Mετά την οριστική ύπαρξη ενός Δήμου η ανόθρωση της Παλικής μπορεί να επιτευχτεί μόνο με ένα σχήμα ομόσπονδης διακυβέρνησης.
Ομόσπονδη Παλική, ο μεγάλος συνασπισμός και οι γενιές που έρχονται!
Πολιτική
21/03/2014 | 12:01

fortes makhsτου Μάκη Φόρτε
Ειλικρινά χαίρομαι που αρκετοί πλέον μιλάνε για το Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) και υιοθετείται η πρόταση για ολοκληρωμένη προσέγγιση της αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη σεισμική τραγωδία.
Πλέον προβάλλει ως μονόδρομος η άμεση κοστολόγηση των ζημιών και η ανάγκη σύνταξης ενός Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος από τις τρεις μοναδικές πηγές:
το ΤΑΕΕ
το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 που ολοκληρώνεται το 2015 και
το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που τυπικά έχει ήδη ξεκινήσει.
Τελευταία υποστήριξα πως το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κεντρικό πυρήνα για τη Νέα Κεφαλονιά την ανόρθωση της Παλικής αφού σε κάθε περίπτωση είναι το επίκεντρο της σεισμικής καταστροφής.
Η ανόρθωση της Παλικής με την ανοικοδόμηση – ανασυγκρότηση, μετά την οριστική ύπαρξη του ενός Δήμου μπορεί να επιτευχτεί απρόσκοπτα μόνο με ένα σχήμα ομόσπονδης διακυβέρνησης με επικεφαλής τον χωρικό αντιδήμαρχο Παλικής και συλλογικό όργανο αποφάσεων τα 25 μέλη των 14 τοπικών κοινοτήτων και της δημοτικής κοινότητας Ληξουρίου.

Το ζητούμενο δεν είναι οι ατάκτως ερημένες προτάσεις, αλλά το σχέδιο για την ανοικοδόμηση – ανασυγκρότηση της Παλικής, όπως και οι πηγές της χρηματοδότησης για :
•    Την κατασκευή του νέου λιμανιού του Ληξουρίου και της ευρύτερης παραλιακής περιοχής
•    Την κατασκευή του νέου οδικού δικτύου στην Παλική
•    Την κατασκευή του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και ίσως και του 2ου Δημοτικού Σχολείου
•    Τον δρόμο Ληξουρίου – Αργοστολίου
•    Την επισκευή του Μαντζαβινάτειου και την κατασκευή του νέου Γηροκομείου
•    Την επισκευή των εκκλησιών, των νεκροταφείων, των μνημείων, της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, της Φιλαρμονικής
•    Την επισκευή του Δημαρχείου, του Θεάτρου κ.λ.π. δημοσίων κτιρίων του Ληξουρίου
•    Τις παρεμβάσεις στατικής αναβάθμισης κατά προτεραιότητα των σχολείων και γενικότερα των δημοσίων κτιρίων και κτιρίων συνάθροισης κοινού
•    Την αποκατάσταση των κοινοχρήστων χώρων
•    Την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας της Παλικής με συγκεκριμένα μέτρα για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση (π.χ. μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα ή μέτρα για την απασχόληση και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης)

Το νησί και οι γενιές που έρχονται!
Όποια ένσταση (ή συμπλήρωση) και αν διατυπωθεί για τα παραπάνω, ο δεδομένος χαρακτήρας τους είναι αμείλικτος – και µόνο κάποιοι που απλά θέλουν τις εκλογές τους Μαΐου ως αυτοσκοπό για να επιβεβαιωθούν πολιτικά και κοινωνικά και μάλιστα με μεθόδους «Μενεγάτων» τα προσπερνούν.

Η ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (και μην εκληφθεί πάλι ως όνομα συνδυασμού, αλλά ως στρατηγική σχεδιασμού) απαιτεί ένα σοβαρό οδικό χάρτη (για να είμαστε μέσα στην ορολογία της εποχής).
Και για να γίνει αυτό απαιτείται μια εναλλακτική πρόταση ενός μεγάλου συνασπισμού των τοπικών δημιουργικών δυνάμεων που θα παντρέψει την εμπειρία με τη νιότη στις εκλογές της 18ης/25ης Μαΐου, και που με την ψήφο των πολιτών θα οδηγήσει σε εναλλακτική λύση.

Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Επειδή πάνω από τον κάθε υποψήφιο του Μαΐου και εν δυνάμει Δήμαρχο, τους καβγάδες τους, τις εμμονές τους και τις φιλοδοξίες τους υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Το νησί και οι γενιές που έρχονται!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ