Ο κόσμος του οίνου τονίζει ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας.
Ο κόσμος του οίνου ζητά να ακυρωθεί η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
krasia
e Gastronomie
27/01/2016 | 13:54

Οι κάθε είδους απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου, που ξεπερνούν τις 250.000, ζητούν από το Συμβούλιο …
της Επικρατείας να ανασταλεί (και με προσωρινή διαταγή) και να ακυρωθεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, λόγω της αντισυνταγματικότητάς του, της αντίθεσής του στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και της σύγκρουσής του με τη νομοθεσία.

Η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί μεταβάλλει τα δεδομένα απειλώντας την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων, συνακόλουθα και της αμπελουργίας, επισημαίνει ο εμπλεκόμενος κόσμος στο χώρο του οίνου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι: 1) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, 2) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, 3) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, 4) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και 5) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Σε άλλο σημείο της αίτησή τους επισημαίνουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, ενώ απαλλάσσονται του ειδικού φόρου τα κρασιά που παράγουν οι ιδιώτες και καταναλώνονται από τον ίδιο το παραγωγό και τα μέλη της οικογένειας τους ή τους προσκεκλημένους τους.

Ο ΕΦΚ, όπως επισημαίνει ο χώρος του οίνου, επιβλήθηκε αναδρομικά. Και αυτό γιατί, όταν η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν», αυτομάτως νοείται ότι φορολογείται το προϊόν που προκύπτει μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση.

Κατά συνέπεια «τελικό προϊόν» υπάρχει και αποθηκεύεται τον μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους και παράλληλα φορολογείται, ενώ θα διατεθεί τον επόμενο έτος.

Έτσι, με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος (2015).

Υπογραμμίζουν ότι από την επιβολή του επίμαχου φόρου θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης καταβολής του ΕΦΚ που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.

Στο πόσο της φορολόγησης (ΕΦΚ) του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, πρέπει να προστεθούν, κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%.

Η επιβάρυνση αυτή θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31ή Ιανουαρίου 2016 στις Δ.Ο.Υ. να καταβάλλουν τον ΕΦΚ για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.

Πέρα από όλα αυτά ο κόσμος του οίνου τονίζει ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου.

Τέλος, προσβάλει την επαγγελματική ελευθερία των οινοποιών, αλλά την ίδια στιγμή παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer