Ο συμπατριώτης μας δικηγόρος Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναλύει στο gazzetta.gr τον αθλητικό Νόμο που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα και την επίδρασή που θα έχει στο μπάσκετ
Ο Κανελλόπουλος αναλύει τον νέο αθλητικό νόμο
Αθλητισμός
15/11/2016 | 16:37

Το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια «ταλαιπωρείται» αρκετά από θέματα εκτός παρκέ και μπορεί ο Σταύρος Κοντονής να μην είναι πλέον Υφυπουργός Αθλητισμού, ωστόσο η πρόταση του για το νέο αθλητικό Νόμο αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του χρόνου.

Το gazzetta.gr μίλησε με τον δικηγόρο, κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο ο οποίος ασχολείται με θέματα αθλητισμού και μάλιστα ήταν αυτός που ουσιαστικά «νίκησε» την ΕΟΚ, αλλάζοντας τον περίφημο Νόμο για τους «30άρηδες». Ο επικείμενος νέος Νόμος θα επηρεάσει αρκετά και τον χώρο του μπάσκετ με τον Κεφαλλονίτη δικηγόρο να δίνει έμφαση στα σημαντικότερα στοιχεία που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά η ανάλυση του κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου:

«Στις 26 Οκτωβρίου τέθηκε σε διαβούλευση, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το σχέδιο του νέου νόμου που θα ρυθμίζει τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό. Το ενδιαφέρον που έχουν δείξει μέχρι στιγμής Σωματεία, αθλητές και παράγοντες καθώς και οι συλλογικές εκφράσεις τους(Συνδικαλιστικά όργανα αθλητών, επαγγελματικοί σύνδεσμοι, Ομοσπονδίες) για το νέο αυτό νόμο είναι ελάχιστο, όπως προκύπτει από τα ελάχιστα σχόλια που έχουν γραφτεί κάτω από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου(Bλ.opengov.gr).Kαι όμως αυτός ο νόμος θα ρυθμίζει από την ψήφιση του και μετά την «αθλητική καθημερινότητα» όλων.
Με μια πρώτη ματιά στο κείμενο του νόμου ξεχώρισα μερικές αλλαγές τις οποίες θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω με τον πιο απλουστευτικό τρόπο, ώστε να γίνουν κατανοητές από τον κάθε εμπλεκόμενο με τον αθλητισμό και δη με το μπάσκετ.
Αμειβόμενος αθλητής: Για πρώτη φορά ο αθλητικός νόμος εισάγει την έννοια του αμειβόμενου αθλητή, διακρίνοντας τον από τον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη. Αμειβόμενος καλαθοσφαιριστής λοιπόν θεωρείται όποιος πέρα από τη προσωπική του άθληση επιδιώκει την απόκτηση οικονομικού κέρδους ή αμοιβής ή άλλης παροχής σε είδος πχ οδοιπορικά, βελτίωση τροφής, υποτροφίες. Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό όλη αυτή η διάταξη ρυθμίζει πλέον την έννοια του μη επαγγελματία αθλητή, ο οποίος αγωνίζεται έναντι οποιασδήποτε αμοιβής σε ομάδες από την Α2 Εθνική κατηγορία (από Α1 για τις γυναίκες)μέχρι τα τοπικά. Σημειωτέον ότι σε πολλές αντιδικίες αθλητών αυτής της κατηγορίας για την είσπραξη «δεδουλευμένων» τους, τα αντίδικα σωματεία υπεστήριζαν ότι δεν όφειλαν τίποτε αφού τυπικά ήταν παράνομο να λαμβάνουν οιαδήποτε αμοιβή οι ερασιτέχνες παίχτες. Με το νέο νόμο καλύπτεται αυτό το κενό και τα ταυτόχρονα ρυθμίζεται νομοθετικά το ζήτημα των αμοιβών των αθλητών που δεν αγωνίζονται σε ΚΑΕ.
Σύμβαση παροχής αθλητικών υπηρεσιών: Για τους αμειβόμενους καλαθοσφαιριστές προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης αθλητικών υπηρεσιών με το Αθλητικό Σωματείο, η οποία θα κατατίθεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ και στην Ομοσπονδία, διαφορετικά η συμμετοχή του παίχτη θα θεωρείται αντικανονική.
Εδώ πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στη μέχρι τώρα σχέση μεταξύ των σωματείων της Α2, Β’ και Γ’ Εθνικής κλπ και των παιχτών αφού πλέον υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που διέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας με ότι αυτό συνεπάγεται (π.χ ασφάλιση και ασφαλιστικές εισφορές).
Ελεύθερες μεταγραφές: Ενώ μέχρι τώρα όλα τα σχετικά με τις μεταγραφές ορίζονταν από τον Κανονισμό Μεταγραφών της ΕΟΚ, ο νέος νόμος τα ρυθμίζει απευθείας, με πρώτη «καινοτομία» την ελεύθερη μεταγραφή των ερασιτεχνών αθλητών. Έτσι κάθε ερασιτέχνης αθλητής ανεξαρτήτως ηλικίας μπορεί να μεταγράφεται στο σωματείο της επιλογής του υπό την επιφύλαξη να καταβάλλει μια «αποζημίωση κατάρτισης», το ύψος της οποίας θα ορίζει η Ομοσπονδία. Εδώ σίγουρα θα ανακύψουν ζητήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες υποχρεώνεται να καταβάλλει τα χρήματα αυτά ένας παίχτης και αν όντως υποχρεούται, πιο θα είναι αυτό το εύλογο τίμημα. Αν για παράδειγμα ζητηθεί για έναν ταλαντούχο 15χρόνο να καταβάλει το ποσό πχ. των 7.000 ευρώ, τότε επί της ουσίας καταργείται η έννοια της ελεύθερης μεταγραφής που ο νομοθέτης θεσπίζει.
Για τους αμειβόμενους αθλητές οι οποίοι στο συμφωνητικό τους θα έχουν προβλέψει την διάρκεια συνεργασίας τους με το Σωματείο, επιτρέπεται μεταγραφή προ της λήξης της σύμβασης για σπουδαίο λόγο που μπορεί να διαταράξει την αρμονική συνεργασία αθλητή και Σωματείου.Tέτοιος λόγος είναι προφανέστατα και η μη καταβολή της συμφωνημένης αμοιβής από το Σωματείο.
Επίσης ένας αμειβόμενος καλαθοσφαιριστής μένει ελεύθερος με αποχή μίας μόνο αγωνιστικής περιόδου από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του, εξέλιξη πολύ ευνοϊκότερη από τα αντίστοιχα τρία χρόνια που προβλέπει μέχρι σήμερα ο Κανονισμός της Ομοσπονδίας.
Τέλος σημαντική αλλαγή είναι η κατάργηση του δανεισμού αθλητών, που αν δεν διασαφηνιστεί περαιτέρω σημαίνει ότι καταργούνται οι μεταγραφές περιορισμένης διάρκειας, γνωστές ως «υποσχετικές».
Aυτή είναι μια πρώτη καταγραφή κάποιων από τις αλλαγές που θα φέρει στο μη επαγγελματικό μπάσκετ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Υπάρχουν και άλλες, οι οποίες θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο σύντομα. Σε κάθε περίπτωση αν οι διατάξεις αυτές φτάσουν χωρίς τροποποίηση μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου, τότε θα έχουμε μια διαφορετική πραγματικότητα τόσο για τους παίχτες όσο και για τις ομάδες .Αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από την υπάρχουσα, θα το δείξει όπως πάντα η πράξη».
Πηγή: gazzetta.gr
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer