Για ένα ακόμη χρόνο Κεφαλονίτες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους.
Ο Παύλος Αλιβιζάτος στους δώδεκα Έλληνες επιστήμονες που διέπρεψαν το 2016
 Ομογένεια
09/02/2017 | 11:25

Για ένα ακόμη χρόνο Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους.
Παρακάτω αναφέρονται 12 από αυτούς,  έναν για κάθε μήνα του 2016, που με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.

Λεωνίδας Καβάκος

Ο Λεωνίδας Καβάκος ανακηρύχθηκε νικητής του ακριβοθώρητου βραβείου Léonie Sonning Music Prize 2017. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο αξίας €80,000 και η ανακοίνωσή του έγινε τον Ιανουάριο του 2016. Πρόκειται για την υψηλότερη μουσική διάκριση στην Δανία και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Μιχάλης Παλαιοδήμος

Είναι κινηματογραφιστής και διευθυντής φωτογραφίας στην ταινία μικρού μήκους “Stutterer”, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στην 88η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Δωροθέα Πινότση

Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια, κατάφεραν να παρατηρήσουν για πρώτη φορά τη στιγμή ακριβώς που οι πρωτεΐνες γίνονται τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας έτσι τη νόσο Πάρκινσον.

Αθανασία Αθανασίου

Οι επιστήμονες από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας υπό την καθοδήγηση της Ελληνίδας ερευνήτριας, ανέπτυξαν «έξυπνα υλικά» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ρομπότ που θα αποσυντίθενται, όπως κάνει ένα ανθρώπινο σώμα τη στιγμή που έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του.
Παύλος Αλιβιζάτος

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα βράβευσε τον διακεκριμένο καθηγητή των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας στο Berkeley και πρώην διευθυντή του Berkeley National Laboratory Lawrence (Berkeley Lab) Παύλο Αλιβιζάτο, με το Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών (National Medal of Science). Η συγκεκριμένη διάκριση, είναι η υψηλότερη τιμή στις ΗΠΑ για τα επιτεύγματα στους τομείς της επιστημονικής έρευνας.
Γεώργιος Γιαννάκης

Ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Γεώργιος Γιαννάκης βραβεύτηκε με την επιβλητική έδρα McKnight Presidential Endowed Chair από τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Eric Kaler. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της συγκεκριμένης σχολής. Ο καθηγητής Γιαννάκης, ο οποίος είναι επίσης Διευθυντής του Ψηφιακού Κέντρου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου, είναι μόλις ο τρίτος καθηγητής στο Κολέγιο της Επιστήμης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου που λαμβάνει τη συγκεκριμένη την τιμή.
Παναγιώτης Αρτεμιάδης

Ο Έλληνας ερευνητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψε πώς να ελέγχει πολλαπλά ρομποτικά drones χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο χειριστής φοράει ένα καπέλο εφοδιασμένο με 128 ηλεκτρόδια, το οποίο είναι συνδεδεμένο σε έναν υπολογιστή. Η συσκευή καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, όταν ο χειριστής μετακινεί ένα χέρι ή σκέφτεται κάτι, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ανάβουν.
Γιάννης Τσάπρας

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχει o Έλληνας αστρονόμος, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κοντινού πιθανά κατοικήσιμου πλανήτη, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή και είναι αρκετά κοντά για την αποστολή διαστημικών αποστολών. Στην ομάδα συμμετείχαν 31 επιστήμονες από 8 χώρες.
Γιώργος Παξινός

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έδωσε το βραβείο για το «Καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο» του 2015 στον Άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, την τέταρτη έκδοση του, τον οποίο έχουν συγγράψει ο Juergen Mai, το Milan Majtanik, και ο Έλληνας καθηγητής Γιώργος Παξινός. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έλαβε το βραβείο Αριστείας για τις εκδόσεις Ιατρικής Επιστήμης από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών το 1997.
Κωνσταντίνος Τζελέπης – Γιώργος Βασιλείου

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger, με τη συμμετοχή των 2 Ελλήνων, ανακάλυψαν μία μέθοδο η οποία εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα, δίχως να επηρεάζει τον υγιή ιστό. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια εξελιγμένη μορφή της γενετικής μεθόδου CRISPR gene editing, την οποία εφάρμοσαν για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών στόχων ενάντια στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία.
Κατερίνα Χαρβάτη

Το ετήσιο βραβείο Βασικής Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης απονεμήθηκε στην Ελληνίδα καθηγήτρια Κατερίνα Χαρβάτη. Η κ. Χαρβάτη εργάζεται στο Κέντρο Senckenberg Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen. Το βραβείο συνοδεύεται από €100.000 και είναι το μεγαλύτερο βραβείο έρευνας της Γερμανίας.
Ασημίνα Αρβανιτάκη

Είναι κάτοχος της έδρας «Αρίσταρχος» στο Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter του Καναδά, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «New Horizons in Physics». Θεωρείται μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φυσικούς διεθνώς, αναγνωρίσθηκε για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει. Ασχολείται με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι έξτρα διαστάσεις.

Πηγή: ellines.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ