Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε στο Βατικανό όλους τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδό τους στην Ρώμη.
Πάπας στους ηγέτες των 27: Ο σεβασμός βάση για την ενότητα
Εκκλησία
24/03/2017 | 22:46

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε στο Βατικανό όλους τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδό τους στην ιταλική πρωτεύουσα όπου θα τιμήσουν τη συμπλήρωση 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Αντόνιο Ταγιάνο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μίλησε για “μια Ευρώπη της ανεχτικότατης, μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχει θανατική ποινή και υπάρχουν έννοιες όπως η συγχώρεση. Μια Ευρώπη που μαστίζεται από προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή και χρειάζεται επειγόντως αλλαγές. Η Γηραιά Ήπειρος επιδέχεται πολλών διορθώσεων. Και θα το κάνουμε αυτό επειδή τα πράγματα αλλάζουν κι επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έρθουμε πιο κοντά”.

Στη συνέχεια μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έκανε λόγο για “την εξεύρεση από μέρους μας νέων ιδεών και λύσεων για τις προκλήσεις του μέλλοντος, ειδικά για τους νέους Ευρωπαίους, την γενιά των Millenials, που έχει το χαρακτηριστικό πως αφενός είναι η καλύτερα εκπαιδευμένη και μορφωμένη γενιά στην ιστορία κι αφετέρου αυτή με τις λιγότερες ευκαιρίες, πολύ λιγότερες απ’ αυτές που είχαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Ήρθε η ώρα λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο εναντίον της φτώχειας και της ανισότητας”.

“Βρισκόμαστε σε μια εποχή που εκτός των ευρωπαϊκών μας συνόρων υπάρχει πόνος και χάος και άνθρωποι που υποφέρουν στην απέλπιδα προσπάθεια τους να έρθουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον, σε ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αυτό είναι ένα από τα γεγονότα που μας υπενθυμίζει διαρκώς τί αξίες εκπροσωπεί η Ευρώπη”.

Τον λόγο πήρε κατόπιν ο Ποντίφικας, ο οποίος αφού στην αρχή ευχαρίστησε τόσο τους “αγαπητούς καλεσμένους” για την παρουσία τους στους εορτασμούς της 60ης επετείου, όσο και τους κ.κ. Ταγιάνο και Τζεντιλόνι, άρχισε την ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε σε εκείνη την ήμερα της 25ης Μαρτίου 1957, όταν κι υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης: “Η ημέρα εκείνη αποτέλεσε ένα μοναδικό γεγονός για την Ευρώπη και τους λαούς της. Μια σημασία που ανακαλύπτουν σήμερα οι λαοί της Ε.Ε. που ζούνε στην καρδιά μιας πολιτικής, οικονομικής, κυρίως όμως ανθρωπιστικής πραγματικότητα που ονομάζουμε Ε.Ε. Και μέσα στην παλλόμενη καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται ο άνθρωπος”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, μια κρίση που όπως την χαρακτήρισε “δεν είναι αμιγώς οικονομική, αλλά κρίση οικογενειακή, κρίση θεσμών, κρίση μεταναστευτική, ακόμη και κρίση των σύγχρονων οικονομικών φιλελεύθερων θεωριών”.

“Η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με ένα κενό αξιών και κινδυνεύει να πεθάνει εάν δεν βρει εκ νέου τα ιδεώδη των πατέρων ιδρυτών της, όπως την αλληλεγγύη, ενώ καταδίκασε τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ένωση. Όταν ένα σώμα απωλέσει την αίσθηση του πού κατευθύνεται και δεν δύναται πλέον να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει”, επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

“Όμως ο κρίση δεν έχει αποκλειστικά και μόνο αρνητική χροιά: η ίδια η λέξη “κρίση” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα “κρίνω”, που σημαίνει “ερευνώ, επεξεργάζομαι κριτικά”. Κι είναι όντως αυτή η ώρα να ερευνήσουμε και να δούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Να διαβάσουμε τις δυσκολίες του σήμερα και να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτές, προκειμένου να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια πρόοδο στην κοινωνία και την οικονομία μας”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μέλλον της Ε.Ε., αυτό που όπως είπε “θα αποτελεί την μεγαλύτερη μεταμόρφωση της Ευρώπης”: “Η Ευρώπη θα βρει ελπίδα όταν ο άνθρωπος επιστρέψει τους θεσμούς και τις παραδόσεις. Γιατί το πνεύμα της οικογένειας είναι αυτό που συνεισφέρει στην κοινωνική ζωή. Κι όπως ισχύει και σε μια οικογένεια, έτσι και στην Ευρώπη που είναι μια οικογένεια λαών, πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον. Γιατί η Ε.Ε. είναι μια ένωση διαφορετικών λαών, όπου όλοι συνεισφέρουν στο μέτρο που μπορούν. Και δεν πρέπει πότε να ξεχνάμε πως κανείς μέσα σε αυτήν την οικογένεια δεν είναι ξεχωριστός, αλλά πως το ευρύτερο σύνολο είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από τον καθένα λαό ξεχωριστά”.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ