Την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι με πρώτο σταθμό το γραφικό Φισκάρδο, ενώ χαρακτηρίζει ως «όνειρο» την απόκτηση ενός σπιτιού στο νησί μας
Ο “έρωτας” του Πολ Μέισον για την Κεφαλονιά!
Κοινωνία
21/06/2015 | 20:44

Χρησιμοποιεί στα Ελληνικά τη λέξη «κωλοτούμπα» όταν μιλά για πολιτική, έχει επισκεφθεί από τα στενά των Εξαρχείων μέχρι και τα λεγόμενα… σκυλάδικα, ενώ παραμένει πιστός στον έρωτά του για την Κεφαλονιά.

Ο Bρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον έχει εισχωρήσει για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα και με τις ανταποκρίσεις του στο Channel 4 News αλλά και τα tweets του κλέβει την παράσταση.

Από τις εκλογές του Ιανουαρίου μέχρι τώρα έχει ταξιδέψει έξι φορές στη χώρα μας και τις τελευταίες ημέρες έχει εγκαταστήσει το στρατηγείο του σε κεντρικό ξενοδοχείο, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην πηγή των γεγονότων. Θεωρείται από τους πιο καλούς γνώστες του ελληνικού ζητήματος και μάλιστα ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα «ΣΥΡΙΖΑ και εξουσία», έχοντας αφήσει οριστικά πίσω τα νεανικά του βήματα στον χώρο της μουσικής.

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει η λεγόμενη κωλοτούμπα» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Π. Μέισον, αναφερόμενος στο τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση. Ωστόσο, προσθέτει, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πρέπει να βρεθεί λύση. Αν δεν αρθεί το αδιέξοδο, δεν θα είναι μόνο οικονομικό το θέμα αλλά θα είναι και μία γεωπολιτική ήττα για την Ευρώπη, είναι το μήνυμα που στέλνει.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων μηνών, εκτιμά πως σε πρώτη φάση όλες οι πλευρές υποτίμησαν κάποια στοιχεία του «αντιπάλου». Από τη μία πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ υποτίμησε τη θέληση του ΣΥΡΙΖΑ να παλέψει, ώστε να κάνει πράξη αυτά για τα οποία εκλέχτηκε. Μάλιστα υπήρχαν ορισμένοι στην Ευρώπη που νόμιζαν ότι θα άλλαζε η κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία στην Ευρώπη σε μία σειρά θεμάτων. Ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ προσέβλεπαν στην «καλή Ευρώπη» που θα πειστεί από τα επιχειρήματά τους. Πλέον έφτασε η ώρα της κρίσης με τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας να είναι καθοριστικής σημασίας.

Με το τηλεοπτικό συνεργείο του οργώνει την πρωτεύουσα – εισβάλλοντας ακόμα και στα… δύσκολα Εξάρχεια- για να μπορέσει να αποτυπώσει το κλίμα που επικρατεί. Με την ίδια άνεση που διασχίζει τους δρόμους της Αθήνας καταφέρνει να εισχωρεί σε υπουργικά γραφεία για να μεταφέρει τις πρωτοβουλίες και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο…Μινώταυρος

Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε δύο φορές το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου -όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο Τwitter- ενώ είχε ένα τετ α τετ με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Με τον Γ. Βαρουφάκη τους φέρνει κοντά το βιβλίο του υπουργού «Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος», καθώς την επανέκδοσή του προλογίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Η σχέση του με τη χώρα μας δεν είναι εφήμερη. Μεγάλος του «έρωτας» ήταν και παραμένει η Κεφαλονιά, την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι με πρώτο σταθμό το γραφικό Φισκάρδο. Μάλιστα χαρακτηρίζει ως «όνειρο» την απόκτηση ενός σπιτιού στο νησί.

Η καταγωγή του είναι από μία μικρή πόλη (η οποία λέγεται Leigh) στη Βόρεια Αγγλία, που, όπως λέει ο ίδιος, μοιάζει με το Πέραμα. Με τη σύζυγό του -που είναι νοσοκόμα- ζει στο Λονδίνο, ενώ στο σπίτι τους έχουν έναν ακόμα «συγκάτοικο». Πρόκειται για ένα κουτάβι που απέκτησαν πριν από κάποιους μήνες και το οποίο, όπως λέει, «άλλαξε τη ζωή μας».

Πάντως ένα μεγάλο μέρος του χρόνου το περνά με μία βαλίτσα στο χέρι, ώστε να βρίσκεται στην πηγή των γεγονότων. «Δεν ξέρω καν πού θα βρίσκομαι απόψε, αλλά έτσι είναι η τηλεόραση» λέει χαμογελώντας.

Η «αγάπη» του για τη δημοσιογραφία σιγόβραζε για χρόνια, αλλά εκδηλώθηκε σε μεγάλη ηλικία. Στα 20 ξεκινά την ενασχόλησή του με τη μουσική και τίποτα δεν προμήνυε τη μετέπειτα επαγγελματική του διαδρομή.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής αλλά και ως μουσικός παραγωγός σε θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο στην πορεία τα οικονομικά… δεν βγαίνουν και αποφασίζει να κάνει τη μεγάλη στροφή.

Στην ηλικία των 30 ετών αρχίζει συνεργασία ως freelancer με κάποιες εφημερίδες και περιοδικά. «Οταν είσαι στην αριστερή πτέρυγα ξέρεις από φυλλάδια» λέει γελώντας, εξηγώντας τα πρώτα του ερασιτεχνικά βήματα. Συνειδητοποιεί πως ταιριάζει απόλυτα στον απαιτητικό κόσμο της δημοσιογραφίας και σταδιακά επεκτείνεται (εργάστηκε στο Reed Business Information, στο Computer Weekly και σε άλλα έντυπα).

Μία αγγελία που είδε τυχαία τον οδήγησε στο BBC και αμέσως έπεσε σε βαθιά νερά. Βρίσκεται μόλις τρεις ημέρες στη νέα του επαγγελματική στέγη, όταν έγιναν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και έπρεπε να βγει στον αέρα για να εξηγήσει τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

«Χρησιμοποιώ κάθε ώρα»

Ο ίδιος αποδεικνύει πως έχει μία ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ενοχλητικό». Είναι ιδιαίτερα δραστήριος και, όπως λέει, «ίσως φταίει το ότι μπήκα αργά στη δουλειά και θέλω να καλύψω τον χρόνο. Γι΄ αυτό χρησιμοποιώ κάθε ώρα της ημέρας».

Στη χώρα μας έχει αποκτήσει πολλούς φίλους κυρίως από τη δημοσιογραφική «κοινότητα» αλλά και από ανθρώπους που γνώρισε κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ του. Οπως εξομολογείται «αν ζούσα στην Αθήνα θα επέλεγα μια περιοχή με έντονη ζωή και με μπαράκια που δουλεύουν μέχρι αργά» και προσθέτει «αγαπώ τα Εξάρχεια, αλλά δεν είναι εύκολο να κυκλοφορεί κανείς στην περιοχή με μία κάμερα».

Για τις περιπλανήσεις του επιλέγει συχνά την περιοχή του Ψυρρή, καθώς τα χαμηλά σπίτια και τα στενά σοκάκια έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του, ενώ συχνά επισκέπτεται και τον Πειραιά για να απολαύσει τη θέα στη θάλασσα.

Οπως ο ίδιος εξομολογείται, οι φίλοι του τον έχουν πάει ακόμα και στα «σκυλάδικα» για να ακούσει «μπουζούκι» -χρησιμοποιεί και τις δύο λέξεις στα ελληνικά γελώντας- ώστε να έχει μία… ολοκληρωμένη εικόνα της νυχτερινής διασκέδασης.

«Κλειδί» οι άνθρωποι

Αλλωστε ξέρει καλά πως δεν είναι δυνατόν να γίνει εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνα μέσα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. «Δεν αρκεί να βγεις στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου για να δεις την πόλη από ψηλά ή να βγεις από την κεντρική είσοδο και να κάνεις μία βόλτα στην πλατεία. Πρέπει να γνωρίσεις ανθρώπους και να μιλήσεις μαζί τους για να έχεις πλήρη εικόνα» εξηγεί.

Συζητώντας μαζί του φαίνεται πως γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα αλλά και τα… τρωτά σημεία της χώρας. «Το βασικό πρόβλημα είναι η ανομία, η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στο κράτος» σημειώνει χαρακτηριστικά. Οσο για το ποια πράγματα τον κουράζουν στην Αθήνα, απαντά αμέσως «η κίνηση στους δρόμους».

Οπως δηλώνει η ζωή στη χώρα μας του θυμίζει σε έναν βαθμό το αγαπημένο του βιβλίο «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» του Durrell. Το βιβλίο ξεχωρίζει για τους ζωντανούς χαρακτήρες και τις εναλλαγές ανάμεσα στο προσωπικό και στο πολιτικό στοιχείο, με την πόλη να παίζει «πρωταγωνιστικό ρόλο».

Με μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια δεν διστάζει να βρεθεί στην πηγή των εξελίξεων και έχει τιμηθεί για τη δουλειά του με δημοσιογραφικά βραβεία. Εχει καλύψει τα μεγαλύτερα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, ξεκινώντας από την 11η Σεπτεμβρίου και φτάνοντας μέχρι και την αραβική άνοιξη. Μέσα στον τελευταίο χρόνο βρέθηκε στη Γάζα, στη Μολδαβία, στη Σκοτία για το δημοψήφισμα, στη Γερμανία και φυσικά στη χώρα μας.

Κάποιες από τις εμπειρίες του τις έχει αποτυπώσει και στο χαρτί, καθώς έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων. Το γνωστότερο από τα βιβλία είναι το «Ο κόσμος σε εξέγερση» (ο τίτλος είναι Why It’s Kicking Off Everywhere), όπου ουσιαστικά εξηγεί πώς αναπτύχθηκαν τα λεγόμενα κινήματα της πλατείας (με χαρακτηριστική την αραβική άνοιξη). Μάλιστα μέσα στον Αύγουστο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων θα βρεθεί και το νέο συγγραφικό δημιούργημα. Ο τίτλος του βιβλίου θα είναι «post capitalism».

Πηγή: ethnos.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ