Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική ανέκαθεν ξεχώριζαν στο εξωτερικό
Οι ομογενείς πρεσβευτές της ελληνικής ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στις ΗΠΑ
 Ομογένεια
01/10/2016 | 15:38

Επιμέλεια // Μαρία Χριστοφοράτος

Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική ανέκαθεν ξεχώριζαν στο εξωτερικό. Η τυρόπιτα, η σπανακόπιτα, το γαλακτομπούρεκο, οι κουραμπιέδες, ο μπακλαβάς και τα σπιτικά κουλουράκια αποτελούν μερικά μόνο από τα πιο δημοφιλή ελληνικά γλυκίσματα και εδέσματα που τόσο οι Ελληνες όσο και οι ξένοι του εξωτερικού προτιμούν.

Αρκετοί ομογενείς έχουν ιδρύσει εδώ και αρκετά χρόνια bakeries και ζαχαροπλαστεία στην Αμερική και μέχρι και σήμερα φροντίζουν να παράγουν και να πωλούν γνήσια ελληνικά προϊόντα, φτιαγμένα με αγνά υλικά και με πολύ μεράκι, προκειμένου να ικανοποιούν όλα τα γούστα αλλά και να προάγουν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και κατ’ επέκταση τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό.

Στη Νέα Υόρκη

Στην περιοχή της Νέας Υόρκης βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά και ιστορικά bakeries τα οποία ιδρύθηκαν από Ελληνες και στα οποία μπορεί κανείς να γευτεί πεντανόστιμα γλυκά και πάστες τόσο από την ελληνική ζαχαροπλαστική όσο και όλων των ειδών τα γλυκά εδέσματα από όλο τον κόσμο.

Το «Pelham Bake Shop & Cafe» στην 1650 Crosby Avenue στο Bronx, μετράει πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας αλλά πρόσφατα το ανέλαβε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Μανώλης Μανασάκης, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη και ασχολείται για πρώτη φορά με τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.

Οπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, ο παραδοσιακός μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν τεράστια ζήτηση από τους πελάτες του μαγαζιού οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον Αμερικανοί, Ισπανόφωνοι, Ιταλοί και Αλβανοί. Ακόμη, το μαγαζί είναι πολύ γνωστό για τα ιταλικά cannoli ενώ λειτουργεί παράλληλα και ως καφετέρια.

Ο κύριος Μανώλης έχει δημιουργήσει ένα full pastry line ενώ σύντομα σχεδιάζει να λειτουργήσει τον χώρο και ως εστιατόριο σε ένα πολύ μοντέρνο και πρωτοποριακό στυλ στα πρότυπα του «Oasis Cafe» στο Φλάσινγκ. Περισσότερες λεπτομέρειες για το Pelham Bake Shop & Cafe μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα www.pelhambakeshop.com.

To γνωστό σε όλους «Cafe Boulis» στους 30-15 επί της 31 Avenue στην Αστόρια, πρόσφατα άλλαξε διεύθυνση. Ο νέος ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Πεϊκίδης, από το καλοκαίρι ανέλαβε την επιχείρηση την οποία «τρέχει» μαζί με την μητέρα του, Λεμονιά Πεϊκίδου, η οποία φτιάχνει τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα και τις πίτες, καθώς και την αδελφή του Ευγενία η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της καφετέριας.

Ο Παναγιώτης κατάγεται από τη Δράμα και μετράει περίπου πέντε χρόνια στην Αμερική και πριν αναλάβει το «Cafe Boulis» ήταν προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών για κινητά. «Ερχόμουν καθημερινά σχεδόν στο μαγαζί για καφέ και μου άρεσε πολύ η αύρα και το

περιβάλλον του» μας εμπιστεύτηκε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε, «σκοπεύω να κάνω ανακαίνιση στον χώρο σύντομα αλλά με ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα η ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουμε».

Η Λεμονιά Πεϊκίδου έχει καταγωγή από τον Πόντο και φτιάχνει την πεντανόστιμη σπιτική χωριάτικη σπανακόπιτα η οποία είναι μία καινούργια προσθήκη στον κατάλογο του μαγαζιού μαζί με όλα τα υπόλοιπα ελληνικά γλυκά και εδέσματα και φυσικά τους λαχταριστούς λουκουμάδες.

Το «Cafe Boulis» είναι ιδανικό για να απολαύσει κανείς το πρωϊνό του γεύμα, ενώ όπως μας δήλωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες δεν είναι λίγοι οι πελάτες που ταξιδεύουν από το Κονέκτικατ καθώς και από άλλες Πολιτείες της Αμερικής και πηγαίνουν εκεί ειδικά για να γευτούν τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και τον καφέ τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για το «Cafe Boulis» μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα www.cafeboulis.com.

To «French Workshop» στην 3839 Bell Blvd στο Bayside, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 από τον Κεφαλλονίτη Νίκο Παντελάτο σε συνεργασία με την, κυπριακής καταγωγής, οικογένεια Ζορμπά.

Η επιχείρηση ειδικεύεται ως επί το πλείστον στη γαλλική ζαχαροπλαστική και αρτοποιία αλλά από τον κατάλογο δεν λείπουν η τυρόπιτα, η σπανακόπιτα, η ταχινόπιτα, η ηλιόπιτα και η μπουγάτσα με άρωμα Ελλάδας.

Οπως μας δήλωσε αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης κύριος Παντελάτος «όλες οι ελληνικές πίτες και γλυκά ‘πουλάνε’ πολύ αλλά ειδικά το μιλφέιγ που φτιάχνουμε είναι πολύ δημοφιλές και περιζήτητο και νομίζω πως η δική μας συνταγή ξεπερνάει μέχρι και αυτές των μεγάλων αρτοζαχαροπλαστείων στην Ελλάδα».

Στο μαγαζί το οποίο λειτουργεί εξίσου και ως καφετέρια συχνάζουν πελάτες διάφορων εθνικοτήτων ενώ οι κριτικές του κοινού για την ποιότητα του φαγητού στην εφαρμογή yelp είναι εξαιρετικές. Περισσότερες πληροφορίες στο www.thefrenchworkshop.com.

Το «Elite Pastries Cafe» στην 4736 Bell Blvd στο Bayside, άρχισε να λειτουργεί από το 2000. Ο ιδιοκτήτης του, Αλέξανδρος Γκούντας κατάγεται από την Αθήνα και με πολύ μεράκι και αγάπη έχει στήσει αυτήν την επιτυχημένη επιχείρηση η οποία παράγει και πουλάει όλων των ειδών τα γλυκά και εδέσματα ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως καφετέρια.

Ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, οι κουραμπιέδες, τα τρίγωνα Πανοράματος και η σπανακόπιτα είναι μερικά από τα πεντανόστιμα ελληνικά εδέσματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του μαγαζιού.

«Το ζαχαροπλαστείο μας είναι επίσης γνωστό για τις τούρτες που φτιάχνουμε. Αναλαμβάνουμε τούρτες γάμου, βάπτισης, γενεθλίων και baby shower κατόπιν παραγγελίας» πρόσθεσε ο κύριος Γκούντας στην συνέντευξή του.

Περισσότερες λεπτομέρειες και νέα για το «Elite Pastries Cafe» μπορεί κανείς να βρει αν ακολουθήσει την επίσημη σελίδα στο Facebook καθώς και στο yelp.

Το «Eleni’s New York» στο Chelsea Market, στην 75 9th Ave, corner of 15th Street, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα bakeries με τα χαρακτηριστικά cupcakes, cookies, cakes και brownies.

Οπως μας πληροφόρησε η υπεύθυνη μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης, Charlie Milien, η ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτρια, Ελένη Γιαννοπούλου, το 1997 ξεκίνησε μία μικρή επιχείρηση catering στο διαμέρισμά της. «Αυτό που ξεκίνησε ως μία μικρή και part time επιχείρηση, με βασικό προϊόν τα δημοφιλή oatmeal raisin cookies της μητέρας της Ελένης, έγινε σήμερα ένα βασίλειο cupcakes ,cookies, cakes και brownies», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα του «Eleni’s New York» είναι τα «Color Me Cookies», δηλαδή μπισκότα τα οποία οι πελάτες μπορούν να χρωματίσουν με τα ειδικά Edible ink markers πριν τα φάνε. Ακόμα η σειρά «Picture Perfect Line» λανσάρει sugar cookies πάνω στα οποία τυπώνονται φωτογραφίες, logo και καλλιτεχνικά σκίτσα και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στους καταναλωτές.

Να τονίσουμε πως το «Eleni’s New York» πραγματοποιεί deliveries τόσο εντός των Η.Π.Α. όσο και στο εξωτερικό σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές. Περισσότερες πληροφορίες για την επιτυχημένη επιχείρηση μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα www.elenis.com

Το «Mia’s Bakery», στην 139 Smith Street στο Brooklyn, άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2015. Μερικές από τις λαχταριστές γλυκές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, που μπορεί να γευτεί κανείς εκεί είναι το «strawberry cheesecake», το «strawberry shortcake» και τα cupcakes. Από ελληνικά γλυκά και εδέσματα το μαγαζί προσφέρει εξαιρετικό μπακλαβά, καταϊφι, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και σπανακοτυρόπιτα.

«Παρόλο που σαν επιχείρηση μετράμε μόνο ένα χρόνο λειτουργίας προσπαθούμε καθημερινά να προσθέτουμε καινούργια προϊόντα στον κατάλογό μας και να γλυκαίνουμε το όμορφο Μπρούκλιν με τα γλυκίσματά μας. Το περιβάλλον στο μαγαζί είναι πολύ προσεγμένο και ευχάριστο για τους θαμώνες.

Το bakery λειτουργεί και ως coffee shop με χωρητικότητα 40 ατόμων στον εσωτερικό χώρο και περίπου 25 ατόμων στην πίσω αυλή, ιδανικό για να απολαύσει κανείς τον καφέ και το γλυκό του» μας είπε με καμάρι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Πάρης Ασπρου, ο οποίος κατάγεται από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για το «Mia’s bakery» μπορεί να βρει κανείς αν ακολουθήσει το miasbakerybk στο instagram.

Σημαντική επιτυχία

Φυσικά τα ζαχαροπλαστεία- bakeries «Martha’s Bakery», «Lefkos Pyrgos», «Artopolis», «Omonia Cafe», «Titan Foods», «New York Bakery», «Victory Sweet Shop» στην Αστόρια, το «Pi Bakerie» στο Σόχο και το «Bay Ridge Bakery» στο Μπρούκλιν σημειώνουν εδώ και αρκετά χρόνια σημαντική επιτυχία στα γλυκά και τις νόστιμες ελληνικές και όχι μόνο γεύσεις με άριστη ποιότητα και σταθερή πελατεία.

Σε άλλες Πολιτείες

Το bakery «Glyka sweets» το οποίο βρίσκεται στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στους 1201 Anderson dr Suite I, San Rafael, ιδρύθηκε το 2011 από την ελληνικής καταγωγής Εφη Φουράκη και σήμερα γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση στην οποία όλα τα μέλη της οικογένειας συνεργάζονται και συνεισφέρουν με πολλή αγάπη και μεράκι.

«Ο μεγάλος μου γιος, Αχιλλέας, είναι ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ. Ο μικρός μου γιος, Οδυσσέας, σπουδάζει στο κολλέγιο αλλά παράλληλα μας βοηθάει στην παραγωγή και τα deliveries. Η κόρη μου, Ηλέκτρα ψήνει τα ειδικά ‘dog treats’ σε διάφορες πρωτοποριακές γεύσεις για τους αγαπημένους μας τετράποδους πελάτες και ο σύζυγός μου, Βασίλης Φουράκης επιβλέπει τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις μας», μας δήλωσε με υπερηφάνεια η Εφη Φουράκη.

Η ίδια πριν ξεκινήσει να ασχολείται με τον συγκεκριμένο κλάδο της ζαχαροπλαστικής εργαζόταν ως environmental health consultant, μέχρι το Πάσχα του 2011. Είχε ψήσει πολλά σπιτικά κουλουράκια για συγγενείς και φίλους και κάπως έτσι το χόμπι έγινε επάγγελμα για εκείνη. Σιγά σιγά η επιχείρηση άρχισε να χτίζει σημαντικό όνομα στον χώρο και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα bakeries στην Καλιφόρνια, ενώ πραγματοποιεί και deliveries σε όλες τις Η.Π.Α.

Από τα ελληνικά προϊόντα του πλούσιου καταλόγου ξεχωρίζουν ο μπακλαβάς, οι κουραμπιέδες, τα παξιμαδάκια και φυσικά τα πεντανόστιμα κουλουράκια. Να σημειώσουμε πως η οικογένεια Φουράκη εμπλέκεται σε διάφορες πολιτιστικές δράσεις και σε συλλόγους που έχουν σαν στόχο να ενισχύσουν και να προωθήσουν τον ελληνικό πολιτισμό στην Αμερική, όπως το «Minoan Dancers group» που μάλιστα φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας.

Οποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση ή να παραγγείλει προϊόντα μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.glykasweets.com.

Το 1992 η Στέλλα η οποία κατάγεται από την Κατερίνη και ο σύζυγός της Γιώργος Κούρος με καταγωγή από το Αγρίνιο ίδρυσαν το «Stella’s Bakery» στο Μέριλαντ και συγκεκριμένα στο 11510 D Rockville Pike Rockville. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζαχαροπλαστείο όπου πελάτες διαφόρων εθνικοτήτων συχνάζουν για να γευτούν τις σπιτικές και παραδοσιακές γλυκές γεύσεις που προσφέρει.

«Ολα τα προϊόντα μας δείχνουν να αρέσουν στους πελάτες μας, αλλά από τα ελληνικής προέλευσης ο μπακλαβάς, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, το τσουρέκι και η βασιλόπιτα ξεχωρίζουν χωρίς αμφιβολία», μας είπε ο κύριος Κούρος ενώ τόνισε πως όποιος δοκιμάσει το ξεχωριστό «chocolate mousse cake» του μαγαζιού δεν θα θελήσει να ξαναφάει από πουθενά αλλού.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση και τα προϊόντα που προσφέρει μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα, www.stellasbakeryonline.com.

Το «Yianni’s Bakery & Deli» βρίσκεται στη διεύθυνση, 145 Palisades Avenue Cliffside Park στο Νιου Τζέρσεϊ. Για πάνω από 10 χρόνια η οικογένεια Τσιλίκα, ο Γιάννης, η Μαριάννα και η κόρη τους Βίκυ, που κατάγονται από το Αγρίνιο, λειτουργούν αυτήν την επιτυχημένη επιχείρηση.

Στο «Yianni’s Bakery & Deli» πέρα από τον μπακλαβά, τη σπανακόπιτα και όλων των ειδών τα γλυκά, μπορεί κάποιος να παραγγείλει τον φραπέ του και να προμηθευτεί ελληνικό λάδι, τυρί και πολλά ακόμα ελληνικά και ξένα προϊόντα για το σπίτι.

«Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να αρχίσουμε να φτιάχνουμε αμυγδαλωτά γλυκά και άλλα εδέσματα για γάμους, βαφτίσεις και λοιπές εκδηλώσεις κατόπιν παραγγελίας» μας είπε η Βίκυ Τσιλίκα.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Yianni’s Bakery & Deli» μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook και στο yelp.

Η εταιρεία «Edward Marc Brands» με έδρα την Πενσυλβάνια συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες στην Αμερική του περιοδικού «Inc» για το 2015. Σήμερα τα αδέλφια Christian, Mark και Dana Edwards διευθύνουν τρεις μεγάλες επιχειρήσεις-brands, που ανήκουν στην εταιρεία, το «Edward Marc Chocolatier», «The Milkshake Factory» και το «Snappers».

«Εμείς είμαστε η τέταρτη γενιά στην οικογένεια που ασχολείται με την εταιρεία και η αλήθεια είναι πως η κάθε μία γενιά προσέφερε από κάτι καινούργιο για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ο προπάππους και η προγιαγιά μου, Ουρανία και Σαράντης Σαράντου, κατάγονταν από την Ατσική της Λήμνου και ήρθαν μετανάστες το 1914 στην Αμερική.

Τότε ίδρυσαν το πρώτο chocolate shop στο Πίτσμπουργκ. Θυμάμαι την προγιαγιά μου η οποία μέχρι και στα 99 της χρόνια, τα οποία είχε την τύχη να ζήσει, μας μάθαινε τις συνταγές της για τα κουλουράκια της. Ηταν τέτοια η αφοσίωσή της στην επιχείρηση, που την φωνάζαμε ‘γιαγιά cookie’», δήλωσε ο Christian Edwards.

Πριν 3,5 χρόνια περίπου η εταιρεία λάνσαρε τα διάσημα «Snappers» τα οποία είναι αμυγδαλωτά pretzels με γεύση μαύρη σοκολάτα, peanutbutter και σοκολάτα γάλακτος, τα οποία πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ όπως το Cvs και το Costco.

Η τρίτη και νεότερη επιχείρηση της εταιρείας Milkshake Factory αποτελεί ουσιαστικά ένα dessert destination spa όπου οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν λαχταριστά γλυκά και milkshakes. Το ένα υποκατάστημα βρίσκεται στο South Side Pittsburgh στην, 1705 E Carson Street, ενώ πριν από ένα μήνα περίπου άνοιξε και ένα καινούργιο υποκατάστημα στην, 314 Fifth Avenue στο Downtown Pittsburgh.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιτυχημένη αυτή εταιρεία μπορεί να βρει κανείς στις ιστοσελίδες: www.edwardmarc.com,www.edwardmarcchocolatier.com, www.snapperssnack.com και www.themilkshakefactory.com.

Αλλα αρτοζαχαροπλαστεία

Ακόμα τα ελληνικά αρτοζαχαροπλαστεία «Athens Bakery» στο Teaneck, Νιου Τζέρσεϊ, «Olympos Bakery» στο Lowell, Μασαχουσέτη, «PanHellenic Pastry Shop» στο Σικάγο, Ιλινόις, «Yiayia’s Greek Bakery» και «Greek Cafe & Bakery» στο Ντάλας, Τέξας, παράγουν και πωλούν άριστης ποιότητας γλυκά και πίτες τα οποία μεταφέρουν το άρωμα και την παράδοση της ελληνικής ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας σε όλη την Αμερική.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ