Ο Χαράλαμπος Βαγγελάτος είναι αυτό που λέμε «γέννημα θρέμμα» του Παιδικού και Εφηβικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ
Ο Kεφαλονίτης που διαπρέπει στο μπάσκετ της Νέας Υόρκης!
 Ομογένεια
27/01/2017 | 17:37

Παιδικό και Εφηβικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέας Υόρκης. Ενα πρωτάθλημα που συμμετέχουν 13 κοινότητες με συνολικά 136 ομάδες και στο δυναμικό του είναι 1.500 παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών με 300 εθελοντές προπονητές, ενώ τα παιχνίδια διεξάγονται σε Αστόρια, Whitestone, Flushing, Τζαμάικα, Port Washington, Hempstead, Greenlawn, Μπρούκλιν, Μπρονξ.
Αν κάποιος νομίζει ότι αυτό είναι ένα απλό πρωτάθλημα μπάσκετ τότε πλανάται πλάνην οικτράν. Και το εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο ο κ. Χαράλαμπος Βαγγελάτος λέγοντας πως «δεν είμαστε απλά ένα πρωτάθλημα μπάσκετ, αλλά είμαστε ένας τρόπος για τα παιδιά να έλθουν στην εκκλησία και να μάθουν για τον ελληνικό πολιτισμό μας.

Ξεκινάμε κάθε παιχνίδι με την προσευχή και η προσευχή είναι στην ελληνική γλώσσα. Το πρωτάθλημα ονομάζεται Ελληνική Ορθόδοξη Μπάσκετ Λιγκ (Greek Orthodox Basketball League). Είμαστε κάτι περισσότερο από ένα πρωτάθλημα και συνεχίζουμε να αυξανόμαστε κάθε χρόνο. Υπάρχουν ακόμα πολλές κοινότητες που δεν έχουν ομάδες στο πρωτάθλημα μας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους αυτούς να ενταχθούν».

Ο γεννημένος στην Αστόρια αλλά καταγόμενος -και από τους δύο γονείς του, Βαρβάρα και Γιώργο- από την Κεφαλονιά, κ. Βαγγελάτος για να καταλάβουν και οι πιο «ξένοι» μας φέρνει ένα παράδειγμα λέγοντας πως «μια κοινότητα άρχισε πριν από λίγα χρόνια με μόνο μία ομάδα και πέντε παίκτες και τώρα έχουν τέσσερις ομάδες και πάνω από 50 παίκτες. Θέλω οι κοινότητες που δεν είναι στο πρωτάθλημά μας να γνωρίζουν ότι οι κοινότητές τους θα αυξηθούν από την ύπαρξή τους σε αυτό το πρωτάθλημα».

Ο Χαράλαμπος Βαγγελάτος ως οργανωτής διαφόρων αθλητικών προγραμμάτων για παιδιά αλλά με και προγράμματα της νεολαίας του Αγίου Δημητρίου Αστόρια από το 2000, γνωρίζει άριστα την λειτουργία του Παιδικού και Εφηβικού και μαζί με τον αδελφό του, Σπύρο, που είναι διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής είναι πάντα δίπλα στα παιδιά, στις ομάδες, στους γονείς και σε ό,τι έχει σχέση με το Πρωτάθλημα.

Ο Χαράλαμπος Βαγγελάτος είναι αυτό που λέμε «γέννημα θρέμμα» του Παιδικού και Εφηβικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα είναι μέσα στο Πρωτάθλημα είτε σαν παίκτης είτε σαν προπονητής και παράγοντας: «Επαιξα στο πρωτάθλημα από τα 13 μου μέχρι τα 17 μου.

Τότε δεν υπήρχε πρωτάθλημα για πιο μικρά παιδιά και συγκεκριμένα από 7 έως 12. Μόνο μερικές εκκλησίες είχαν δικά τους προγράμματα για τις μικρές ηλικίες. Κάθε απόγευμα και κάθε Σαββατοκύριακο ήμουν στο γυμναστήριο του Αγίου Δημητρίου, παίζοντας με τους φίλους μου, οπότε μπορώ να πω πως μεγάλωσα στο γυμναστήριο. Ολοι μας πήγαμε στο Ελληνικό Σχολείο, στο Κατηχητικό και παίζαμε μπάσκετ. Δεθήκαμε μεταξύ και γίναμε σαν οικογένεια. Το ίδιο και οι γονείς μας. Ετσι γεννιέται μια κοινότητα.

Αφού τελείωσα στο πρωτάθλημα ήθελα να προσφέρω στην κοινότητα και άρχισα να βοηθάω με τα προγράμματα της νεολαίας του Αγίου Δημητρίου. Το 2000 ήταν η πρώτη χρονιά που τα παιδιά ηλικίας 7-12 έπαιξαν εναντίον άλλων κοινοτήτων. Από το 2000 μέχρι το 2005 ήμουν ο προπονητής στην Αστόρια και ο τότε διευθυντής, Νίκος Κοκκινάκης, μου ζήτησε να είμαι στο συμβούλιο. Από τότε είχα διάφορους ρόλους με το πρωτάθλημα».

Και όλα αυτά τα χρόνια ο Χαράλαμπος Βαγγελάτος -αλλά και όλοι οι προπονητές και μέλη της Επιτροπής- προσφέρουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Σε μια εποχή που τα πάντα μετριούνται με το χρήμα αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν ό,τι μπορούν χωρίς κανένα κέρδος. Ή μήπως έχουν κάποιο… κέρδος; «Θέλω να δώσω στα παιδιά ένα τρόπο για να παίζουν σε ασφαλές περιβάλλον και να μεγαλώνουν μέσα στην Εκκλησία και να μάθουν τον Ελληνικό πολιτισμό τους. Οταν έπαιζα κάποιος ήταν εκεί για μένα και ελπίζω ότι σε 10 χρόνια κάποια από αυτά τα παιδιά που παίζουν τώρα θα είναι μέλη αυτού του συμβουλίου και να συμμετέχει στα πρωταθλήματα ως προπονητές και μέλη του συμβουλίου. Οταν ήμουν προπονητής είχα έναν από τους πρώην παίκτες μου ως βοηθό μου. Για μένα είναι σημαντικό για το πρωτάθλημα να κρατήσει τα παιδιά που αποφοιτούν ως προπονητές και τελικά ως μέλη του συμβουλίου».

Και βέβαια με τέτοια εμπειρία από όλα τα στάδια του πρωταθλήματος ο κ. Βαγγελάτος είναι από ανθρώπους που μπορούν να μας δώσουν να καταλάβουμε ποια τα σημαντικότερα που προσφέρει το Πρωτάθλημα στα Ελληνόπουλα και στον Ελληνισμό. «Οσο τα παιδιά θέλουν να παίζουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο θέλουμε να ασχολούνται με την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα. Θέλουμε τα παιδιά να πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο, να πηγαίνουν στο Κατηχητικό σχολείο και να πηγαίνουν στην εκκλησία. Ετσι θα μάθουν για τον Ελληνισμό και τη θρησκεία τους. Ο αθλητισμός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξει πολλά μαθήματα ζωής στα παιδιά».

Ορθοδοξία, Εκκλησία, σχολείο, αθλητισμός και όλα μαζί για τον Ελληνισμό. Με λίγα λόγια λίκνο του Ελληνισμού αποτελεί η Εκκλησία και η θρησκεία μας. Και στην περίπτωση του Παιδικού και Εφηβικού πρωταθλήματος αποτελούν τη βάση της δημιουργίας και της ύπαρξής τους…

«Ο τελικός ρόλος των πρωταθλημάτων είναι να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην εκκλησία. Για αυτό τον στόχο οι ιερείς πρέπει να αλληλεπιδρούν με τη νεολαία. Οι ιερείς πρέπει να έχουν μια σχέση με τα παιδιά. Υπάρχουν ιερείς που γνωρίζουν κάθε παιδί και κάθε όνομα.

Η Εκκλησία δεν μπορεί να λέει ότι η νεολαία είναι το μέλλον μας, αλλά στη συνέχεια να αγνοεί τη νεολαία. Θέλω να τονίσω κάτι, δεν λέω ότι συμβαίνει αυτό, αλλά λέω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά για τους νέους μας. O υπεύθυνος από την Αρχιεπισκοπή ο ιερέας Παπαζαφειρόπουλος, είναι ένα εξαιρετικό μέλος κλήρου. Εχω συμμετάσχει στο πρωτάθλημα για 17 χρόνια και έχω ασχοληθεί με πολλούς διευθυντές της Αρχιεπισκοπής. Χωρίς αμφιβολία ο ιερέας Παπαζαφειρόπουλος δεν είναι μόνο ο καλύτερος, αλλά δουλεύει και πολύ σκληρά. Και οι άλλοι ιερείς της Αρχιεπισκοπής θα πουν το ίδιο πράγμα.

Είναι υπεύθυνος για 3 χρόνια τώρα, όταν οι περισσότεροι που μένουν σε αυτή τη θέση είναι για 1-2 χρόνια και μετά φεύγουν. Τα παιδιά τον αγαπούν. Ολοι τον ξέρουν και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον πάτερ Παπαζαφειρόπουλο. Σε ένα πρωτάθλημα μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, εκείνος όμως θα δείξει υπομονή, ούτε μία φορά δεν το ‘έπαιξε’ υπεύθυνος και ποτέ δεν επέβαλε την άποψή του. Εχει κάνει πολλά για αυτά τα προγράμματα και τα άλλα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να είναι σε αυτό το ρόλο για πάντα, αλλά θα μας λείψει πολύ όταν φεύγει και πάρει τη δική του κοινότητα».

Συνεπώς η παρουσία του υπεύθυνου για το Πρωτάθλημα ιερέα Παπαζαφειρόπουλου είναι πολύ έντονη και η στήριξη που προσφέρει στο Πρωτάθλημα πολύ μεγάλη κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την αγάπη και εμπιστοσύνη όλων. Με τους γονείς, τα παιδιά αλλά και την ίδια την Αρχιεπισκοπή τι γίνεται; «Σε ό, τι αφορά τους γονείς η υποστήριξή τους είναι περισσότερο προς την κοινότητά τους και αυτό είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Oταν υποστηρίζουν την κοινότητά τους αυτή μεγαλώνει και φυσικό επόμενο είναι να μεγαλώνει και το πρωτάθλημα. Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα πρωταθλήματα. Aνυπομονούν να έρθει το Σαββατοκύριακο για να παίξουν. Είναι πολύ σημαντικό γι αυτά γιατί για μια ώρα την εβδομάδα όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω τους.

Οποτε μπορεί και είναι δυνατόν η Αρχιεπισκοπή μας στηρίζει, από την κορυφή. Πριν δύο χρόνια είχαμε το Awards Dinner στην Αστόρια και καλέσαμε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν στη… σκηνή για περίπου 2 ώρες μοιράζοντας βραβεία σε κάθε παιδί και τράβηξε φωτογραφίες με όλες τις ομάδες. Αν και η Επιτροπή του Πρωταθλήματος του είχε ένα ιδιαίτερο δώρο εκείνος ζήτησε να αναλάβει το ίδιο τρόπαιο που πήραν όλα τα παιδιά!

Εφυγε εξαιρετικά ικανοποιημένος από αυτό βράδυ και εμείς ακόμα περισσότερο που τον είχαμε κοντά μας και ακόμα περισσότερο που ευχαριστήθηκε».

Και πάμε τώρα στα προβλήματα. «Κάθε πρωτάθλημα -σε όλον τον κόσμο- έχει προβλήματα, αλλά ευτυχώς εμείς δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα. Με τόσες πολλές ομάδες το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να βρούμε τρόπο για να βεβαιωθούμε ότι οι ισχυρές ομάδες παίζουν με τις ισχυρές ομάδες και οι νεότερες ομάδες παίζουν κόντρα σε παρόμοιες ομάδες για να υπάρχει ίσος ανταγωνισμός. Είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται και γι αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια των προπονητών μας. Οι προπονητές μας δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα πλέι οφ ή για να κερδίσουν ένα πρωτάθλημα αλλά πρέπει να θέσουν το συμφέρον των παιδιών πριν από οτιδήποτε».

Και στη λογική πως «το συμφέρον των παιδιών είναι πριν από οτιδήποτε» ο κ. Βαγγελάτος αποκαλύπτει τα πλάνα για το μέλλον: «Καθόμαστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν για να αξιολογήσουμε το πρωτάθλημα. Ημασταν τυχεροί αυτή τη σεζόν και μέχρι τώρα δεν είχαμε πολλά προβλήματα.

Ετσι είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε το πρωτάθλημα ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν πάντα τρόποι για να βελτιωθεί το πρωτάθλημα. Πέρα από το εσωτερικό πρωτάθλημα, προσωπικά, θέλω να επεκταθεί και να έχουμε τουρνουά με άλλες εκκλησίες από άλλες πόλεις, αλλά για αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια από την Αρχιεπισκοπή και τους Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής. Ο τελικός στόχος θα είναι για το πρωτάθλημα να στείλει παίκτες στην Ελλάδα και για τα παιδιά μας να παίζουν ενάντια σε παίκτες από την Ελλάδα».

Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, να παίζουν ομογενείς σε ελληνικές ομάδες και τα Ελληνόπουλα κόντρα σε παίκτες από την γενέτειρα. Ενα πολύ μεγάλο σχέδιο που όμως είναι μέρος του στόχου που έχει και επιτελεί το Παιδικό και Εφηβικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, με τον κ. Βαγγελάτο να μας εξηγεί για το μέλλον των παιδιών πέρα από το Πρωτάθλημα αλλά και τον πραγματικό ρόλο που έχει αυτό: «Κάθε χρόνο έχουμε κάποιους παίκτες που πηγαίνουν για να παίξουν μπάσκετ στο κολέγιο.

Ενας παίκτης μας, ο Γρηγόρης Πάρος, που είχα, πριν 2 χρόνια, στην Αστόρια τώρα παίζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον ΑΠΣ Φίλιππο Βέροιας. Αν ένας παίκτης μπορεί να πάρει μια υποτροφία στο κολέγιο λόγω του μπάσκετ αυτό είναι καλό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε τέτοιους παίκτες. Δεν στέλνουμε τους παίκτες μας στο ΝΒΑ. Αυτό που θέλω είναι τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ στο πρωτάθλημα, να πηγαίνουν στην εκκλησία και να βοηθάνε την εκκλησία και την κοινότητα. Εάν ένα παιδί είναι σε αυτό το πρωτάθλημα απλά για να παίξει μπάσκετ είναι εδώ για τους λάθος λόγους. Δεν είμαστε απλώς ένα πρωτάθλημα μπάσκετ».

Ο Χαράλαμπος Βαγγελάτος είναι -και δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά όλοι όσοι τον γνωρίζουν και τον έχουν ζήσει μέσα από το Πρωτάθλημα- αυτό που λέμε «πολύ καλό παιδί, που τρέχει και προσφέρει σε όλους και είναι εκεί για όλους». Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έκλεισε την επικοινωνία μας δημοσιοποιώντας και αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους που τον βοήθησαν… «Με ευκαιρία της επικοινωνίας μας θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους. Πρώτα απ’ όλα τον Διάκονο Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μας και τους δύο διευθυντές Σπύρο Βαγγελάτο και Αγγελο Παπαδάκο. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω δύο ανθρώπους που δεν συμμετέχουν πλέον στα πρωταθλήματα, αλλά είναι πραγματικά υπεύθυνοι για το πώς αυτό το πρωτάθλημα έχει αυξηθεί. Νίκος Κοκκινάκης και ο Γιώργος Ζμπράβος ήταν οι διευθυντές των πρωταθλημάτων για πολλά χρόνια και δεν πρέπει να ξεχαστούν».

Αλλά και με ένα ουσιώδες μήνυμα για το Παιδικό Πρωτάθλημα; «Οπως είπα και προηγουμένως δεν είμαστε απλά ένα πρωτάθλημα μπάσκετ. Είμαστε ένας τρόπος για τα παιδιά να έλθουν στην εκκλησία και να μάθουν για τον ελληνικό πολιτισμό μας. Ξεκινάμε κάθε παιχνίδι με την προσευχή και η προσευχή είναι στην ελληνική γλώσσα. Το πρωτάθλημα ονομάζεται Ελληνική Ορθόδοξη Μπάσκετ Λιγκ (Greek Orthodox Basketball League).

Είμαστε κάτι περισσότερο από ένα πρωτάθλημα και συνεχίζουμε να αυξανόμαστε κάθε χρόνο. Υπάρχουν ακόμα πολλές κοινότητες που δεν έχουν ομάδες στο πρωτάθλημα μας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους αυτούς να ενταχθούν. Μια κοινότητα άρχισε πριν από λίγα χρόνια με μόνο μία ομάδα και πέντε παίκτες και τώρα έχουν τέσσερις ομάδες και πάνω από 50 παίκτες. Θέλω οι κοινότητες που δεν είναι στο πρωτάθλημά μας να γνωρίζουν ότι οι κοινότητές τους θα αυξηθούν από την ύπαρξή τους σε αυτό το πρωτάθλημα».

Βασίλης Μαγαλιός

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer