Του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Στο Long Island της Νέας Υόρκης, μια ώρα απο το Μανχάτταν ανακαλύπτει κανεις, ενα ζωντανό κύτταρο του ελληνισμού στις ΗΠΑ. Τρεις χιλιάδες Έλληνες μεταξυ αυτών και πολλοί Κεφαλλονίτες εχουν δημιουργήσει τη δική τους κοινωνία γύρω απο την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Ο επιχειρηματίας Νίκος Κωνσταντάτος ειναι ένας απο αυτούς. Ο πατέρας του Σταύρος, ξεκίνησε απο το Πυργί στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με το μεγάλο μεταστευτικό ρεύμα για την Αμερική. Δούλεψε σκληρά για να ζήσει την οικογένεια του. Και η δουλειά απέδωσε. Με τα χρονια, απέκτησε περιουσία και χρήματα, που επένδυσε στις Ηνωμενες Πολιτείες αλλα και στην Ελλάδα. Συνεχιστής αυτής της προσπάθειας ο γιος του Νίκος, που γεννήθηκε στο Long Island, αλλα ειναι περισσοτερο Έλληνας απο πολλούς.
Με επιχειρήσεις στην Αμερική αλλα και την Ελλάδα, ο Νίκος Κωνσταντάτος πηγαινοέρχεται συχνά στις δυο χώρες, τις δυο πατρίδες του, για τις δουλειές του. Παντα ήθελε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Κεφαλονια, αλλα τα τελευταία δύσκολα χρονια, ο αγώνας γίνεται περισσοτερο για τη διατήρηση τους.
Στο Long Island εχει δυο εστιατόρια το “Candlelight” στην περιοχή του Commack και το “California” στο νότιο τμήμα του νησιού . Προκειται για δυο επιτυχημένες επιχειρήσεις , στις οποίες μετέχουν και τα μέλη της οικογένειας του, οι δυο αδερφές του , Γεωργία και Ανδρομάχη με τους συζύγους τους Αποστόλη Κοκκόση και Λεωνίδα Κωνσταντάτο .
Τα καλοκαίρια φροντίζει να περνά στις διακοπές του, με την οικογένεια του ,τη σύζυγο του Γεωργία Πιλάλη και τα τρια παιδιά τους, στην Κεφαλονία , όπου διαθέτει το γνωστό ξενοδοχείο “Regina dell acqua” στην παραλία της Σκάλας.
Το μυαλό του ειναι στην Νεα Υόρκη αλλα η ψυχή του στην Ελλάδα . Θελει να συνεχίσει τις δουλειές στη χώρα μας, να επενδύσει στο νησι μας αλλα δυστυχώς, με την οικονομική κριση που πλήττει την πατρίδα μας, αυτο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο , οχι μόνο για τον Νίκο, αλλά και για πολλούς απο τους ομογενείς. Οι ίδιοι λενε πως οι αυξημένοι φόροι , οι συνθήκες ύφεσης , η απουσία διεξόδου απο την κριση αλλα και η γνωστή γραφειοκρατία “σκοτώνουν” τα όνειρα, όσων θα ήθελαν να ανοίξουν μια επιχείρηση στην πατρίδα.
Όλη τη βδομάδα δουλεύει σκληρά και πηγαινοέρχεται απο το ενα “Diner” στο άλλο .Μια βραδιά ομως , την αφιερώνει με τους Έλληνες φιλους και συγγενείς του στο ποδόσφαιρο. Όταν η δουλεια χαλαρώνει παιρνει τον μεγαλύτερο γιο του , τον Σταύρο και πηγαίνουν σ ενα κλειστό γήπεδο , όπου η ομάδα του Long Island – γύρω τα είκοσι άτομα -συγκεντρώνεται καθε Τετάρτη βράδυ για εναν αγώνα που δεν αναβάλλεται . Πρόκειται για μια στιγμή απόδρασης , μια στιγμή χαλάρωσης απο την απαιτητική δουλειά που κάνουν οι ομογενείς της περιοχής . Και για να μην ξεχνούν τις συνήθειες του τόπου μας, μετα τον αγώνα κάθονται στο τραπέζι για σουβλάκια που ψήνει ο Έλληνας ιδιοκτήτης του κλειστού γηπέδου . Ειναι η δικιά τους Greek night στο μακρύτερο νησι της Νεας Υόρκης .
Μετά τον αγώνα πατάτες και σουβλάκια . Απο αριστερά ο Νικος Κωνσταντατος με το γιο του Σταύρο, ο Κωστας Κοκκοσης και ο πατέρα του Άποστολος Κοκκοσης και στην άκρη δεξιά ο Λεωνιδας Κωνσταντατος μαζί με συμπαίκτες τους