Η κυβέρνηση κατέφυγε στο δημοψήφισμα γιατί δε μπορούσε να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. "Θα την καταψήφιζαν οι βουλευτές μας", είπε στο CNN ο Ε. Τσακαλώτος.
Πήγαμε σε δημοψήφισμα γιατί θα έπεφτε η κυβέρνηση
Πολιτική
03/07/2015 | 14:22

Στην πρωτοφανή παραδοχή ότι η χώρα οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα λόγω των εσωκομματικών αδιεξόδων του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Η συμφωνία που μας πρότειναν οι θεσμοί δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που υποσχεθήκαμε να κάνουμε. Επομένως δε μπορούσαμε να την περάσουμε από τη Βουλή, γιατί θα την καταψήφιζαν οι βουλευτές μας και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Γι’ αυτό πήγαμε σε δημοψήφισμα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι πρέπει να “αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ”Ναι”, θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ”Οχι”, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».
Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, τότε τα επιχειρήματα και οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν ηττηθεί, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Δεν θα κάνω υποθέσεις για τις πολιτικές διαδικασίες. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά αυτή η κυβέρνηση με την τωρινή της μορφή δεν θα μπορεί να την περάσει. Εκείνοι που την πιστεύουν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο από εκείνους που δεν την πιστεύουμε και είναι κάτι που πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», τόνισε.

“Πάντα υπάρχει λόγος για δημοκρατία”

Υποστήριξε πάντως ότι “μπορούμε να έχουμε μία λίγο πιο βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Είναι ώρα να φύγει το Grexit από το τραπέζι».

Όταν η Κριστίν Αμανπούρ επέμεινε στο γιατί γίνεται το δημοψήφισμα, από τη στιγμή που έχει αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Πάντα υπάρχει λόγος για δημοκρατία. Αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ζήσει με μία κυβέρνηση με ελαφρώς διαφορετικές προτεραιότητες, κοινωνικές και οικονομικές, τότε κλείνει την πόρτα στη δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες ακροδεξιές πολιτικές. Αν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι μετά από την εντολή του λαού, τότε όλος ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι στην Ευρώπη μπορείς να ψηφίσεις ό,τι θέλεις, αλλά πάντα θα έχεις τις ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία».

Το επανέλαβε και στον ΣΚΑΙ

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ παραδέχθηκε εκ νέου ότι αν η κυβέρνηση έφερνε το πρόγραμμα στη Βουλή δεν θα ψηφιζόταν, θα έπεφτε και θα πηγαίναμε σε εκλογές.

Ερωτηθείς εάν θα κουρευτούν οι καταθέσεις ο κ. Τσακαλώτος απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να λύσουν τα πολιτικά προβλήματα.

Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον Π. Καμμένο είπε ότι δεν νομίζει πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «εκβιάζει τον κ. Τσίπρα για τις αμυντικές δαπάνες» και ότι «Σε αυτήν την συγκυβέρνηση υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνοχή» από ότι ο ίδιος περίμενε.

Τέλος, αρνήθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και με τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας όμως ότι έχουν μαζευτεί πολλοί Κρητικοί.

Το πρόβλημα κατέληξε είναι ότι στη διαπραγμάτευση «είχαμε ένα ΔΝΤ που ήταν πολύ νεοφιλελεύθερο στις μεταρρυθμίσεις και θετικό για το χρέος και ένα ευρωπαϊκό κομμάτι που δεν ήθελε να συζητήσει για το χρέος, αλλά μόνο για κάποιες μεταρρυθμίσεις».

Διαψεύδει ο Ευκ. Τσακαλώτος

Με μήνυμά του στο twitter ο αν. υπ. Εξωτερικών σημειώνει: «Αρκετά με τη διαστρέβλωση. Αυτό που είπα στον ΣΚΑΪ είναι ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από τη Βουλή, όχι η δική μας».

Πηγή: thetoc

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer