Από τη Ζάκυνθο στην Ισλανδία και από εκεί στο Λος Άντζελες
Ο Ζακυνθινός Νίκος Κοντοσταυλάκης σάρωσε τα βραβεία ντοκιμαντέρ στο Λος Άντζελες
Πολιτισμός
03/02/2017 | 19:25

Από τη Ζάκυνθο στην Ισλανδία και από εκεί στο Λος Αντζελες. Αυτό είναι με λίγα λόγια το ταξίδι του ντοκιμαντέρ timelapse, «Whispering Iceland», του Νίκου Κοντοσταυλάκη, το οποίο κατέκτησε τελικά την πρώτη θέση στο Los Angeles Independent Film Festival Awards. Μία ακόμη πρωτιά κατέκτησε το ίδιο ντοκιμαντέρ στην κατηγορία Hollywood International Independent Documentary Awards. Το βίντεο κέρδισε στην κατηγορία Music Score, καθώς και στην κατηγορίας της καλύτερης κινηματογράφησης.
Πρόκειται για διεθνές ανεξάρτητα φεστιβάλ στο Λος Αντζελες και η διάκριση σε αυτά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πόσω δε μάλλον η κατάκτηση της πρώτης θέσης.
«Για να είμαι ειλικρινής, επειδή υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός στο Φεστιβάλ και οι συμμετοχές είναι πολλές, δεν το περίμενα ότι θα κερδίζαμε την πρώτη θέση. Περίμενα ίσως μια διάκριση, μια αναγνώριση, αλλά όχι και την πρωτιά», λέει ο Νίκος Κοντοσταυλάκης.

Η απόκοσμη Ισλανδία 
Τι ήταν αυτό όμως που κέρδισε τους κριτικούς και έδωσαν το πρώτο βραβείο στο «Whispering Iceland»; Το βίντεο είναι μια σύνθεση εικόνων που μεταφέρουν το διττό χαρακτήρα της Ισλανδίας: αυτόν που σε μαγεύει με την ασυνήθιστη ομορφιά των απόκοσμων τοπίων του και αυτόν που σε τρομάζει με την αυθεντική του αγριάδα, τον αφιλόξενο και τον επικίνδυνο.
Αυτό ερωτεύτηκε ο Νίκος Κοντοσταυλάκης και θέλησε να μεταφέρει στο θεατή. Όχι μόνο τις σπάνιες εικόνες ενός τοπίου και ενός κλίματος ολότελα διαφορετικού από τον δικό μας, αλλά τα συναισθήματα και τις σκέψεις που γεννιούνται. Και αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Ο Ν. Κοντοσταυλάκης περιγράφει καταστάσεις αρκετά περιπετειώδεις: ανέμους κοντά στα 14 Μποφώρ, υγρασία και βροχή που απείλησαν τον ευαίσθητο φωτογραφικό εξοπλισμό, καιρικές συνθήκες που αλλάζουν ανά δεκάλεπτο. «Επισκεφτήκαμε με την ομάδα μου την Ισλανδία τον Νοέμβριο του 2015 και μείναμε εκεί για 15 ημέρες. Νοικιάσαμε ένα τροχόσπιτο για να γυρίσουμε την ύπαιθρο του νησιού και γυρίσαμε όλο το νησί». Καθώς η φωτογράφηση timelapse είναι μια τεχνική που απαιτεί πολύωρη τοποθέτηση της μηχανής σε ένα σημείο, η ομάδα έπρεπε να βρίσκεται διαρκώς κοντά στον εξοπλισμό για να μην παρασυρθεί από τους θυελλώδεις ανέμους, να σκουπίζει τους φακούς κάθε 10 λεπτά, να ελέγχει τα θερμικά συστήματα με τα οποία ο εξοπλισμός διατηρούταν σε… γήινες θερμοκρασίες. Κι όλα αυτά όταν κάθε σκηνή timelapse μερικών δευτερολέπτων μπορεί να χρειαστεί λήψη φωτογραφιών για 5 ώρες.

Πηγή: imerazante.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ