Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, αύριο Σάββατο, θα παρουσιάσει στο φημισμένο αμφιθέατρό του «Town Hall», στο Μανχάταν, το αφιέρωμα στον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη με τίτλο «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός»
Ο Ανδρεάτος τραγουδά Καζαντζίδη στην Αμερική
 Ομογένεια
01/05/2015 | 10:42

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, αύριο Σάββατο, θα παρουσιάσει στο φημισμένο αμφιθέατρό του «Town Hall», στο Μανχάταν, το αφιέρωμα στον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη με τίτλο «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός». Στο αφιέρωμα, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», θα συμμετάσχει και η σύζυγός του, Βάσω Καζαντζίδη.

Τα αθάνατα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη θα ερμηνεύσουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Γιώτα Νέγκα με τη συνοδεία της ορχήστρας υπό την διεύθυνση του Σπύρου Εξάρα, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει και ο Σύλλογος Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Ηρακλής Κρεμμύδας, και οι δημοφιλείς τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος και Γιώτα Νέγκα, το απόγευμα της Τετάρτης επισκέφθηκαν τα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» για να μιλήσουν για την συναυλία και συνάμα να ευχηθούν για την εκατονταετηρίδα του «Ε.Κ.».

Ο πρόεδρος του ΚΕΠ, Ηρακλής Κρεμμύδας, τόνισε: «Το θεωρούμε μεγάλη τιμή που συναντιόμαστε με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Γιώτα Νέγκα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Δεν είναι μόνον εξαιρετικοί καλλιτέχνες, αλλά και υπέροχοι άνθρωποι».

«Ο πολιτισμός επηρεάζει βαθειά τον άνθρωπο, διαμορφώνει την προσωπικότητά του, τον τρόπο σκέψης και της αντίδρασής του. Ο κόσμος της τέχνης τον εξανθρωπίζει, τον φέρνει κοντά στους άλλους και τον βοηθάει να ζει αρμονικά μαζί τους. Οι πολιτισμοί όλων των λαών συνυπάρχουν μέσα από την διαφορετικότητά τους και κανείς δεν αντιγράφει τον πολιτισμό του άλλου. Η συνύπαρξη μέσα από την διαφορετικότητα των πολιτισμών εγγυάται και την αρμονική πορεία των ανθρώπων. Αρα ο πολιτισμός είναι το κλειδί που ταιριάζει στις πόρτες όλων των λαών και ανοίγει τις καρδιές όλων των ανθρώπων», επεσήμανε. Αναφερόμενος στη συναυλία, ο κ. Κρεμμύδας επεσήμανε: «Η φωνή του Καζαντζίδη θα υπάρχει ακόμα και όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε και ο μύθος του θα φτερουγίζει στους όπου Γης Ελληνες και τα τραγούδια θα γίνονται βάλσαμο για τον λαό. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σας υπόσχεται ότι θα παραμείνει μια ανοικτή πύλη για τον απόδημο Ελληνισμό. Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε την προσπάθειά μας για να κρατηθεί ανοικτή αυτή η πύλη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας». Παράλληλα, τόνισε ότι τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την εκπλήρωση του ονείρου των ιδρυτών, των πρωτεργατών, των στελεχών του ΚΕΠ για την απόκτηση ιδιόκτητου Πολιτιστικού Κέντρου και κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

«Η γραμμή άμυνάς μας είναι Παιδεία-Πολιτισμός και μέσα σε αυτή την γραμμή βρίσκεται και ο Στέλιος Καζαντζίδης», κατέληξε.

Ερωτηθείσα για τα αισθήματα που βιώνουν αυτές τις ημέρες, η Γιώτα Νέγκα σημείωσε: «Είναι πολύ γλυκά τα συναισθήματα που βιώνουμε από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στη Νέα Υόρκη. Η περσινή συναυλία και η επαφή μαζί σας ήταν συγκλονιστική. Εφέτος παρουσιάζουμε την παράσταση με τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη και αυτό ποιεί μεγάλη συγκίνηση για όλους εμάς. Ο »Ο Στέλιος Καζαντζίδης μιλάει στην καρδιά όλου του Ελληνισμού, όχι μόνο γιατί έχει τραγουδήσει τα τραγούδια της ξενιτιάς, αλλά και διότι ό,τι έχει τραγουδήσει κρύβει μέσα του την αλήθεια, που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μας έκανε το ΚΕΠ να συμμετάσχουμε σ’ αυτή την μεγάλη συναυλία και νοιώθω υπερηφάνεια διότι η πρόσκληση προέρχεται από το ΚΕΠ και τους εθελοντές του».

Οσον αφορά τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν, η κ. Νέγκα επεσήμανε: «Δυσκολευτήκαμε πολύ διότι η λίστα ήταν μεγάλη και έπρεπε να αφήσουμε έξω πολλά από τα αγαπημένα τραγούδια μας. Φροντίσαμε όμως να υπάρχουν σφαιρικά οι συνθέτες Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, να υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών της ξενιτιάς, ένα πολύ μεγάλο μέρος των τραγουδιών του Χρήστου Νικολόπουλου που αγαπήσαμε όλοι, αλλά και μεταγενέστερα αγαπημένα τραγούδια».

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος πρόσθεσε: «Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά και τιμή που βρισκόμαστε μαζί σας. Θα έλεγα ότι όταν ερχόμαστε εδώ, όντας έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, νοιώθουμε ότι συμμετέχουμε σε μια μεγάλη γιορτή στην οποία γιορτάζουμε όλοι χωρίς άγχος, χωρίς αγωνίες και μένει αυτό που πρέπει να μείνει η χαρά και η ουσία των πραγμάτων. Και όπως είπε η Γιώτα, ο Στέλιος Καζαντζίδης μας δίδαξε γιατί έχουμε ασχοληθεί με το τραγούδι. Για να λέμε τις αλήθειες της ψυχής μας και να ερχόμαστε κάθε φορά όλο και πιο κοντά στον εαυτό μας. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το αφιέρωμα στον μεγάλο αυτό τραγουδιστή και μεγάλο Ελληνα».

Ερωτηθείς για τα αισθήματα που βιώνουν κάθε φορά που ερμηνεύουν τα τραγούδια του Στέλιου, ο κ. Ανδρεάτος ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε σταματήσει ποτέ να ερμηνεύουμε τα τραγούδια του Στέλιο Καζαντζίδη. Ο Καζαντζίδης ήταν η κύρια αιτία που μας έκανε να ασχοληθούμε με το τραγούδι. Ηταν ο εμπνευστής και ο οραματιστής για πολλές γενιές τραγουδιστών.

»Θέλουμε να συνεχιστεί και να γίνει πηγή έμπνευσης για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το τραγούδι και να πάρουν παράδειγμα από αυτόν τον άνθρωπο, από τον τρόπο με τον οποίο υπηρέτησε την τέχνη και ποια πράγματα πρέσβευε και εξέφρασε, αλλά και για τον απλό κόσμο για να αντιληφθεί τον ρόλο της τέχνης στη ζωή μας, που είναι καθοριστικός.

»Η τέχνη δεν είναι ένα συμπληρωματικό κομμάτι στην ζωή μας, αλλά κατέχει καίριο κομμάτι στην ίδια την ύπαρξή μας. Μέσα από την αληθινή τέχνη, που εκφράζει τα βαθειά μας συναισθήματα μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τι είναι ψεύτικο και να το πετάμε και τι είναι αληθινό να το κρατάμε και με αυτό να συνεχίσουμε να ζούμε».

«Οποιος έχει αγαπήσει και μελετήσει τον Καζαντζίδη, αυτόματα μέσα του έχει βάλει τον πήχη ψηλά για να έχει κριτήριο και για το τι διαλέξει να κάνει και πώς να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του και πώς να σεβαστεί. Και έτσι ερχόμαστε και εμείς με αγάπη και ευθύνη να συμμετάσχουμε σ’ αυτή τη συναυλία», συμπλήρωσε η κ. Νέγκα.

Ο κ. Ανδρεάτος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Στέλιο και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την φωνή του Καζαντζίδη, αλλά ο ρόλος μας και η επιθυμία μας είναι να γίνουμε αφορμή για νέους ανθρώπους και νεότερους να έρθουν σε επαφή με τις αυθεντικές ερμηνείες του Στέλιου Καζαντζίδη και σε άμεση επαφή με την φλόγα που αυτός ο άνθρωπος έχει κουβαλήσει.

Ερωτηθείς για την ορχήστρα, ο κ. Ανδρεάτος τόνισε: «Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά γιατί αυτά τα παιδιά είναι υψηλοτάτου επιπέδου, όχι μόνο όσον αφορά την τέχνη τους, αλλά και όσον αφορά την καθαρότητα της ψυχής τους. Αυτά τα παιδιά είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι και συνεργάτες με τους οποίους θα μπορούσαμε να μοιραστούμε αυτή την συναυλία. Οταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους σαν τον Σπύρο Εξάρα έχεις απόλυτη σιγουριά να συνεργαστείς».

Οσον αφορά την φιλοξενία του ΚΕΠ, επεσήμαναν: «Ο πήχης είναι πολύ ψηλά, η αγάπη είναι αμοιβαία. Εχουμε γίνει σαν συγγενείς με τα παιδιά του ΚΕΠ διότι ό,τι κάνουν το κάνουν εθελοντικά και με αγάπη».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer