Οι νέες αυτές μονάδες αγοράστηκαν με τα χρήματα που προσέφεραν οι ομογενείς κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Αλκηστης Πρωτοψάλτη και του Μάριου Φραγκούλη
Οι ομογενείς μας προσέφεραν τρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο “Χαμόγελο του Παιδιού”
 Ομογένεια
08/05/2015 | 16:50

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Τρεις υπερσύγχρονες κινητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά απέκτησε πέρσι το Χαμόγελο του Παιδιού. Οι νέες αυτές μονάδες αγοράστηκαν με τα χρήματα που προσέφεραν οι ομογενείς κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Αλκηστης Πρωτοψάλτη και του Μάριου Φραγκούλη, που όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» διοργανώθηκε από την ομογενειακή τράπεζα Alma Bank, το Νοέμβριο του 2012, καθώς επίσης και από άλλες χορηγίες.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, το μεσημέρι της Τρίτης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» στη Νέα Υόρκη, αφενός μεν να εκφράσει την ευγνωμοσύνη για την αγάπη και γενναιοδωρία των ομογενών, αφετέρου δε να μιλήσει για το έργο και να καλέσει τους ομογενείς που θα επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα να βάλουν στο πρόγραμμά τους και την επίσκεψη στα Σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού και στο επιχειρησιακό κέντρο.

Η επίσκεψη του κ. Γιαννόπουλου στη Νέα Υόρκη συνέπεσε με δύο γεγονότα, το πρώτο ήταν τραγικό και σχετίζονταν με ειδεχθές έγκλημα του πατέρα που σκότωσε την κόρη και το δεύτερο με το γεγονός ότι η τετράχρονη Τάλα συνδέθηκε με τη μητέρα της και το αδελφάκι της. Και υποχρεωθήκαμε αρκετές φορές να διακόψουμε τη συνομιλία διότι οι συνάδελφοι από την Ελλάδα ζητούσαν την άποψή του γι’ αυτά τα γεγονότα.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γεγονός ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε: «Τον Δεκέμβριο, όπως γράψατε και εσείς βρέθηκε ένα κοριτσάκι στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα της που προσπάθησε να την μεταφέρει από τον Εβρο. Το κοριτσάκι που βρέθηκε δέκα ώρες μετά δίπλα στο άψυχο σώμα του πατέρα της, ονομάζεται Τάλα. Το πήραμε μαζί μας και φιλοξενείται σε ένα από τα Σπίτια του Χαμόγελου. Προσπαθήσαμε με την βοήθεια της Παλαιστινιακής Αρχής και εντοπίσαμε την μητέρα της με το αδελφάκι της και καταφέραμε να έρθει σήμερα, Τρίτη, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου την υποδέχτηκε η μικρή και η οποία παρακάλεσε να μην έρθει η μητέρα της με καράβι, αλλά με αεροπλάνο, για να μην κινδυνεύσει και την χάσει όπως έχασε τον πατέρα της».

«Υπάρχουν κάποιοι χορηγοί που προσφέρθηκαν να τους δημιουργήσουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τώρα που ενώνονται και ο εισαγγελέας θα εγκρίνει την ένωση του κοριτσιού με την οικογένειά τους θα αποφασίσουν εκείνοι. Και αυτό συνέβη την ίδια στιγμή που ένας άλλος πατέρας αφαίρεσε με τον πιο βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο την ζωή του τετράχρονου κοριτσιού. Και με την ευκαιρία της Τάλας θέλουμε να μιλήσουμε και για τις άλλες Τάλα που δεν έχουν ούτε όνομα και ούτε υπόσταση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αξιοποίηση των χρημάτων από την προαναφερόμενη συναυλία, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε: «Η συναυλία αυτή έφερε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρεις κινητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά, οι οποίες είναι οι μοναδικές που λειτουργούν στην Ελλάδα. Είναι ό,τι τελειότερο υπάρχει στον κόσμο, ειδικής κατασκευής από την Mercedes που κάθε μία φέρει τα ονόματα των φορέων που τις δώρισαν. Οι κινητές αυτές μονάδες σώζουν ζωές παιδιών. Εχουν ενταχτεί στο EKAB με δικό μας προσωπικό. Εμείς ευθυνόμαστε για τη λειτουργία. Η ποιότητα, το νοικοκυριό και η καλή αντιμετώπιση από το προσωπικό μας έχει φέρει ως αποτέλεσμα να γίνονται διακομιδές από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Η μία από τις μονάδες εξυπηρετεί την Κρήτη, η άλλη την Κεντρική Ελλάδα και η τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχουμε οκτώ συνολικά ασθενοφόρα».

«Αυτό δείχνει ότι το Χαμόγελο του Παιδιού αξιοποιεί τις δωρεές που δέχεται και απολογείται προς τους χορηγούς του και τον κόσμο. Εμείς ερχόμαστε και λέμε ότι το 2012 τα ασθενοφόρα μας έκαναν 2.830 διακομιδές, από τις οποίες οι 1.114 παιδιών άρα τόσες ζωές σώθηκαν. Το πιο δύσκολο σκέλος είναι η λειτουργία των μονάδων. Εμείς ερχόμαστε και αναπληρώνουμε».

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του Χαμόγελου του Παιδιού, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε: «Δεν μπήκαμε ποτέ σε κομματικές εξαρτήσεις και δεν πήραμε ποτέ χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Το Χαμόγελο του Παιδιού και την περίοδο των παχιών αγελάδων δεν ήταν στη διαδικασία των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Εμείς στηριζόμαστε μόνο στον κόσμο και στις εταιρείες σε είδος προσφορά.

»Πέρσι στηρίξαμε 82.000 παιδιά, και επειδή εφέτος κλείνουμε είκοσι χρόνια καθίσαμε και προσθέσαμε τα χρόνια και στηρίξαμε 947.000 παιδιά. Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος αν λάβει κανείς υπόψη του τον αριθμό των παιδιών που έχει όλη η Ελλάδα.

Δώσαμε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά να επιβιώσουν να δουν το μέλλον με αισιοδοξία, να προχωρήσουν στη ζωή τους και να πάνε στο πανεπιστήμιο. Δώσαμε τη δυνατότητα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αποστέλλοντάς τα ακόμη και στο εξωτερικό. Σε παιδιά που τα βασάνιζαν και τα κακοποιούσαν τους δώσουμε τη δυνατότητα της επιβίωσης και απέκτησαν το χαμόγελό τους».

Αναφερόμενος στο κέντρο επιχειρήσεων του Χαμόγελου, επεσήμανε: «Το Χαμόγελο λειτουργεί 24 ώρες. Τα 19 χρόνια λειτουργίας δεχτήκαμε 2,5 εκατομμύρια κλήσεις από τις οποίες οι 500.000 κλήσεις ήταν πολύ σοβαρά περιστατικά από αυτοκτονίες μέχρι ο,τιδήποτε άλλο. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και μαθαίνουμε. Συνεργαστήκαμε με διεθνείς οργανισμούς και ενώ στην αρχή λαμβάναμε γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές τώρα πλέον μεταδίδουμε γνώσεις. Ετσι δημιουργήθηκε το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τις ευλογίες του διεθνούς Κέντρου με έδρα την Ουάσιγκτον και το Εθνικό Κέντρο.

Η εμπειρία αυτή μας οδήγησε να συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου με έδρα τη Νέα Υόρκη και συμμετέχουμε στον ΟΗΕ. Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκού Δικτύου «Anti Bullying Network» όπου είμαι πρόεδρος. Λειτουργούμε ως φάρος ελπίδας τον οποίο πρέπει να βλέπουν κάποιοι που βρίσκονται σε φουρτουνιασμένα νερά και που προσπαθούν να το πλησιάσουν, αν τους δώσει την δυνατότητα να σωθούν και να επιβιώσουν.

Για πρώτη φορά λέγω ότι το Χαμόγελο του Παιδιού ανήκει στην άλλη Ελλάδα που αγωνίζεται και αντιστέκεται, καθώς προσφέρει υπηρεσίες με ποιότητα και με βάθος».

Ερωτηθείς πώς μπορεί οι ομογενείς να βοηθήσουν, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε: «Το 2011 λόγω της κρίσης κινδυνεύσαμε, αλλά κινητοποιήθηκε όλος ο κόσμος και μας βοήθησε όχι μόνο να συνεχίσουμε το έργο και τα προγράμματα, αλλά να δημιουργήσουμε και άλλες υποδομές.

Η στήριξή μας προέρχονταν από τον κόσμο. Το μόνο πράγμα που ζητούμε από τους ομογενείς είναι να μάθουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Λειτουργούμε με διαφάνεια και είμαστε ανοικτό βιβλίο και καθημερινά δίνουμε εξετάσεις για αυτό που κάνουμε. Παράλληλα, τους καλούμε το καλοκαίρι να έρθουν σε επαφή μαζί μας να τους ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις, να γνωριστούν με τους εθελοντές και το προσωπικό, καθώς επίσης και στα 11 Σπίτια του Παιδιού σε έντεκα διαφορετικά σημεία σε όλη την επικράτεια και είμαι βέβαιος ότι θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τη φιλαλληλία και τη γενναιοδωρία τους», κατέληξε.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ