Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η οινική εκδρομή της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.) στην Κεφαλονιά
Οινολόγοι από όλη την Ελλάδα γεύτηκαν το κεφαλονίτικο κρασί!
e Gastronomie
24/06/2016 | 12:46

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική οινική εκδρομή της Πανελληνίας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.) στην Κεφαλονιά, στις 3 – 5 Ιουνίου 2016, μετά από πρωτοβουλία και διοργάνωση της Αντιπροέδρου της Ένωσης, κας Αλεξάνδρας Γκισλή.

Στα πλαίσια της εκδρομής είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε έξι οινοποιεία του νησιού, να ξεναγηθούμε στους αμπελώνες τους και να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους.

Τα οινοποιεία με τη σειρά που τα επισκεφθήκαμε ήταν τα εξής:

  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ (Θηράμονα Ελειός)
  • ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Ομαλά Κεφαλληνίας)
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΚΛΑΒΟΥ (Ληξούρι)
  • ΚΤΗΜΑ ΦΟΙΒΟΣ (Παλική)
  • ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ (Ληξούρι)
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ GENTILINI (Mηνιές)

Κατά την σύντομη επίσκεψή μας (αλλά συνάμα άκρως συμπυκνωμένη σε ένταση και πληροφόρηση) τόσο στα Οινοποιεία όσο και στους αμπελώνες, στο όμορφο νησί του Ιονίου, σαν απόσταγμα της οινικής εμπειρίας που ζήσαμε παραθέτουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:

Το νησί της Κεφαλονιάς εμφανίζει ένα άκρως όσο αφορά το εδαφικό προφίλ που φύονται οι ποικιλίες του νησιού. Ασβεστούχα, αργιλώδη, κοκκινοχώματα ή χαλικώδη – που εναλλάσσονται ακόμα και μέσα στον ίδιο αμπελώνα σε πολλές περιπτώσεις – βοηθούν να αναπτύσσονται οι καλλιεργούμενες ποικιλίες του νησιού σε πολύ διαφορετικά μικροκλίματα.

Σε όλα τα οινοποιεία που επισκεφτήκαμε ήταν εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη αυτής της παραλλακτικότητας.

Εντυπωσιακή είναι η διαφοροποίηση τόσο στην καλλιέργεια από συμβατική, ολοκληρωμένη,

αμιγώς βιολογική, βιοδυναμική κτλ, όσο και η διαφορετική προσέγγιση της οινοποίησης από όλα τα οινοποιεία με διαφορετική φιλοσοφία τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας όσο και σε επίπεδο οινοποίησης.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές εκδοχές στα κρασιά που προέρχονται από ίδιες ποικιλίες, αλλά και από παρόμοια σύστασης αμπελοτόπια, πράγμα που αποδείχτηκε άκρως ενδιαφέρον και οδήγησε σε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των οινολόγων της συντροφιάς μας.

Η προσπάθεια των οινοποιών και των οινολόγων του νησιού είναι άκρως σημαντική αφού σχεδιάζουν ερευνούν, πειραματίζονται και οραματίζονται ταυτόχρονα με στόχο την ανάδειξη της οινικής παράδοσης της Κεφαλονιάς.

Αυτό το γεγονός αποδύεται εύκολα αν δοκιμάσει κανείς, όχι μόνο την Βασίλισσα του νησιού ΡΟΜΠΟΛΑ, αυτή την μοναδικά ξεχωριστή ποικιλία, άλλα και τις υπόλοιπες ποικιλίες: το ΤΣΑΟΥΣΙ, το ΒΟΣΤΙΛΙΔΙ, το ΜΟΣΧΑΤΟ, την ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ και το ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ.

Εμφανής ήταν και η ανάγκη να βοηθηθεί ο Κεφαλλονίτης αμπελουργός να συνεχίσει και να αναπτύξει περαιτέρω την καλλιέργεια των αμπελιών στο νησί.

Η επίσκεψη αυτή κατά γενική ομολογία όσων συμμετείχαν ήταν μια εμπειρία οινικής περιπλάνησης. Επίσης η Πανελληνία Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.) ως φορέας σε κάθε επίσκεψη έκανε γνωστό σε οινοποιούς, αλλά και οινολόγους ότι θα στέκεται δίπλα τους και θα προωθεί κάθε προσπάθειά τους, που θα έχει σκοπό την βελτίωση της ποιότητας του Κεφαλλονίτικου κρασιού.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους αγαπητούς Κεφαλλονίτες Οινοποιούς και συνάδελφους Οινολόγους, για τον επαγγελματισμό τους και την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνουν. Έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη της ποιότητας του Κεφαλλονίτικου κρασιού και πιστεύουμε ότι έχουν ακόμα πολλές δυνατότητες. Ήμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα και στο μέλλον.

Το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.

oinopoioi1 oinopoioi2 oinopoioi3 oinopoioi4 oinopoioi6

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer