Θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν το πώς οι τοπικές εδαφικές συνθήκες μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση ενός σεισμικού φαινομένου
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το ερευνητικό πρόγραμμα στον Κούταβο
Κοινωνία
10/07/2015 | 10:39

Ολοκληρώθηκαν στον Κούταβο οι εργασίες για την έναρξη ενός παγκοσμίου καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος, που θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν το πώς οι τοπικές εδαφικές συνθήκες μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση ενός σεισμικού φαινομένου.

Την εφαρμογή του προγράμματος έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ερευνητικό Κέντρο και με την βοήθεια του ΤΕΕ Κεφαλονιάς, του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλονιάς.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς, Σταύρος Τραυλός, «έχουν γίνει τρεις γεωτρήσεις, η μία σε βάθος 80 μέτρων όπου υπάρχει ο σκληρός βράχος, μία σε 40 μέτρα όπου είναι ο σκληρός άργυρος και άλλη μία στα 15 μέτρα όπου βρίσκεται ο μαλακός άργυρος. Σε αυτές τις στάθμες έχουν τοποθετηθεί ευαίσθητοι σεισμογράφοι όπου καταγράφουν την παραμικρή δόνηση που γίνεται, έτσι ώστε οι επιστήμονες αλλά και όλος ο κόσμος, να μπορούν σε λίγο καιρό να παρακολουθούν το σεισμικό φαινόμενο μέσω του Ιντερνέτ και της ιστοσελίδας που θα διαμορφωθεί». Με την ιδιότητα του μηχανικού, ο κ. Τραυλός στάθηκε στην αντισεισμικότητα των κτιρίων, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για έναν μηχανικό που σχεδιάζει ένα κτίριο, να γνωρίζει το πώς μπορεί να λειτουργήσει το έδαφος σε μια περίπτωση σεισμού».

«Μετά την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ιαπωνία, η Κεφαλονιά είναι το τρίτο μέρος που εφαρμόζεται αυτό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα. Με τα στοιχεία που θα μας προσφέρει, αναμένεται να αλλάξει όλο τον αντισεισμικό κανονισμό και να μας κάνει να δημιουργούμε ασφαλέστερα και καλύτερα κτίρια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το Γαλλικό Ερευνητικό Κέντρο με το ποσό των 200.000 ευρώ. Σκοπός του κέντρου αυτού, είναι «να μελετήσει την ανελαστική συμπεριφορά του εδάφους, ώστε να σχεδιάζουν καλύτερα τους πυρηνικούς τους αντιδραστήρες, καθώς στην Γαλλία δεν έχουν τόσους συχνούς σεισμούς όσους η Κεφαλονιά, και τα δεδομένα που διαθέτουν για να μελετήσουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα δικά μας», επεσήμανε ο κ. Τραυλός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεφαλονιάς, «τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν πειραματικά να λειτουργούν οι σεισμογράφοι που τοποθετήθηκαν στον Κούταβο, και μέχρι τον Σεπτέμβρη θα γίνει επίσημη παρουσίαση του προγράμματος». Παράλληλα, ο κ. Τραυλός τόνισε και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το πρόγραμμα στο τομέα της παιδείας των μαθητών του νησιού, αλλά και στο τουρισμό, δηλώνοντας ότι «έξω από τον οικίσκο που έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα, θα υπάρχει μια οθόνη που θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχειά και του πιο μικρού σεισμού που γίνεται στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Τραυλός εξήρε τον σεισμολόγο του ΙΤΣΑΚ, Νίκο Θεοδουλίδη, για την αγάπη του στο νησί της Κεφαλονιάς και την ευαισθησία που έχει δείξει γι’ αυτό το πρόγραμμα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer