Σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα του απονείμει το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών, το ανώτατο βραβείο για τους κορυφαίους επιστήμονες των ΗΠΑ.
Ο συμπατριώτης μας καθηγητής Πολ Αλιβιζάτος θα τιμηθεί από τον Ομπάμα
 Ομογένεια
03/01/2016 | 11:40

Επιμέλεια // Μαρία Χριστοφοράτος

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα τιμήσει στις αρχές της νέας χρονιάς τον ομογενή καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, Πολ Αλιβιζάτο. Σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα του απονείμει το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών, το ανώτατο βραβείο για τους κορυφαίους επιστήμονες των ΗΠΑ, το οποίο απονέμεται για την μακροχρόνια προώθηση των επιστημών και της τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Οπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Δρ. Αλιβιζάτος, που κατέχει την θέση του διευθυντή του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ, θα τιμηθεί μαζί με άλλους τέσσερις επιστήμονες μετά το Νέο Έτος. Οι άλλοι βραβευθέντες είναι ο Δρ. Μάικλ Άρτιν από το MIT, ο Δρ. Αλμπερτ Μπαντούρα από το Στάνφορντ, ο Δρ. Στάνλεϊ Φάλκο από την Ιατρική Σχολή Στάνφορντ και η Δρ. Σίρλεϊ Ανν Τζάκσον από το Πολυτεχνείο Rensselaer.

Ο κ. Αλιβιζάτος αποφοίτησε από την σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου του Σικάγου το 1981 και πήρε διδακτορικό στην χημεία από το Πανεπιστήμιο Berkeley το 1986. Εχει πραγματοποιήσει έρευνες για την
σύνθεση νανοκρυστάλων με βασική εφαρμογή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ίδρυση ειδικού τμήματος στο αμερικανικό υπουργείο ενέργειας για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας.
Τα επιτεύγματά του έχουν αναγνωριστεί με πλήθος διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Εκτός από το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του ο Αρμάντ Πολ Αλιβιζάτος είναι και ιδρυτής δύο κορυφαίων εταιριών νανοτεχνολογίας, της Nanosys και της Quantum Dot Corp.
Ο Παύλος Αλιβιζάτος κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ των 100 καλύτερων χημικών του κόσμου. Το 2009, διορίστηκε διευθυντής στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence του Berkeley.

Ο Παύλος Αλιβιζάτος γεννήθηκε το 1959 στο Σικάγο, αλλά σε ηλικία 10 ετών έχασε τη μητέρα του και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα, στην οικογένεια ενός θείου του. Φοίτησε σε ελληνικά σχολεία και, αφού τελείωσε το Λύκειο, επέστρεψε στις ΗΠΑ, για πανεπιαστημιακές σπουδές. Από την εποχή εκείνη η πρόοδός του ήταν αλματώδης έτσι ώστε σήμερα να βρίσκεται στην 5η θέση των 100 κορυφαίων χημικών της περασμένης δεκαετίας στη λίστα που έχει καταρτίσει η βιβλιομετρική εταιρεία Τόμσον- Ρόιτερς.

Επίσης, είναι συνιδρυτής της Ενιαίας Πρωτοβουλίας Μικροβιώματος (Unified Microbiome Initiative-UMI), μιας διεθνούς προσπάθειας εξερεύνησης του κόσμου των μικροβίων.
Για όσους έχουν σχέση με τις μεθόδους ποσοτικής αποτίμησης του έργου των επιστημόνων, ο Αλιβιζάτος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 ερευνητικά άρθρα και έχει περισσότερες από 60.000 αναφορές στο έργο του με h-index (δείκτη Hirsch) ίσο με 107.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλιβιζάτος βραβεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 στην Αθήνα με το βραβείο «Νίκη» του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας ΑΙΤ, καθώς με τις έρευνές του συνεισέφερε τα μέγιστα στη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ανανεώσιμο καύσιμο κίνησης (Helios Ρroject).
Τα πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις που ο Δρ. Αλιβιζάτος έχει λάβει, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: το Βραβείο Ernest Orlando Lawrence, Wolf Prize in Chemistry, το Eni Italgas Prize for Energy & Environment, το Rank Prize for Optoelectronics Award, το Wilson Prize, το Coblentz Award for Advances in Molecular Spectroscopy και το βραβείο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Πηγή: Εθνικός Κύρηκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer