Οι σεισμοί για την Κεφαλονιά, εκτός από φυσικό φαινόμενο, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε
Οι πρόσφατοι σεισμοί και η επόμενη μέρα
Πολιτική
01/02/2014 | 16:22

Αφού πέρασε η μπόρα και οι μετασεισμοί λιγοστεύουν, οφείλουμε να μιλήσουμε δημόσια και καθαρά, όπως έχουμε μάθει.

Οι σεισμοί για την Κεφαλονιά, εκτός από φυσικό φαινόμενο, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Πρόκειται για μεγάλη συζήτηση, που δεν είναι του παρόντος.

Οι πρόσφατοι σεισμοί ήταν ισχυροί , αλλά όχι  καταστροφικοί. Τα κτήρια άντεξαν, παρ ότι μερικές παράμετροι ήταν πέραν των κανονισμών, που ισχύουν σήμερα. Για αστοχίες, που παρατηρήθηκαν, πρέπει να αναζητηθούν άλλα αίτια.

  Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να παραβλέπουμε τις αρρυθμίες, που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ώστε να τις αποφύγουμε στο μέλλον . Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στους μηχανικούς  της Κεφαλονιάς και γενικά του ΤΕΕ, στα στελέχη και τους υπαλλήλους των τοπικών διοικήσεων και των άλλων υπηρεσιών, που δούλεψαν και δουλεύουν με αυταπάρνηση.

Βεβαίως υπάρχουν ζημιές στα κτήρια, τις υποδομές, στα καταστήματα. Υπάρχουν άστεγοι, υπάρχει αγωνία  στον κόσμο ,που ο σεισμός του φόρτωσε πρόσθετα βάσανα σε εποχή πολύπλευρης κρίσης. Σε όλους αυτούς εκφράζουμε την αλληλεγγύη, την συμπαράστασή μας και την υπόσχεση ,πως θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την  επούλωση των πληγών .

Η παράταξή μας κινήθηκε αμέσως , όπως γνωρίζει να κάνει σε παρόμοιες κρίσεις. Χωρίς δισταγμό βρέθηκε  κοντά στα θεσμικά όργανα, κοντά στους πολίτες  και με κάθε τρόπο προσπάθησε να λυθούν τα προβλήματα. Χωρίς  τύμπανα και  καταγγελίες  «έβαλε» πλάτη  για να ξεπεραστούν οι πρώτες δυσκολίες.

Το γενικό συμπέρασμα θεωρούμε πως πρέπει να είναι αισιόδοξο. Οι αντοχές των κτηρίων, η κινητοποίηση η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά ,που  εκδηλώνεται για τους πάσχοντες, πρέπει να  καλύψουν τις όποιες μίζερες προσεγγίσεις, επικοινωνιακές πρακτικές και μικροκομματικές βλέψεις.

Η επόμενη μέρα όμως είναι πολύ διαφορετική

Απαιτείται οργανωμένη αντίδραση, πολλή εργασία  και πολλαπλή διεκδίκηση για να  γίνουν πράξη οι εξαγγελίες . Οι πρώτες ενέργειες, πιστεύουμε, είναι οι εξής:

Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα θεσμικά εργαλεία για να αρχίσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Να ολοκληρωθούν τάχιστα οι αυτοψίες πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των ζημιών σε κτήρια, υποδομές και εξοπλισμούς επαγγελματιών.

Άμεσα να κηρυχτεί η Κεφαλονιά σαν  σεισμόπληκτη,  απαραίτητη ενέργεια για τις επισκευές.

Να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κεφαλονιά κλιμάκιο της ΥΑΣ, ώστε να  λιγοστέψει η γραφειοκρατία και να υπάρχει αξιοπιστία στο αποτέλεσμα. Το απαιτούμενο προσωπικό  μπορεί να βρεθεί από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Να βρεθούν άμεσα λύσεις για την στέγαση των τροφίμων των δύο Γηροκομείων, που μέχρι σήμερα  κοιμούνται σε μοναστήρι ή  στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουριού.

Να στεγαστούν άμεσα  οι οικογένειες από τις εργατικές κατοικίες του Ληξουριού, που σήμερα  φιλοξενούνται όπου βρουν. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όσους τα σπίτια κρίθηκαν οριστικά μη κατοικήσιμα. Η λύση του καραβιού  που φιλοξενεί αστέγους δεν μπορεί να συνεχιστεί επι μακρόν.

Να αποκατασταθεί το άμεσα η ποιότητα και να ενταθούν οι έλεγχοι νερού στο  Ληξούρι. Μπορεί, πιστεύουμε, να διεκδικήσουμε την άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων στο Ληξούρι.

Για την αποκατάσταση των υποδομών- Δρόμοι, λιμάνια, σχολεία, νοσοκομεία- πρέπει άμεσα να έρθει και να παραμείνει στο νησί κλιμάκιο του Υπουργείου υποδομών, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση, να εκπονήσει τις μελέτες και να διαχειριστεί συνολικά το ζήτημα με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Να  γίνει άμεσα γνωστό το σχέδιο για επιδοτήσεις και ενισχύσεις των ανθρώπων και των κτηρίων .

Αφού αντιμετωπιστούν οι  βασικές αυτές ελλείψεις, πρέπει να  σχεδιαστούν πλάνα ώστε η επερχόμενη τουριστική περίοδος να βρει το νησί μας έτοιμο και να αποτελούν οι σεισμοί , όσο γίνεται ,λιγότερο  δυσάρεστη ανάμνηση. Παράλληλα μπορεί και πρέπει να κάνουμε πολλά για την πρόληψη και την σεισμική θωράκιση της Κεφαλονιάς.

Για να γίνουν αυτά απαιτείται δουλειά και χρήμα. Οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν πράξη. Είναι η ώρα να αποδείξουν οι κυβερνώντες πως έχουν απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Η παράταξή μας βρίσκεται  κοντά στους πολίτες και θα παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών  και της επανόδου της ζωής στον κανονικό  της ρυθμό.

Η κοινωνία έδειξε μεγάλη ανοχή και κατανόηση μέχρι τώρα, δεν συγχωρεί όμως πλέον καμία ολιγωρία.

Από το γραφείο τύπου

 kotsilinhs

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer