Γεννημένος στην Κεφαλονιά και μεγαλωμένος στη Ζιμπάμπουε, ανέπτυξε ιδιαίτερη καλλιτεχνική δράση όταν βρήκε το απάγγειο του στην Κωνσταντινούπολη
Πέθανε ο ιδρυτής του «Βόσπορος» Νικηφόρος Μεταξάς
Πολιτισμός
22/11/2015 | 10:26

Ο ιδρυτής του “Βόσπορος” και εμπνευστής του προγράμματος για το «Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης», Νικηφόρος Μεταξάς δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας… Γεννημένος στην Κεφαλονιά (21/7/1944, Αργοστόλι) και μεγαλωμένος στη Ζιμπάμπουε, ανέπτυξε ιδιαίτερη καλλιτεχνική δράση όταν βρήκε το απάγγειο του στην Κωνσταντινούπολη, όπου αρχικά μετακινήθηκε για να μελετήσει τα σημεία “συνάντησης” της Ελληνικής και της Τουρκικής μουσικής.

Η ιδέα της ίδρυσης μιας ορχήστρας -για το συγκεκριμένο σκοπό- υπήρξε κομβική για την πορεία του αξιόλογου μουσικού, καθώς και η συνύπαρξη – συνεργασία με την τραγουδίστρια, Βασιλική Παπαγεωργίου, επί χρόνια συντρόφου του. Ο “Βόσπορος” ιδρύθηκε το 1986 στην Κωνσταντινούπολη και στα 30 χρόνια πολιτιστικού έργου του έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία ως μία από τις σοβαρότερες και σε βάθος πολιτιστικές ενέργειες προσέγγισης των δύο χωρών, μέχρι σήμερα. Το πολύ μεγάλο όνειρο, ωστόσο, για το Νικηφόρο Μεταξά έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτο…

Ο λόγος για το «Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης», ενός πολύ φιλόδοξου προγράμματος, που στοχεύει στη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παραγωγής για τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ιδέα περικλείει τις μουσικές παραδόσεις της περιοχής συμπεριλαμβάνοντας και τους νέους τρόπους έκφρασης που αναδύονται από τη σύγχρονη τεχνολογία. Το «Κέντρο Ήχου» επρόκειτο να στεγασθεί στο κτήριο της πάλαι ποτέ Δημοτικής Αστικής Σχολής της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της νήσου Χάλκης Πριγκηπονήσων στη θάλασσα του Μαρμαρά, Κωνσταντινούπολη. Στις 30 Μαρτίου 2007, η Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) Βόσπορος Πολιτιστική Συνεργία υπέβαλε το πρόγραμμα για χρηματοδότηση στηνΥπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Για την υλοποίησή του η Ελληνική ΜΚΟ συνεργάστηκε με τον τοπικό της εταίρο, την Τουρκική ΜΚΟ Heybeliada İlm-i Musiki Derneği (Εταιρία Χάλκης για την Επιστήμη της Μουσικής). Τον Φεβρουάριο του 2009 ξεκίνησαν οι εργασίες της ανακαίνισης του κτιρίου μετά την εκταμίευση από την ΥΔΑΣ της πρώτης δόσης χρηματοδότησης του προγράμματος, παρόλα αυτά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πηγή: musicpaper.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer