Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών, που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015
Ορκίστηκε η νέα Βουλή
Πολιτική
05/02/2015 | 13:00

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών, που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Το τελετουργικό ξεκίνησε με την ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος από τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, στο οποίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο λόγος που οδήγησε στη διάλυση της προηγούμενης Βουλής (μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας). Παράλληλα, διάβασε τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ακολούθησε δοξολογία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο οποίος ευχήθηκε σύνεση και πνεύμα αφοσίωσης. Αρκετοί από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο. Πολιτικό όρκο έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, ενώ χωριστα ορκίστηκαν όσοι βουλευτές έχουν ασπαστεί το Ισλάμ. Ειδικότερα, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο. Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας ήταν και οι έξι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πήραν τη σχετική άδεια από την εισαγγελία.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως «εμπιστευόμαστε τον πρόεδρό μας στις διαπραγματεύσεις». Σε ερώτηση για την κίνηση της ΕΚΤ να βάλει στον… πάγο τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «οι δανειστές θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι ο λαός είναι κυρίαρχος και ότι πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την κυβέρνησή μας».

Τα έδρανα στη νέα Βουλή

Για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) έφυγε από τα πρώτα έδρανα και μετακόμισε στα… ορεινά της Ολομέλειας. Αριστέρα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μπήκε το Ποτάμι, ενώ στο κέντρο τοποθετήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Χρυσή Αυγή πήρε τα έδρανα πάνω δεξιά της αίθουσας.

Στις μπροστινές πτέρυγες, τα έδρανα από τα δεξιά προς τα αριστερά κατέλαβε η Νέα Δημοκρατία, ενώ τις δύο επόμενες, δηλαδή στο κέντρο και τα αριστερά κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΚΕ δόθηκε η τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Ορκομωσία με… ευτράπελα

Στα αξιοσημείωτα της τελετής ήταν το τροχαίο ατύχημα με όχημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο προαύλιο της Βουλής και η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εισέλθει στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer