Αφιέρωμα της εφημερίδας "Ημέρα τση Ζάκυθος" στον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο
Ο χαρισματικός “άγγελος” του τραγουδιού από την Κεφαλονιά
gewrgakatos
Πολιτισμός
22/07/2014 | 20:41

Ο χαρισματικός Κεφαλλονίτης Διευθυντής Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος είναι αυτό ακριβώς που σημαίνει το όνομά του: «Αγαθός», κατά την αρχαία ελληνική έννοια, δηλαδή, ηθικός και χρήσιμος άνθρωπος και «Άγγελος» που χαρακτηρίζει, αφενός, την ευγένεια της ψυχής του και, αφετέρου, ότι είναι «αγγελιοφόρος» της μουσικής και του τραγουδιού. Άλλωστε, πώς θα γινόταν διαφορετικά, αφού είναι Επτανήσιος, οπότε το τραγούδι κυλά στο αίμα του, είναι το πάθος και η μεγάλη του αγάπη.
Ο Αγαθάγγελος, όμως, όπως όλα τα αληθινά και πηγαία ταλέντα, έχει και ένα άλλο θείο δώρο: μεταλαμπαδεύει το μεράκι του στους συνεργάτες του, όπως έκανε, πρόσφατα με τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μαζί «πετούν» στα ουράνια. Όποιος έχει παρακολουθήσει τις συναυλίες με τα χορωδιακά σύνολα που έχει διευθύνει, καταλαβαίνει τι εννοούμε.
Το μικρό αφιέρωμα που ακολουθεί, ιδέα του εκδότη της «Ημέρας», Σπύρου Καμπιώτη, ο οποίος σέβεται και εκτιμά τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, αποτελεί ένα ελάχιστο φόρο τιμής, στο σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη, που πρωταγωνιστεί στο πολιτισμό της χώρας μας, όχι μόνο με το αξιομνημόνευτο έργο του, αλλά κυρίως με το ήθος, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά του.

Τα πρώτα χρόνια στην Κεφαλονιά
Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι, την 1η Μαρτίου του 1971.
«Στο Γιάννη και τη Στεφανία οφείλω τα πάντα» λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στους γονείς του, ενώ δεν ξεχνά ποτέ να αναφέρει τους ανθρώπους, που τον στήριξαν στα πρώτα του βήματα: τον π. Φώτη Καβαλλιεράτο, τους αδελφούς, Παναγή και Μάκη Σιμάτο, οι οποίο τον ενθάρρυναν να τους διευθύνει στα 14 του μόλις χρόνια, όπως και τους Σπύρο και Φάνη Πολλάτο, καθώς και όλους τους κανταδόρους, χορωδούς και ψάλτες του νησιού, που τον εμπιστεύθηκαν και τον ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Η μικρή χορωδιακή ομάδα εξελίχθηκε, το 1993, στην «Κεφαλληνιακή Χορωδία», που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία πολιτιστικής προσφοράς στο μουσικό νησί της Κεφαλονιάς.

Από την Κεφαλονιά στην Πάτρα 
Το 1989 πετυχαίνει στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγεται στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Την ίδια περίοδο, σπουδάζει μουσική και συμμετέχει, ενεργά, ως τραγουδιστής, στην Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας, με μαέστρο το Σταύρο Σολωμό, από τον οποίο απέκτησε την πρώτη βασική εμπειρία στο λεγόμενο λόγιο χορωδιακό ρεπερτόριο.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά και, στα πλαίσια της Κεφαλληνιακής Χορωδίας, δημιουργεί τέσσερα αξιόλογα φωνητικά σχήματα διαφορετικού ρεπερτορίου το καθένα: την Ανδρική Χορωδία, με επτανησιακό ρεπερτόριο, τη Νεανική Ανδρική και τη Μεικτή χορωδία, με τις οποίες παρουσίασε έργα από το παγκόσμιο χορωδιακό ρεπερτόριο και, τέλος, το παραδοσιακό σχήμα «Λαϊκή Αριέττα», με αποκλειστικότητα το παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι της Κεφαλονιάς.
Με την Κεφαλληνιακή Χορωδία πραγματοποιεί εμφανίσεις σε χορωδιακά φεστιβάλ, σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς και δύο ηχογραφήσεις δίσκων Κεφαλλονίτικων αριεττών και καντάδων.

Από την Πάτρα στην Ουγγαρία 
Την περίοδο από το 1995 έως το 2000, μεταβαίνει στην Ουγγαρία, όπου σπουδάζει διεύθυνση χορωδίας και το μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα «Z. Kodaly», δίπλα στους μεγαλύτερους δασκάλους της Ουγγρικής χορωδιακής κουλτούρας, Zsuzsa Kontra, Katalin Kiss, Laszlo Nemes, Klara Nemes, και Peter Erdei, από τον οποίο αποκτά δίπλωμα, με «Άριστα» και διάκριση στη διεύθυνση χορωδίας.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ειδικεύεται στην παρουσίαση χορωδιακών έργων της εποχής της Αναγέννησης και του 20ού αιώνα και συμμετέχει, ως τενόρος, στη χορωδία δωματίου «Ars Nova» Βουδαπέστης, με μαέστρο την Katalin Kiss, με την οποία κέρδισε πολλούς χορωδιακούς διαγωνισμούς στην Ευρώπη, καθώς και στη
«Χορωδία παιδαγωγών» της πόλης του Kέτσεκμετ, με μαέστρο, το δάσκαλό του Peter Erdei.

Καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών
Επιστρέφοντας από την Ουγγαρία, δημιουργεί μαζί με φίλους του από την Πάτρα τη «Musica Nova», ένα φωνητικό σύνολο υψηλών μουσικών προδιαγραφών, που διέγραψε ένα μικρό χρονικά, αλλά πολύ ιδιαίτερο ποιοτικά κύκλο, στα μουσικά δρώμενα της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Το Μουσικοπαιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ζ. Κodaly» της Ακαδημίας «Liszt» τού αναγνωρίζει τον τίτλο του «Έλληνα Συνδέσμου» για τη διδασκαλία και διάδοση του μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος «Z.Kodaly» στην Ελλάδα και, το 2003, με την ένθερμη στήριξη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, Γεράσιμου Βουτσινά, δημιουργεί μία πρότυπη και μοναδική, για τα δεδομένα των ελληνικών ωδείων, τάξη «ειδικού σολφέζ Kodaly», με εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της φωνητικής μουσικής ανάγνωσης «a capella» από τους σπουδαστές.
Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Ωδείου, ιδρύει, το 2004, την επαγγελματική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, με την οποία πραγματοποιεί πρώτες εκτελέσεις χορωδιακών έργων σύγχρονων ελλήνων συνθετών (Αντωνίου, Αδάμ, Παπαδάτου, Βουτσινά, Ζαφειρόπουλου κ.ά), πρώτες παρουσιάσεις στην Ελλάδα συνθέσεων του παγκόσμιου ρεπερτορίου (Schnittke, Orff ), χορωδιακά ορατόρια των Mozart, Haydn, Gorecski.
Ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου έχει συνθέσει δύο έργα ειδικά για τη χορωδία αυτή, το «Hymn to love» και το «Celebration XII».

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Το 2012 και,ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, επιλέγεται, ως Διευθυντής και Μαέστρος της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την οποία έχει διευθύνει στις όπερες «Τόσκα», «Μανόν Λεσκώ», «Μαγικός Αυλός», «Σικελικός Εσπερινός» , «Ιπτάμενος Ολλανδός», «Μαντάμ Μπαττερφλάυ», «Σταχτοπούτα», «Ριγκολέτο», «Μάκβεθ», «Ντον Τζιοβάννι» και» Οθέλλο», σε παραγωγές, που έγιναν στο θέατρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Μέγαρο Μουσικής.

aggelos aggelos2

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ