Με κείμενο-παρέμβαση 159 στελέχη της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ζητούν ανατροπή των δομών της
ΟΝΝΕΔ σε Κυριάκο: «Άλλαξε τα όλα»
Πολιτική
05/02/2016 | 15:08

Πλήρη ανατροπή δομών και κατεστημένων νοοτροπιών αρχής γενομένης από την ίδια την ΟΝΝΕΔ αλλά και το κόμμα της ΝΔ ζητά πρωτοβουλία 156 στελεχών της ΟΝΝΕΔ,  αποτελούμενη από μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, 39 μέλη της κεντρικής επιτροπής, 8 προέδρους νομαρχιακών οργανώσεων πανελλαδικά, οργανώσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ,  εκπροσώπους σε επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και εκλεγμένους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

Οι υπογράφοντες, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία του κόμματος ζητούν ανατροπές «ουσίας» έχοντας ως κοινή συνισταμένη την αναζήτηση ευρύτατων αλλαγών στις δομές και στους στόχους της παράταξης «ώστε να πρωτοπορήσει για ακόμη μια φορά» ενώ όπως τονίζεται, «συστρατεύονται με κύρια επιδίωξη την αλλαγή νοοτροπίας και τη μετεξέλιξη της οργάνωσης στις προκλήσεις που ανοίγονται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Η δική μας γενιά καλείται να αντιμετωπίσει με τον πιο βαρύ αλλά και άδικο τρόπο, τις επιπτώσεις της οικονομικής – πολιτικής – κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Δεν την προκαλέσαμε εμείς την κρίση αυτή, αλλά σε εμάς επιμερίζεται το μεγαλύτερο κόστος αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης να πρωτοπορήσουμε και να καινοτομήσουμε για να βγούμε από αυτήν.

Η ΟΝΝΕΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στα γνώριμα και προβλέψιμα μονοπάτια, στα οποία κινήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της και να διαμορφώσει μία νέα ταυτότητα, αυτήν της ΟΝΝΕΔ 2020. Συγκρουόμενη με τις πελατειακές και λαϊκίστικές αντιλήψεις που  οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και που δεν της επιτρέπουν να την ξεπεράσει.

Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να αλλάξει τις δομές της:

Να γίνει ευέλικτη και αποτελεσματική, με μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της όπου μπορεί να μην «χωράνε» όλοι, αλλά όσοι εντάσσονται θα αναλαμβάνουν ρόλους, θα παράγουν έργο και θα κρίνονται από αυτό.
Να «ξεπεράσει» τον τοπικό της χαρακτήρα και να εστιάσει στους επιστημονικούς φορείς και στους τόπους εργασίας.
Να καταστεί οργάνωση βάσης, έναντι οργάνωσης επαγγελματιών στελεχών.

Να μετεξελίξει το περιεχόμενο της:

Να αποτελέσει την οργανική μονάδα αμφισβήτησης της υπάρχουσας πολιτικής και να καταθέσει το δικό της σχέδιο πολιτικής που θα βασίζεται στην απασχόληση των νέων και στην ανάγκη «η δική μας γενιά, να συντηρήσει οικονομικά τις προηγούμενες».
Να παρέχει επιστημονική και πολιτική κατάρτιση, ως φορέας που συγκεντρώνει και ενώνει στους κόλπους της νέους πολλών ειδικοτήτων, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών υποβάθρων.

Να διαγράψει τη δική της αυτόνομη πορεία:

Να πάψει να αποτελεί «προθάλαμο» της Νέας Δημοκρατίας, να διαθέτει τη δική της πολιτική ατζέντα που θα περιλαμβάνει ριζοσπαστικές ιδέες για την κοινωνική – πολιτική – οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Να αποτελέσει θερμοκοιτίδα ανεξάρτητης σκέψης και να ασκεί εποικοδομητική και γόνιμη κριτική στον πολιτικό της φορέα, προκειμένου να βελτιώσει το πολιτικό του περιεχόμενο και την οργανωτική του επάρκεια,
Να θεσπίσει ασυμβίβαστο στα εκλεγμένα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της να διορίζονται σε υπουργικά ή βουλευτικά γραφεία.

Να αποδείξει ότι είναι η νεολαία των αρίστων και όχι των αρεστών:

Να θεσπίσει την εσωτερική αξιολόγηση των μελών της.
Να θεσπίσει την υποχρεωτική επιστημονική και πολιτική κατάρτιση των εκλεγμένων στελεχών της.
Να αποτελέσει «εργαστήριο μελέτης» των μεταρρυθμιστικών σχεδίων που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Να αναζητά, να αναθέτει ρόλο και να ενσωματώνει στην πολιτική της λειτουργία και σκέψη το ποιοτικότερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, των φοιτητών – αναπροσαρμόζοντας τον ρόλο της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ από στενά φοιτητική παράταξη, σε πραγματικά φιλο – εκπαιδευτική νεολαία.

Οι ιδέες και οι προτάσεις μας δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε αυτή τη θεματολογία. Οι ανάγκες των νέων και τα προβλήματα της εποχής καθορίζουν την πολιτική ατζέντα μας, χωρίς όμως να μεταβάλλεται η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες που διέπουν το χώρο της μεταρρυθμιστικής κεντροδεξιάς.

Η αγωνία μας για το μέλλον δεν αφορά μόνον τη λειτουργία της ΟΝΝΕΔ, αλλά κυρίως το πώς αυτή θα μετεξελιχθεί από μία υπάρχουσα παράταξη νέων, σε μία νεολαία της οποίας η ύπαρξη θα δίνει νόημα και φωνή έκφρασης στους νέους της χώρας μας και θα κερδίζει το ενδιαφέρον και την εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας.

Η νέα ταυτότητα της ΟΝΝΕΔ, οφείλει να είναι η ταυτότητα των νέων που συνεχίζουν εν μέσω κρίσης να αγωνίζονται, να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, να ελπίζουν και να παράγουν ιδέες και πρωτοπορία στην πολιτική, εθνική υπερηφάνεια για την κοινωνία και υπεραξία για την οικονομία.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ