Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2013 στη Κέρκυρα
Οι θέσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ στο Περιφερειακό
Πολιτική
03/11/2013 | 22:36

Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2013 στη Κέρκυρα οι παρεμβάσεις και οι θέσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ στα κυριότερα θέματα ήσαν οι ακόλουθες:

ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΣΜΟΥ Π.Ι.Ν. 2014.
Η Παράταξή μας κατά την ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2014 που πρότεινε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ψήφισε λευκό εκφράζοντας έτσι την διαμαρτυρία της, όπως ανέπτυξε ο επικεφαλής  της  Παράταξης Ηλίας Μπεριάτος για την υποχρηματοδότηση της Π.Ι.Ν., την απουσία προγράμματος δράσης και την εντεινόμενη αποδυνάμωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.
Τονίστηκε ότι είναι πρωτοφανές το φαινόμενο λόγω έλλειψης επενδυτικών πόρων να μην κατατεθεί Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ι.Ν. για το 2014! Είναι προφανές ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι απόλυτα ανεπαρκής για τις ανάγκες των νησιών μας.
Ο σύμβουλος του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ Γιώργος Καρύδης πρότεινε  η Περιφέρειά μας είτε σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών είτε και μόνη της να στραφεί δικαστικά με αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την μη απόδοση των θεσμοθετημένων από νόμο πόρων από την φορολογία εισοδήματος και Φ.Π.Α.
Επίσης προτείναμε οι 13 Περιφερειάρχες να επισκεφτούν τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης απαιτώντας να δώσουν λύση στο ζήτημα της καταβολής των οφειλομένων στις Περιφέρειες, διότι διαφορετικά είναι αδύνατο να προχωρήσει η ανάπτυξη στη χώρα που είναι ο δρόμος για να βγούμε από την μεγάλη κρίση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΙΑΤΑΔΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Ο περιφερειακός σύμβουλος του Ιονίου Αρχιπελάγους Γιώργος Καρύδης  υπέβαλε σχετική επερώτηση  προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν. για την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Με την αφορμή αυτή η Παράταξή μας αποδέχθηκε την πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. να γίνει συζήτηση  του θέματος εκτός ημερήσιας Διάταξης προκειμένου να τοποθετηθούν όλες οι Παρατάξεις καθώς και οι ενδιαφερόμενοι γονείς μαθητών που ήταν παρόντες στην Συνεδρίαση.
Μετά από διεξοδική συζήτηση  το Π.Σ. Ιονίων Νήσων αποφάσισε την άμεση επίλυση του προβλήματος και ο κ. Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά με λεωφορείο των μαθητών Α. και Κ. Παυλιάνας καθώς Βουνιατάδων προς το σχολικό Κέντρο Αγίου Ματθαίου.
Το Π.Σ. επίσης αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα των σχολικών μεταφορών για επανεξέταση όλων των παραμέτρων του προβλήματος.
Ο σύμβουλος της Παράταξής  μας Άγγελος Βλάχος επεσήμανε ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τη μεταφορά μαθητών από τα μουσικά σχολεία.

ΟΑΝΑΚ
Με παρεμβάσεις του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Καρύδη συμβάλλαμε καθοριστικά στην διαμόρφωση των αποφάσεων που πήρε το Π.Σ. για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει με την εκκαθάριση και τον διαχειριστικό έλεγχο της επιχείρησης ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΑΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΟΑΝΑΚ).
Έτσι το Π.Σ. αποφάσισε την σε βάθος διεξαγωγή ειδικού διαχειριστικού ελέγχου στην παραπάνω επιχείρηση, ως προϋπόθεση για την πλήρη εκκαθάρισή της καθώς σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.4071/2012 η Περιφέρεια αναλαμβάνει να καταβάλει τις οφειλές της ΟΑΝΑΚ προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης αποδεχτήκαμε να υπάρξει  νομική συνδρομή, στους πρώην Προέδρους και  μέλη του Δ.Σ. της ΟΑΝΑΚ, για οποιαδήποτε ευθύνη τους καταλογιστεί καθώς και να απαιτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει τη δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων .

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Η παράταξή μας συμφώνησε το θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και μάλιστα κατά προτεραιότητα, όπως ζητήθηκε από την Παράταξη ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Αναπτύξαμε τη θέση ότι η Διάταξη του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 προβλέπει σαφώς την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Έτσι ζητήσαμε από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, στην απόφαση που θα εκδώσουν, να μην επιτρέψουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές πλην της Κυριακής πριν από τα Χριστούγεννα, όπως εθιμικά ισχύει μέχρι σήμερα.
Διαφωνούμε με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας κ. Σκούρτη που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο και ζητήσαμε την Ανάκλησή της.
Τέλος σχετικά με την λειτουργία των τουριστικών καταστημάτων κατά τη  θερινή περίοδο συμφωνήσαμε να ισχύσει ό, τι ισχύει σήμερα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ι.Ν.
Υπερψηφίσαμε το σχέδιο Ψηφίσματος που πρότεινε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Καταβάτη προκειμένου να αποτραπεί η κατάργηση ή μεταφορά οικονομικών υπηρεσιών από την έδρα της ΠΙΝ σε άλλες περιοχές. Επίσης εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την σχεδιαζόμενη μεταφορά της 3ης  έδρας του Λιμενικού από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Ο επικεφαλής της Παράταξής μας Ηλίας Μπεριάτος πρότεινε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας Διάταξης το θέμα που έχει προκύψει με την αποχώρηση από την γραμμή Κέρκυρα- Ηγουμενίτσα τριών πλοίων κλειστού τύπου για  ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα  η μεταφορά επιβατών και οχημάτων να γίνεται μόνο με ένα πλοίο κλειστού τύπου  κινδυνεύοντας να έχουμε  αποκλεισμούς της Κέρκυρας λόγω κακοκαιρίας. Επίσης δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με την απασχόληση των ναυτεργατών που εργάζονται στα πλοία αυτά. Το θέμα δεν συζητήθηκε λόγω παρέλευσης του οκταώρου και λύσης της συνεδρίασης.
Η Παράταξή μας θα επαναφέρει το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.

beriatos

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer