Την αμέριστη υποστήριξη του στους νέους αγρότες εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση του με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κοντά στους νέους αγρότες
Κοινωνία
05/12/2014 | 11:22

Την αμέριστη υποστήριξη του στους νέους αγρότες εξέφρασε προχθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση του με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τους ευχαρίστησε, δεσμεύτηκε ότι θα τους υποστηρίξει τονίζοντας: «Θα είμαι κοντά σας, γιατί σας εκτιμώ και πρέπει να βοηθηθείτε γιατί κάνετε κάτι που δεν ξέρω πόσοι από τους νέους της πρωτεύουσας θα το έκαναν. Χωρίς να τους προσβάλω, ξέρω ότι η δουλειά σας μπορεί να είναι αποδοτική, μπορεί να σας ικανοποιεί γιατί σας δίνει κάτι από τον κόπο που δίνετε και εσείς, αλλά είναι μια δουλειά δύσκολη και θέλει επιμονή και επιμέλεια».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας των νέων αγροτών ευχαρίστησαν τον κ. Παπούλια για την σταθερή υποστήριξή του  και του προσέφεραν ένα καλάθι με βιολογικά προϊόντα (ελαιόλαδο, λιαστή τομάτα, σουσάμι, μέλι, εσπεριδοειδή, τσίπουρο, λουκάνικα, κορινθιακή σταφίδα, φασόλια και κρέατα), ενώ ο γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ Στυλιανός Βογιατζής δώρισε μια κουδούνα που ήταν οικογενειακό κειμήλιο πέντε γενεών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Θεόδωρος Βασιλόπουλος τόνισε πως οι νέοι αγρότες αποτελούν σημαντικό τμήμα του αγροτικού τομέα και το πλέον ελπιδοφόρο εν μέσω κρίσης. Υπογράμμισε επίσης ότι πολλοί νέοι αγρότες με ευρύτητα ικανοτήτων και γνώσεων ασχολούνται, πλέον, με την αγροτική παραγωγή όχι από ανάγκη αλλά από δικής τους επιλογή. Και αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την βελτίωση του ανθρώπινου αγροτικού δυναμικού και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα.

«Τα τελευταία χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών με τις δράσεις της και τις συλλογικές δομές της έχει καταφέρει να υποστηρίξει το δυναμικό της, προκειμένου να διαδραματίσει ένα κυρίαρχο ρόλο στην τόσο στην κοινωνία όσο και στην  οικονομία του τόπου.  Ως  θεσμικός φορέας συμμετέχει σε δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης, μεταφοράς τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και σε συνεργασίες εντός κι εκτός των συνόρων, σχεδιάζει πρακτικές και πολιτικές για την ανάδειξη των προοπτικών του κλάδου και την αντίστοιχη διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε και στην συμμετοχή της ΠΕΝΑ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (C.E.J.A.) όπου γίνεται μια προσπάθεια δυναμικής παρουσίας των ελλήνων αγροτών και στο εξωτερικό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας. Ζήτησε μάλιστα τη βοήθειά του κ. Παπούλια, ώστε να γίνει γνωστή η προσπάθειά τους και στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να επιτευχθεί κοινό μέτωπο με την Κύπρο για να ισχυροποιηθεί ο νότος της Ευρώπης και να μπορούν να διαπραγματευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα αγροτικά θέματα απέναντι στον ισχυρό Βορρά.

Ο κ. Παπούλιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία αυτή των νέων αγροτών.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ Νίκος Παυλονάσιος τόνισε πως τον τελευταίο καιρό επιχειρείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την εξόντωση  των νέων αγροτών, καθώς  δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα εμπόδια αντί να διευκολύνεται η δραστηριότητά τους. «Η σκληρή και άδικη φορολογία των νέων αγροτών, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου». Αναφέρθηκε επίσης στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αλλαγές που θα επιφέρει στον αγροτικό τομέα της χώρας μας καθώς και στο κόστος παραγωγής.

Ο ειδικός γραμματέας της ΠΕΝΑ Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να στηρίζονται οι νέοι αγρότες στο ξεκίνημά τους με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν.

Όπως υπογράμμισε ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας έχει θεσπιστεί ως εργαλείο για την στήριξη των νέων αγροτών προκειμένου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους, εντούτοις η Τράπεζα Πειραιώς στρέφει την πλάτη προς αυτούς μπλοκάροντας την πρόσβαση τους στην πίστωση.

Ο ταμίας της ΠΕΝΑ Λεωνίδας Αρνίδης  επεσήμανε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας. Όπως υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε ένα σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια και μειώθηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις περίπου στο 40%, καθώς απεντάχθηκαν πολλές εκτάσεις, που χαρακτηρίστηκαν δασικές ή άλλες. Τώρα πρέπει να γίνει η κατανομή αλλά δεν φθάνουν οι εκτάσεις. Χρειάζονται βοσκοτόπια, αλλιώς δεν θα πάρουν τις επιδοτήσεις και θα έχουν κακή πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης. Σε  κάποιες περιπτώσεις η εξισωτική αποζημίωση είναι μειωμένη έως και 70%, ενώ μεγάλες είναι και οι περικοπές στην ενιαία ενίσχυση. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κατάσταση τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για περαιτέρω συρρίκνωση στον κλάδο, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε γάλα και κρέας και άρα επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Παράλληλα ο κ. Αρνίδης αναφέρθηκε και στη βιολογική γεωργία τονίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί από την ελληνική πολιτεία, χωρίς καθυστερήσεις στις  άμεσες πληρωμές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον γενικό γραμματέα Στυλιανό Βογιατζή στη λήψη πρωτοβουλιών για την καταγραφή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών στη χώρα μας και τη διατήρηση των ντόπιων φυλών. Οι ντόπιες ποικιλίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά οφέλη στην ελληνική γεωργία, να ξαναδώσουν αρώματα και γεύσεις, που χάσαμε από τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει να στηριχθεί η λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού για τη συγκέντρωση και φύλαξη σπόρων, καθώς και τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών από τα νησιά αλλά και από περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τους νέους αγρότες τους οποίος όπως ανέφερε εκτιμά ιδιαίτερα για την δουλειά που καταβάλλουν και τόνισε πως θα είναι στο πλευρό τους για ό, τι χρειαστούν.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Κ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ &

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer