Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων συνεδρίασε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 στο Δημαρχείο στο Αργοστόλι συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και το πρόβλημα της υπερβολικής φορολόγησης βάσει του ν. 4152/2013.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ – IN και Δήμαρχος Κέρκυρας κος Ιωάννης Τρεπεκλής, ο A/Πρόεδρος της ΠΕΔ-ίΝ και Δήμαρχος Κεφαλονιάς κος Αλέξανδρος Παρίσης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Στυλιανός Μττοζίκης, ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κωνσταντίνος Λραβανής, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κος Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας κος Αλέξανδρος Αυλών [της, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς κος Μάρκος Κοτσιλίνης κ.α.
Στην αρχή έγινε ενημέρωση στα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.-Ι.Ν από τον πρόεδρο της ΠΕΔ-1Ν κ. Γιάννη Τρεπεκλή για την υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων στα νησιά μας και ιδιαίτερα στην επαρχία της Κέρκυρας.
Ειδικότερα ενημέρωσε για τη λανθασμένη εφαρμογή του ν. 4152/2013 που αφορά τα ακίνητα δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου της Κέρκυρας, στα οποία ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος τιμής ζώνης των ακινήτων του δήμου της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν φόροι ακινήτων στην περιφέρεια, σε απομονωμένους και πτωχούς οικισμούς πέρα από κάθε λογική. Με δεδομένη την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στα νησιά μας, εξισώθηκαν σε μεγάλη έκταση μικρής αξίας κατοικίες στα χωριά με βίλες και αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας.
Το ίδιο συνέβη και σε άλλες περιοχές στα ΐόνια νησιά ύστερα από αναφορές των δημάρχων.
Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών αποφασίστηκε:
Να γίνει κάθε προσπάθεια από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους συμπολίτες μας και να τους επιστραφεί τα υπερβάλλον ποσό που κατέβαλλαν.
Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα μικρά νησιά με όσο το δυνατόν μείωση του συντελεστή.
Να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η ανάγκη για συγκράτηση ταυ πληθυσμού στην περιφέρεια των νησιών μας . Εδώ πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία καθότι από την ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων της απογραφής του 2011 διαπιστώνεται σημαντική μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου, με όλες τις μελλοντικές συνέπειες για την τοπική οικονομία,
Τέλος πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τουρισμός μ ας, που αποτελεί πλέον την κύρια δραστηριότητα για την επιβίωση των κατοίκων, δεν αντέχει επί πλέον φόρους.