Το θέμα της επιδιόρθωσης και ανακαίνισης του Παναγίου Τάφου ήλθε στο προσκήνιο το 2014 με την εκεί κοινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου της Ρώμης
Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ένωσε τους αντιπάλους
 Ομογένεια
08/04/2016 | 17:23

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Η εφημερίδα «New York Times» με εκτενές δημοσίευμά της, με τίτλο «ο κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τους αντιπάλους Χριστιανούς», ασχολήθηκε με το θέμα της επιδιόρθωσης του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, ο οποίος είχε φτάσει σε επικίνδυνο σημείο κατάρρευσης.

Στο δημοσίευμα αναγράφεται πως ήταν μία συνηθισμένη μέρα στο προσκύνημα γύρω από αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο τάφος του Χριστού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Μία Ελληνική Ορθόδοξη χορωδία έψαλλε εντός, αλλά οι φωνές της σκεπάζονταν από τις φωνές Αρμενίων ιερέων και μοναχών οι οποίοι περιφέρονταν κυκλικά γύρω από το προσκύνημα.

Ο φρουρός της εκκλησίας Φαράχ Ατάλλαχ, ο οποίος φορούσε φέσι, είπε πως «μερικέςχτυπά ο ένας τον άλλον. Ο κ. Αταλλάχ γίνεται μάρτυρας των αψιμαχιών που γίνονται μεταξύ των Ελληνορθόδοξων, των Αρμενίων και Ρωμαιοκαθολικών Κοινοτήτων για τα δικαιώματα και προνόμια μέσα στον ναό που βρίσκεται ο τάφος του Χριστού».

Στο επίκεντρο των φιλονικιών εδώ και 69 χρόνια είναι ο ιερός ναός εντός του οποίου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος, ο οποίος συγκρατείται από ένα σιδερένιο αντιστήριγμα.

panagios tafos2

Είναι προσβλητικό το γεγονός -όπως αναφέρει η εφημερίδα- ότι γύρω από αυτό το χριστιανικό σύμβολο ξεσπούν κατά περιόδους διαιρέσεις και δημιουργούνται εντάσεις από τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες.

Το 2008 μοναχοί και ιερείς είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το προσκύνημα και αλληλογρονθοκοπούνταν τραβώντας τα μαλλιά τους μεταξύ τους δίπλα από το μνήμα από το οποίο οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι αναστήθηκε ο Χριστός.

Πρόσφατα όμως υπήρξε μία συμφωνία από τα ενδιαφερόμενα μέρη για να ξεκινήσει η επιδιόρθωση και η αναπαλαίωση του Παναγίου Τάφου και του ναού γενικότερα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία της 22ας Μαρτίου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναπαλαίωση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα έπειτα από τις Ακολουθίες του Ορθόδοξου Πάσχα. Κάθε θρησκευτική ομάδα θα συνεισφέρει από ένα τρίτο για το κόστος, ενώ μία Ελληνική Τράπεζα πρόσφερε το ποσό των 50.000 ευρώ ή $57.000 δολαρίων για την τοποθέτηση των σκαλωσιών ενώ το όνομά της έχει γραφτεί πάνω στη σκαλωσιά.

panagios tafos1

Συντηρητής του έργου είναι η κ. Μοροπούλου η οποία θα είναι και επικεφαλής της ομάδας αναπαλαίωσης και η οποία δήλωσε πως ελπίζει ότι θα διατηρηθεί το πνεύμα «ενός ζωντανού μνημείου» και συμπλήρωσε πως «αυτός ο τάφος είναι ο πιο ζωντανός τόπος που έχω δει στη ζωή μου». Τόνισε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διατηρηθεί αυτό». Το θέμα της επιδιόρθωσης και ανακαίνισης του Παναγίου Τάφου ήλθε στο προσκήνιο το 2014 με την εκεί κοινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου της Ρώμης, καθότι όλοι είχαν επισημάνει την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ναός και το ιερό προσκύνημα του τάφου. Η επίσκεψη αυτή τόνισε την ανάγκη ενότητας ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές Κοινότητες των Ιεροσολύμων.

Υπογραμμίζεται ότι το προσκύνημα θα παραμείνει ανοικτό στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των εργασιών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται η δήλωση του ιερέα Σάμουελ Αγκογιάν, αντιπροσώπου του Αρμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος είχε πιαστεί στα χέρια με τον προηγούμενο Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ειρηναίο μέσα στο ναό πριν από το Πάσχα του 2002, ο οποίος είπε «κάποιος έπρεπε να μας σπρώξει» και συμπλήρωσε «εάν δεν αναμειγνυόταν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα είχε κάνει κανείς τίποτε».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ