Γνωρίζετε τη διατροφική τους αξία αλλά και πόσες θερμίδες δίνουν οι αγαπημένες σας πίτσες και τα λατρεμένα σας σουβλάκια;
Πίτσα ή σουβλάκι: Δείτε τις θερμίδες και επιλέξτε
e Gastronomie
05/03/2015 | 17:39

Είναι τα δημοφιλέστερα πρόχειρα γεύματα με διαφορά. Όσες τύψεις και αν νιώθετε κάθε φορά που υποκύπτετε στον πειρασμό να παραγγείλετε ένα από τα δύο, το επαναλαμβάνετε με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Γνωρίζετε όμως τη διατροφική τους αξία αλλά και πόσες θερμίδες δίνουν οι αγαπημένες σας πίτσες και τα λατρεμένα σας σουβλάκια;

Πίτσα

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τέσσερα κομμάτια πίτσα αντιστοιχούν θερμιδικά σε δύο σουβλάκια.

Ενδεικτικά, ένα κομμάτι πίτσας σπέσιαλ μπορεί να περιέχει 380 θερμίδες. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να επιλέξετε μια πιο light εκδοχή της πίτσας.

Ακολουθώντας τις παρακάτω αλλαγές, μπορείτε να γλιτώσετε πολλές θερμίδες:

-Προτιμήστε τη λεπτή ζύμη και αν υπάρχει η δυνατότητα από αλεύρι ολικής άλεσης. Η λεπτή ζύμη έχει λιγότερες θερμίδες, ενώ το αλεύρι ολικής άλεσης έχει βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να νιώθετε χορτασμένοι για μεγαλύτερο διάστημα.

-Ζητήστε να σας βάλουν τη μισή ποσότητα τυριού απ” ότι συνήθως ή τυρί με χαμηλά λιπαρά. Η πίτσα θα παραμείνει νόστιμη, αλλά θα περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.

-Αντικαταστήστε τα βαριά αλλαντικά (μπέικον, λουκάνικα) με στήθος κοτόπουλου ή άπαχο ζαμπόν

-Ζητήστε φρέσκια ντομάτα αντί για σάλτσα ντομάτας που έχει ζάχαρη και λιπαρά.

Θερμίδες

Margarita: Η πιο απλή πίτσα με τυρί και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Τα δύο κομμάτια οικογενειακής πίτσας (περίπου 100γρ. έκαστο) με αφράτη ζύμη έχουν 495 θερμίδες, 9,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 47 mg διαιτητικής χοληστερόλης. Αν επιλέξετε λεπτή ζύμη, οι θερμίδες πέφτουν στις 350, το κορεσμένο λίπος στα 6,8 γραμμάρια και η χοληστερόλη στα 43 mg.

Pepperoni: Tα δύο κομμάτια οικογενειακής πίτσας με αφράτη ζύμη δίνουν 539 θερμίδες, 8,1 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 49mg χοληστερόλης. Η λεπτή ζύμη δίνει 165 θερμίδες λιγότερες και το κορεσμένο κατεβαίνει στα 6,8 γραμμάρια.

Special»: Τυρί, ντομάτα, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, μανιτάρια. Δίνουν 581 θερμίδες τα 2 κομμάτια (με αφράτη ζύμη) και έχουν 11,2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 61 mg διαιτητικής χοληστερόλης.

Σουβλάκι

Το σουβλάκι είναι σαφώς πιο θρεπτική επιλογή, καθώς συνδυάζει κρέας και λαχανικά.

Σε γενικές γραμμές ένα μόνο σουβλάκι με πίτα λαδωμένη, πατάτες τηγανιτές, σος και γύρο χοιρινό μπορεί να φτάσει τις 700 θερμίδες.

Μπορείτε όμως να τις περιορίσετε στο μισό, δηλαδή γύρω στις 300, αν επιλέξετε μία πιο light εκδοχή και συγκεκριμένα: αλάδωτη πίτα ή ολικής αλέσεως, καλαμάκι κοτόπουλο αντί για χοιρινό, ντομάτα και λαχανικά αντί για πατάτες και τζατζίκι ή μουστάρδα αντί για σος.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer