Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) στηρίζοντας την πολιτική των περικοπών αλλά και των προσλήψεων που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βάση της οδηγίες της ΕΕ.
Οι θέσεις της Λαϊκή Συσπείρωσης στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής
Πολιτική
11/03/2015 | 10:03

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω θέματα:
1ο ΘΕΜΑ: «Άσκηση προσφυγής κατά επιβολής προστίμου του ΙΚΑ και ορισμός δικηγόρου»
Πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο προς τον Δήμο από κλιμάκιο του ΙΚΑ μετά από τον επιτόπιο έλεγχο και την διαπίστωση ότι εργαζόταν εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δημαρχείου, χωρίς να είναι δηλωμένη και χωρίς ασφάλιση στο ΙΚΑ. Η Δημοτική Αρχή με πολιτική της επιλογή όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο της Οικ. υπηρεσίας (αρ.πρ. 6367/25.02.2015) που αναφέρει ότι «…οι συγκεκριμένες εργασίες που ανατίθενται δεν μπορούν να εκτελεστούν από το υπάρχον προσωπικό του Δήμου Κεφαλονιάς…», δηλαδή δεν επαρκή το προσωπικό για να καλύψει την συγκεκριμένη μόνιμη ανάγκη, χρησιμοποιεί εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ανασφάλιστους. Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή έχει εφεύρει την λεγόμενη «επαγγελματική δαπάνη», προκειμένου να προσλαμβάνει εργαζόμενους, που δουλεύουν ως δήθεν επαγγελματίες, με αυτασφάλιση, χωρίς ωράρια, αργίες, άδειες, επιδόματα κ.λ.π.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση τονίσαμε ότι η καθαριότητα των Δημοτικών κτιρίων έχει να κάνει με την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων και των δημοτών που το επισκέπτονται. Η ασφάλεια και υγιεινή των δημοσίων χώρων και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να είναι περιστασιακή και χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες και πρότυπα που ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει. Άρα είναι μια μόνιμη εργασία που απαιτεί συγκεκριμένες οδηγίες, έλεγχο, ωράριο, υλικά και μονιμότητα και δεν είναι περιστασιακή.
Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) στηρίζοντας την πολιτική των περικοπών αλλά και των προσλήψεων που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βάση της οδηγίες της ΕΕ, εφαρμόζει την πιο επαίσχυντη μορφή εργασιακών σχέσεων «βαφτίζοντας» τους εργαζόμενους σε επιχειρηματίες και «αναγκάζοντας» τους να δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα. Με την στήριξη και των άλλων παρατάξεων του ΔΣ έχει αναγάγει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε πρώτη προτεραιότητα. Πάει χέρι-χέρι με την ιδιωτικοποίηση και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία υπηρεσιών και δομών του Δήμου στη λογική της μείωσης του κόστους, προκειμένου να διαμορφωθούν τα αιματηρά πλεονάσματα που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τα νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Έτσι όχι μόνο υλοποιεί την υφιστάμενη αντιδραστική νομοθεσία αλλά κάνει και τον λαγό με «ιδέες» προς την συγκυβέρνηση και την ΕΕ.
Καταγγείλαμε αυτήν την πρακτική και καταψηφίσαμε την εισήγηση. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι, να αντισταθούν και να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική διεκδικώντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους και πρώτα απ’ όλα αυτή της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
3ο ΘΕΜΑ: «Έγκριση δαπανών και διάθεση πιστώσεων Προϋπολογισμού οικ. έτους 2015»
Με βάση την εισήγηση διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δαπάνες αξίας 36.224,20 ευρώ «σπασμένες» σε 19 κωδικούς ώστε να γίνουν απευθείας αναθέσεις. Μεταξύ αυτών είναι και το ποσό των 10.858,54 ευρώ για ασφάλειες, «σπασμένο» σε 4 κωδικούς. Είναι πλέον μόνιμη επωδός αυτή η πρακτική των απευθείας αναθέσεων από την Δημοτική Αρχή και για πολύ ευνόητους λόγους, αντί να γίνονται διαγωνισμοί που θα παρέχουν δημοσιότητα, προσφορές, εξοικονόμηση πόρων, επάρκεια και ποιότητα υλικών και υπηρεσιών .
5Ο ΘΕΜΑ :
Σε αυτή την νέα τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2015 διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά να δίνονται ψίχουλα για έργα και υπηρεσίες που αφορούν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικές υποδομές πρόνοιας, παιδείας, ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών και αντιπυρικών έργων και από την άλλη να χρηματοδοτούνται προγράμματα όπως :
α.« Διαχείριση αιτημάτων καθημερινότητας του πολίτη»(!!!) αξίας 61.500 ευρώ. Δηλαδή η επικοινωνιακή διαχείριση της μη επίλυσης των προβλημάτων των Δημοτών.
β.« Ψηφιακές Υπηρεσίες Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλονιάς» αξίας 352.300 ευρώ !!!
Διαγράφεται επίσης από το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 το έργο «Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Ληξουρίου» αξίας 2.530.000 ευρώ.
Αυτά τα τρία σημεία της τροποποίησης είναι χαρακτηριστικά για τον προσανατολισμό, τις προτεραιότητες που έχουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και οι επιλογές της κυβέρνησης – Δημοτικής Αρχής που είναι ταυτόσημες. Αποτελούν μοχλό στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και είναι εχθρικά απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.
7ο ΘΕΜΑ:
Όσο αφορά το θέμα της δημοπράτησης του έργου: «Ασφαλτόστρωση Παραλιακού Δρόμου Ληξουρίου» ως Λαϊκή Συσπείρωση τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο επί 1 χρόνο να καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του έργου. Αντί να δημοπρατηθεί άμεσα, η Δημοτική Αρχή καθορίζει ως ημερομηνία δημοπράτησης την 21.04.2015. Δηλαδή αν δεν παραπεμφθεί και αυτό το έργο στις ελληνικές καλένδες, η υλοποίηση του θα πέσει μέσα στην τουριστική περίοδο, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στους εργαζομένους και τους επαγγελματίες του Ληξουρίου. Διεκδικήσαμε και ψηφίσαμε την άμεση δημοπράτηση του έργου, με διασφάλιση ότι ο τρόπος κατασκευής θα έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις στην λειτουργία της πόλης.

Αργοστόλι 11 Μάρτη 2015

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer