Αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και κατ’ επέκταση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία αυτά
Νέο νομικό πλαίσιο για τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό
 Ομογένεια
06/11/2015 | 12:34

Αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού (π.χ., σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Αμερική, Αφρική) και κατ’ επέκταση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία αυτά. Το θέμα έχουν ήδη συζητήσει οι αρμόδιοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης. Στόχος είναι να προκύψει νέο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, το οποίο θα αλλάξει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας.

Ειδικότερα, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών και, με βάση το χρονοδιάγραμμα, το νέο κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι έτοιμο και ψηφισμένο έως τον προσεχή Μάρτιο. Ο σκοπός είναι οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών του επόμενου σχολικού έτους να γίνουν με βάση το νέο νομικό πλαίσιο.

Σήμερα στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού υπηρετούν περί τους 997 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Το θέμα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία αυτά είχε απασχολήσει και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ αποτέλεσε –πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου– αιτία έντονης λογομαχίας ανάμεσα στην υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου που δεν επιθυμούσε να προχωρήσει η ανάκληση των αποσπάσεων και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Χασάπη, ο οποίος έχει την αντίθετη άποψη και ξεκίνησε την πρωτοβουλία πριν από την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι η ομάδα εργασίας θα εργαστεί για τη χάραξη εθνικής εξωτερικής πολιτικής στην εκπαίδευση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση των δύο συναρμόδιων υπουργείων ελληνικά σχολεία να συνεχίσουν να λειτουργούν εκεί όπου υπάρχει ένας ελάχιστος (δεν έχει προσδιοριστεί) αριθμός μαθητών. Για τις υπόλοιπες περιοχές να υπάρχει συνεργασία με τις αρχές της χώρας, τα ελληνόπουλα να φοιτήσουν σε σχολείο της χώρας, και εκεί να διδάσκονται ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer