Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς θεωρεί ότι τα Παρθενώνια Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα
«Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών το 49% των Βρετανών
Πολιτισμός
10/12/2014 | 16:11

Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς, το 49%, θεωρεί ότι τα Παρθενώνια Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα της νέας δημοσκόπησης δείχνουν αύξηση του ποσοστού κατά 12 μονάδες από τον προηγούμενο Οκτώβριο (οπότε η ίδια βρετανική εταιρεία έκανε σφυγμομέτρηση για την επιστροφή ή όχι των Γλυπτών).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από  το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων, μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «The Times», δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας ένα άγαλμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, το άγαλμα του ποταμού – θεού Ιλισσού.

Αναλυτικά

Μόλις το 26% των Βρετανών θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτήν τη στιγμή στη Βρετανία.

Το 24% δεν εκφράζει γνώμη.

Ο δανεισμός των γλυπτών βρίσκει διχασμένη τη βρετανική κοινωνία, αφού το 39% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή είναι δικαιολογημένη, ενώ το 37% θεωρεί ότι δεν είναι.

Για τον δανεισμό σε άλλα μουσεία

Ανεξαρτήτως Ερμιτάζ -αν και ο δανεισμός του θεού Ιλισσού στάθηκε η αφορμή-  ως προς το θέμα του δανεισμού των εκθεμάτων που στέλνονται από τα βρετανικά μουσεία σε άλλα μουσεία στον κόσμο, υπέρ απάντησαν σε ποσοστό 57% έναντι 25% κατά. Όσοι διαφωνούν κάνουν λόγο για πιθανές ζημιές που μπορεί να επιφέρει η μεταφορά στα Γλυπτά.

Τα ποσοστά του Οκτωβρίου

Τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μετά το ταξίδι της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων είχε κάνει ανάλογο γκάλοπ.

Το 37% είχε ταχθεί υπέρ των επιχειρημάτων Αμάλ – Ρόμπερτσον, (δηλαδή, των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς), ενώ το 23% ήθελε να παραμείνουν. Επίσης, το 32% ήταν ουδέτερο και το 7% ανήκε στην κατηγορία «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Περίπου ένας στους τέσσερις (27%) που διαφωνεί με την επιστροφή συντάσσεται με αυτήν τη σκέψη. Ενα 23% τέλος από τους αντιτιθέμενους πιστεύει ότι ο Ελγιν ενήργησε νόμιμα, έχοντας όλες τις άδειες από την οθωμανική αυτοκρατορία.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer