"Βγάζουν απ’ έξω τον μικρό επαγγελματία" αναφέρει μεταξύ άλλων ο σύλλογος σημειώνοντας ότι το μονο που εξασφαλίζει το νέο ΕΣΠΑ είναι "ζεστό χρήμα για μεγάλες επιχειρήσεις".
Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος για το ΕΣΠΑ
Κοινωνία
10/03/2016 | 09:05

Η συγκυβέρνηση στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 τις 11-2-2016 προκήρυξε 4 νέα προγράμματα επιδότησης για επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 302.500.000,00 ευρώ. .
Μάλιστα διαφημίζει πως προορίζονται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πως όμως μπορεί να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο όταν με τα κριτήρια τα οποία θέτει βγάζει εκτός συμμετοχής όλες τις μικρές επιχειρήσεις ?
Τα κριτήρια αποκλεισμού είναι ξεκάθαρα στο ποιες επιχειρήσεις ευνοούν.
Συγκεκριμένα :
Στη δράση για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ύπαρξη αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση , την ίδια στιγμή που λόγω της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί), έχουν μεταφέρει την έδρα τους, στις οικίες τους για να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Στις δράσεις για Τουριστικές Επιχειρήσεις και ΜΜΕ απαιτείται να απασχολούν προσωπικό την τελευταία τριετία, την ίδια στιγμή όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις, (μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές τουριστικές μονάδες, μικροί ΕΒΕ), παλεύουν με προσωπικό χρόνο αυτοαπασχόλησης, να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.
Στις δράσεις για Τουριστικές Επιχειρήσεις και ΜΜΕ απαραίτητη προϋπόθεση τα Ακαθάριστα Έσοδα του έτους 2015 να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.
Στις δράσεις για Τουριστικές Επιχειρήσεις και ΜΜΕ η δυνατότητα της μέγιστης χρηματοδότησης εξαρτάται από τα Ακαθάριστα έσοδα του έτους 2015.
Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι μικρές επιχειρήσεις βλέπουν τα Ακαθάριστα Έσοδα τους να συρρικνώνονται μέρα με την μέρα.
Η δυνατότητα προκαταβολής για την υλοποίηση του προγράμματος εξαρτάται από την δυνατότητα κατάθεσης ισόποσης τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, την ίδια ώρα που η τραπεζική χρηματοδότηση για μικρούς επαγγελματίες είναι μηδενική.
Είναι λοιπόν απόλυτα ξεκάθαρο, το ποιοι δύναται να χρηματοδοτηθούν και που θα οδηγηθούν αυτοί οι κλάδοι.
Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο καθαρό όταν, νεότερη προκήρυξη του ΕΣΠΑ τις 3-3-2016 εξηγεί τι ορίζει μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση, αναφέρει συγκεκριμένα:
Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερο από 10 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών η το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο αποκλεισμός των μικρών αυτοαπασχολούμενων – ΕΒΕ από αυτά τα προγράμματα είναι δεδομένος. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις, με απεριόριστη ρευστότητα, με προσωπικό σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού, θα καρπωθούν το σύνολο της χρηματοδότησης των νέων δράσεων του ΕΣΠΑ, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα από τους αυτοαπασχολούμενους-μικρούς ΕΒΕ. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όπως και όλων των ευρωενωσιακών πακέτων πηγαίνουν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των δορυφόρων τους. Αυτή είναι η στρατηγική της Ε.Ε. που θεωρεί τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους-ΕΒΕ διαθρωτικό πρόβλημα και συνδιαμορφώνεται κάθε φορά με τις Ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, ενώ από την άλλη έργα υποδομής που έχουν να κάνουν με την ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, όπως είναι η αντισεισμική θωράκιση σε κατοικίες και σχολεία ή τα αντιπλημμυρικά έργα κρίνονται σαν μη επιλέξιμα.
Συνάδελφοι-σσες.
Δεν είναι τυχαίο ότι, η προκήρυξη αυτών των προγραμμάτων που είναι στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και η προβολή τους από την κυβέρνηση και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες <ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ>,συμπίπτουν χρονικά με τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης –Ε.Ε., με αιχμή το αντιασφαλιστικό σχέδιο νόμου. Τα χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για να αποπροσανατολίσουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους-ΕΒΕ από τα πραγματικά τους προβλήματα (αναδουλειά, φορολογικό, ασφαλιστικό κ.α.) και από την προετοιμασία τους για απάντηση στην κυβέρνηση, με 48 ωρη απεργία όταν τολμήσει να καταθέσει προς ψήφιση στην βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Αυτά τα προγράμματα μας παρουσίασαν την Δευτέρα 7-3-2016 στο επιμελητήριο σε ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσαν οι ηγεσίες, της ένωσης ξενοδόχων Κ-Ι., της ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Κ.-Ι., του σωματείου επιχειρήσεων επισιτιστικών και συναφών επαγγελμάτων Κ.-Ι.<Ο ΑΡΚΕΙΣΙΟΣ> και του εμπορικού συλλόγου Αργοστολίου <ΚΡΑΝΗ>. Βγάζουν απ’ έξω τον μικρό επαγγελματία, θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν σαν χειροκροτητή των προγραμμάτων και το μόνο που εξασφαλίζουν είναι ζεστό χρήμα για λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer