθηκε» το κενό του ΤΕ που πήρε μετάθεση στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου). Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος.
Επί πλέον, από τη μεριά της ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων τέθηκε το ζήτημα να μην κλείσει κανένα τμήμα κατεύθυνσης στα ΓΕΛ, όπως προωθείται με βάση το ΦΕΚ 2182/14-7-2016. Έτσι, σε ένα Νομό που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των σεισμών, εάν εφαρμοστεί το ΦΕΚ στα τρία δυσπρόσιτα ΓΕΛ (σε Ιθάκη – Ι΄, Μεσοβούνια – Θ΄ και Πάστρα – Η΄), που δουλεύουν κύρια με αναπληρωτές, δεν θα λειτουργήσουν οι κατευθύνσεις (εφόσον τίθεται ως όρος να υφίσταται μόνιμος για να καλύψει τις ανάγκες ολιγομελών τμημάτων). Σε μεγάλα περιφερειακά σχολεία όπως της Σάμης (ιδιαίτερα απομακρυσμένο από το Αργοστόλι) και των Κεραμειών, που είναι ενδιάμεσων κατηγοριών, για τις οποίες υπάρχει με το νέο ΦΕΚ αναγκαστικό «κάτω» όριο μαθητών, θα πρέπει να κλείσουν ακόμη και δύο από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού (όπως λέγονται τώρα οι κατευθύνσεις). Στα Λύκεια των πόλεων θα υπάρχει «αυτόματος κόφτης» που θα λειτουργεί κατευθείαν από το Υπουργείο χωρίς άλλη υπηρεσιακή μεσολάβηση και θα οδηγήσει σε υπερμεγέθη τμήματα, δρομολογώντας για το Αργοστόλι τη συγχώνευση των δύο ΓΕΛ. Στην κυριολεξία κλείνουν σχολεία, πετιούνται παιδιά στο δρόμο και η λαϊκή οικογένεια για μια ακόμη φορά καλείται «να πληρώσει το μάρμαρο».
Στα ζητήματα α) της αφαίρεσης οργανικών και β) της ουσιαστικής κατάργησης μιας σειράς ΓΕΛ στο Νομό, λόγω του νέου ΦΕΚ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας. Για το μεν πρώτο θέμα ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η όποια διοικητική ενέργεια έχει πολιτική – κυβερνητική κάλυψη, αφού η γενικότερη κατεύθυνση είναι η πλήρης ελαστικοποίηση της έννοιας της οργανικής θέσης και η «ευελιξία» στη στελέχωση των σχολείων. «Τα κενά αυτά θα δοθούν πλέον ως λειτουργικά», είπε. Δηλαδή, κενά για τα οποία δεν χρειάζεται να υπάρχει μόνιμα εκπαιδευτικός στο σχολείο. Ούτε ο ίδιος ούτε τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ μπόρεσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις που να τεκμηριώνουν τις αποφάσεις τους. Για το δεύτερο θέμα, των συνεπειών του νέου ΦΕΚ για τις κατευθύνσεις, ο κ. Μαρκάτος είπε ότι «το Σεπτέμβρη θα δούμε τα τμήματα» και δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μην κλείσουν τμήματα και σχολεία». Είναι προφανές, όμως, ότι με τον τρόπο αυτό δεν ανατρέπεται η γραμμή του «νέου σχολείου» που υλοποιούν διαχρονικά κυβερνήσεις – ΕΕ, που διακηρύσσουν πως οι μαθητές που παρακολουθούν τα ΓΕΛ είναι πάρα πολλοί και πρέπει να «αραιώνουν».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα και το λαό του σεισμόπληκτου Νομού, που από κυβέρνηση – ΠΔΕ Ιονίων χαρακτηρίζεται ως προνομιούχος, σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις σε βάρος της μαθησιακής διαδικασίας και των δικαιωμάτων μαθητών – εκπαιδευτικών.
Αργοστόλι 23/7/16
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
|
Η Γενική Γραμματέας |
Γεωργόπουλος Διονύσης | Ποταμιάνου Σοφία |