Ξεκίνησαν, χθες το απόγευμα στο θέατρο Κεφαλος, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο των 60 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης των 60 χρόνων από τους σεισμούς του 1953
Κοινωνία
11/08/2013 | 10:52

Ξεκίνησαν, χθες το απόγευμα στο θέατρο Κεφαλος, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο των 60 χρόνων από τη στιγμή που οι καταστροφικοί σεισμοί ισοπέδωσαν τη Κεφαλονιά και έσπειραν τον θάνατο απ άκρη σε άκρη στο νησί μας. Η Περιφέρεια μαζί με τη ΚΕΔΗΚΕ και την Ιερά Μητρόπολη συνδιοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων έως τη Τρίτη 20 Αυγούστου.
Χθες το απόγευμα το προεδρείο (Αυγουστάτου, Αποστολάτος, Κεκάτος) άνοιξε τις εκδηλώσεις με χαιρετισμούς του Μητροπολίτη, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του τ. υπουργού Πέτρου Αλιβιζάτου, της Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αποδήμων κ.α. . Ακολούθησε μια ανάλυση στατιστικών από το τραγικό σεισμό και προβολή ενός φιλμ από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Σταύρο Τραυλό.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας, δημοσιογράφος Νίκος  Γιανόπουλος και εξέφρασε τη μεγάλη συνεισφορά της Αδελφότητας της Αθήνας στο δοκιμαζόμενο λαό της νήσου. Ακολούθως, το λόγο πήρε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ζωγράφος ο οποίος έκανε ειδική μνεία στις ενέργειες της εκκλησίας προς τον τότε δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς.
Από τις αξιόλογες επισημάνσεις ήταν αυτή των προσκόπων. Η αν. Περιφ. Έφορος Κεφαλονιάς Ισμήνη Κρεμύδα ανέλυσε διεξοδικά τις ενέργειες και την καθοριστική συμβολή των προσκόπων στη διάσωση και βοήθεια των σεισμοπαθών σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.
Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις χώρες που στήριξαν το νησί το 1953 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Κεκάτο.
Στο τέλος έγινε παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης των σεισμών που επιμελήθηκαν ο Ν. Μεσσάρης και η Μ. Μαρκουτζά – Μεσσάρη που εγκαινιάστηκε στις 26/6/13 από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz στις Βρυξέλλες.

ekdhlwsh_seismwn1
Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πρωί:
• 8.00 Όρθρος και αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος
• 10.30 Ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου κου Ιωάννη Μεσσολωρά
• 11.00 Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους νεκρούς των σεισμών του 1953
Απόγευμα
• 20.00 Ιερά παράκληση στον Αγ. Σπυρίδωνα
• 21.00 Έξοδος Λιτανείας εκ του Ιερού Ναού
• 21.30 Άφιξη Λιτανείας στην κεντρική πλατεία. Δέηση υπέρ των θυμάτων του σεισμού του 1953. Βράβευση του εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων και των προσκεκλημένων πρέσβεων των χωρών που συνεισέφεραν στις διασώσεις και γενικά στην αποκατάσταση των νησιών μας.
• 23.00 Λήξη της λιτανείας, με επιστροφή στον Ιερό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος.
Φέτος επιχειρούμε να συνθέσουμε, με περίσκεψη, σοβαρότητα και ευθύνη τα γεγονότα, με αντικειμενικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, την τραγικότητα και συνάμα την ελπίδα που αναδύθηκε από τα συντρίμμια, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν, τους συμπατριώτες, τους συγγενείς, τους φίλους και γνωστούς, τους δικούς μας ανθρώπους.
Όλοι όσοι βιώσαμε τον πόνο της απώλειας συνδεόμαστε συναισθηματικά με εκείνες τις μέρες, εκείνες τις εικόνες, εκείνη την ζοφερή πραγματικότητα με όλα όσα διαδραματίστηκαν τότε, αποτελώντας οι ίδιοι, εκούσια ή ακούσια ο καθένας από εμάς, το ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας, την πύλη διασύνδεσης του τότε με το τώρα.
Η παρουσία σας, στα δρώμενα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Συνιστά ένδειξη σεβασμού στις ζωές που παρέσυρε η λαίλαπα της καταστροφής. Συνιστά απόδειξη της ενότητας, της ομοψυχίας, όλων αυτών που μας συνδέουν και μας οπλίζουν με κουράγιο και υπομονή να παλέψουμε, να νικήσουμε να αναγεννηθούμε. Συνιστά δήλωση, γνώσης και πίστης. Γνώσης των κινδύνων, γνώσης των δυσκολιών και πίστης, ότι μπορούμε να υπερβούμε και να αντιμετωπίσουμε τα πάντα από κοινού, με αισιοδοξία, εσωτερική δύναμη και αμοιβαιότητα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer