Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός «Ζίκα» είναι μία πολύ επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα
Ο γιατρός Ανδρέας Κοσμάτος αναλύει την παγκόσμια απειλή του ιού «Ζίκα»
 Ομογένεια
04/02/2016 | 11:11

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ο ιός «Ζίκα» είναι μία πολύ επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Η σπάνια αυτή δήλωση του Π.Ο.Υ. στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη σοβαρότητα του ιού αυτού και την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί από αυτή την ασθένεια που συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες.

Ο ιός αυτός μεταδίδεται από τα κουνούπια και εντοπίστηκε στη Βραζιλία τον περασμένο Μάιο. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 20 χώρες στη Λατινική Αμερική με την Κόστα Ρίκα και την Τζαμάικα να είναι οι νέες χώρες που προστέθηκαν στον κατάλογο με ανθρώπους που αρρώστησαν από τον ιό. Ενώ την Τρίτη Ηνωμένες Πολιτείες στην πόλη του Τέξας.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» ζήτησε τη γνώμη του ομογενή παθολόγου Ανδρέα Κοσμάτου, με ιατρείο στη διεύθυνση «Astoria Medical Plaza» 27 – 47 Crescent Street στην Αστόρια, για την καλύτερη κατανόηση της νέας αυτής επιδημίας, πώς θεραπεύεται, ποια μέτρα πρόληψης θεωρούνται απαραίτητα και εάν κινδυνεύουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες από την ασθένεια αυτή.

«Ο ιός ‘Ζίκα’ ξεκίνησε από την Αφρική από ένα ειδικό κουνούπι με την ονομασία ‘Aedes’, μετά πήγε στην Ασία, αργότερα στη Βραζιλία και τώρα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό του κουνουπιού αυτού είναι ότι ζει μόνο στα ζεστά κλίματα και τσιμπάει μόνο στη διάρκεια της ημέρας» δήλωσε ο Δρ. Κοσμάτος.

Σε ερώτηση του «Ε.Κ.» γιατί ο ιός αυτός έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή ο ομογενής γιατρός επισήμανε ότι ο λόγος που καθιστά τον ιό αυτό μεγάλη απειλή για τον κόσμο είναι ότι συνδέεται με τη μικροκεφαλία, μία σοβαρή πάθηση που προσβάλλει τα νεογνά. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα έμβρυα σταματά, ή γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα στα μάτια, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί και σε θάνατο. Στη Βραζιλία το περασμένο τρίμηνο καταγράφηκαν περίπου 3.500 τέτοιες γεννήσεις αριθμός υπερδεκαπλάσιος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

«Οι γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι αυτές που απειλούνται περισσότερο, όχι τόσο οι ίδιες αλλά τα μωρά που κυοφορούν καθώς ο ιός πηγαίνει στο αίμα τους μέσω του κουνουπιού και εκείνες με τη σειρά τους το μεταφέρουν μέσω πλακούντα στο έμβρυο το οποίο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής του. Εάν ξεπεραστεί το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μετά μειώνονται σημαντικά και οι πιθανότητες να αρρωστήσει σοβαρά το μωρό. Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε. Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι ερευνάται εάν ο ιός μεταδίδεται και με άλλους τρόπους εκτός του κουνουπιού, όπως για παράδειγμα μέσω θηλασμού ή σεξουαλικής επαφής».

Να σημειωθεί εδώ ότι λίγες μόνο ώρες μετά τη συνέντευξη του «Ε.Κ.» με τον Δρ. Κοσμάτο, οι ανησυχίες του επαληθεύτηκαν όταν οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν ότι το πρώτο κρούσμα στη χώρα μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

«Οσον αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό εάν δεχθούν τσίμπημα από το συγκεκριμένο κουνούπι τα συμπτώματα είναι ότι θα ανεβάσουν πυρετό, όχι πάνω από 39 βαθμούς, θα έχουν πόνους στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών και εξάνθημα σε μέρη του σώματος. Τίποτα το σοβαρό που να απειλείται η ζωή του ανθρώπου, συμπτώματα τα οποία με την πάροδο των ημερών θα εξασθενίσουν. Ακόμη και μία γυναίκα εάν έχει τον ιό τώρα θα μπορέσει μόλις θεραπευθεί να μείνει έγκυος χωρίς κανένα φόβο και πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα έμβρυα και ότι δεν υπάρχει φάρμακο. Εάν ένα έμβρυο πάρει τον ιό θα γεννηθεί άρρωστο. Δεν μπορεί να θεραπευθεί» επισημαίνει ο Δρ. Κοσμάτος.

Σε ερώτηση του «Ε.Κ.» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν από τη νέα αυτή επιδημία ο ομογενής γιατρός δήλωσε ότι επειδή το κουνούπι αυτό ζει μόνο σε ζεστό κλίμα οι περιοχές που απειλούνται είναι οι νότιες πολιτείες της χώρας, όπως η Φλόριδα, το Νότιο Τέξας και η Λουιζιάνα. Οι βόρειες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, που έχουν κρύο δεν απειλούνται, τουλάχιστον άμεσα, αλλά ο μεγάλος φόβος της επιστήμης είναι μήπως κάνει μετάλλαξη ο ιός, να μεταδοθεί δηλ. και σε άλλη κατηγορία κουνουπιών ή σε άλλα ζώα και να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα παντού, σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτείες.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας έχει αναθέσει σε μία εταιρεία την παραγωγή αλλοιωμένων σε γονίδια αρσενικών κουνουπιών τα οποία μεταφέρονται στις χώρες που ήδη πλήττονται, ειδικά στη Βραζιλία, με σκοπό όταν ζευγαρώνουν με τα θηλυκά κουνούπια -τα οποία είναι αυτά που τσιμπούν και μόνο αυτά μεταφέρουν το ιό- να μην αναπαράγουν κουνούπια. Ετσι σταματάει και ο πολλαπλασιασμός των μολυσμένων κουνουπιών και με το πέρασμα του χρόνου θα εξαλειφθούν τελείως. Είναι όντως ένας πρωτότυπος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά μέχρι στιγμής είναι και ο μοναδικός αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε ο γιατρός.

Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να πάρει ο κόσμος, ο Δρ. Κοσμάτος συμβουλεύει ειδικά τις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν βγαίνουν έξω να καλύπτουν το σώμα τους για να αποφύγουν πιθανό τσίμπημα κουνουπιού. Να φοράνε παντελόνι, μακριά πουκάμισα ή φανέλες και να ρίχνουν πάνω τους το ειδικό σπρέι που απωθεί τα έντομα. Εάν δεν χρειάζεται να βγουν έξω καλύτερα να μένουν μέσα στο σπίτι με κλειστά τα παράθυρα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ