Αλήθεια τι επιπτώσεις έχει στη Ζώη μας; θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη; θα υπάρχει πρόβλημα στις πληρωμές; Θα μπορούν να «προσληφθούν» εποχιακοί υπάλληλοι; θα φτάσουμε ακόμη και σε απολύσεις;
Ο δήμος μας σε Επιτήρηση λόγω του υπερβολικού χρέους
Πολιτική
06/05/2011 | 14:48

vandwrosΤου Γεράσιμου Βανδώρου

Τελικά ο Δήμος μας δεν απέφυγε την Επιτήρηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι θα το παλέψει όσο μπορεί. Οι πράξεις όμως έδειχναν πως  τρέχαμε ολοταχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε προηγούμενο άρθρο μας  είχαμε διατυπώσει τις ανησυχίες μας καθώς βλέπαμε τον προϋπολογισμό να καθυστερεί πολύ πέρα των νόμιμων προθεσμιών ενώ καταβάλετο και η προσπάθεια να «γλυτώσει» η Λειβαθώς, η πιο προβληματική Δημοτική Ενότητα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε την δυνατότητα να ζητήσει να ενταχθεί η Λειβαθώς σε επιτήρηση προκειμένου να την ‘γλυτώσουν’ οι άλλες περιοχές, οι οποίες ως πρώην Δήμοι, εξυπηρετούσαν ικανοποιητικά το χρέος τους. Δεν έγινε αυτό και με απόφαση του Υπουργού μπήκε όλη η Κεφαλονιά.

Η μόνη λύση είναι να ζητήσει το τώρα Δημοτικό Συμβούλιο την ένταξη της Λειβαθούς. Το ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης αναφέρεται στο άρθρο 262  του Νόμου «Καλλικράτης» που ανεξάρτητα από τις λεκτικές και νοηματικές του αδυναμίες ως προς τις διαδικασίες, είναι αρκετά σαφής στα επακόλουθα.

Πρώτα – πρώτα ο Δήμος πρέπει να συντάξει  μέσα σε δύο το πολύ μήνες Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, το χρονοδιάγραμμα του οποίου δεν μπορεί να ξεπερνά την τρέχουσα Δημοτική περίοδο. Τον τρόπο που θα ξελασπώσει δηλαδή. 

Κατά την διάρκεια της «εξυγίανσης» μπορεί να δεσμεύονται όλα τα έσοδα, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ, ενώ θα απαγορεύονται η σύναψη νέων δανείων, η πρόσληψη κάθε είδους προσωπικού, και οι συμβάσεις έργου. Σχεδόν όλες οι αποφάσεις των συλλογικών αλλά και των μονομελών οργάνων (π.χ. Δήμαρχος) θα αποστέλλονται για έγκριση στον Ελεγκτή Νομιμότητας.

Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι δηλαδή.!!

Με τις υγείες μας!!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer