Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2014. Ο επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας:
Εδώ και έξι χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της οικονομίας της. Με αποδεκατισμένη την παραγωγική της βάση, χωρίς διεθνή δίκτυα και με συρρικνωμένη την καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών, με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος που, μαζί με το ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 800 δις ευρώ, με 1,5 εκ. ανέργους, με 3,8 εκ Ελλήνων να ζουν στο όριο της φτώχιας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές προβλέψεις που βαφτίζουν την κατανάλωση ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά πτωχεύσει. Παράλληλα, εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον βρίσκεται στη δύνη μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης που την οδηγεί σε πλήρη αποσταθεροποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες που, ανάμεσά τους, βρίσκονται και συνέπειες στην πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Τέλος, η κατάσταση αυτή δυναμιτίζει την προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος μέσα στο 2015.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό και μοιραίο μείγμα που βάζει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι το πολιτικό προσωπικό της αδυνατεί να συνεργαστεί άμεσα στα πλαίσια μιας εθνικής ατζέντας, αδυνατεί να συνενώσει τους πολίτες πίσω από μια νέα εθνική προσπάθεια που θα έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας κι αξιοπιστίας στη διεθνή κοινότητα και, κυρίως, στους πιστωτές της.
Για τούς λόγους αυτούς και παρά την έλλειψη σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης και τις περιορισμένες του αρμοδιότητες και σε συνθήκες αποσύνθεσης των κοινοβουλευτικών σχηματισμών, καλείται εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως η μόνη εθνική εγγύηση, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συγκαλέσει συμβούλιο όλων των πολιτικών αρχηγών με σκοπό να άρει το πολιτικό προσωπικό στο ύψος των περιστάσεων έτσι ώστε να εξευρεθεί μία βιώσιμη λύση που θα βγάλει την Ελλάδα από τα σημερινά της αδιέξοδα. Ας αποτελέσει αυτή η πρωτοβουλία την απόλυτη έκφραση ευθύνης του Ανωτάτου Άρχοντα της χώρας που θα σφραγίσει και την δημόσια πορεία του. Παράλληλα, αποτελεί και χρέος του απέναντι στις επερχόμενες γενεές.
Αν η έκλυση αυτή δεν εισακουσθεί, δεν φοβούμαι απλά, αντίθετα είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η πατρίδα μας θα βιώσει μια απερίγραπτη εθνική ταλαιπωρία με βαρύτατες συνέπειες στους ήδη χειμαζόμενους πολίτες της και στην εθνική της υπόσταση, όπου πλέον η δυναμική της κοινωνίας των πολιτών θα απομείνει η μόνη προοπτική ώστε να σπάσει οριστικά η καλπάζουσα κακοήθης υπερπλασία που απειλεί την χώρα με διεθνή απομόνωση και οικονομική κατάρρευση.