Αναβρασμός επικρατεί στην Κεφαλονιά με τον νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων ακινήτων του Δημοσίου που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ και ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.
Νέος διαγωνισμός για 57 «φιλέτα» στην Κεφαλονιά
Κοινωνία
16/10/2015 | 09:03

Αναβρασμός επικρατεί στην Κεφαλονιά με τον νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων ακινήτων του Δημοσίου που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ και ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Η ειρωνεία είναι ότι επανέρχονται προς πώληση ακίνητα τα οποία είχε επιχειρηθεί να ιδιωτικοποιηθούν από το Ταμείο επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα.

Η ιδιωτικοποίηση δεν είχε στεφθεί με επιτυχία τότε και μένει να δούμε αν αυτό θα αλλάξει τώρα.

Παραλία Τραπεζάκι Παραλία Τραπεζάκι |

Αναλυτικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί την ιδιωτικοποίηση 40 οικοπέδων στην περιοχή Ράγια Πόρου Κεφαλονιάς (11 στην πρώτη φάση και 29 στη δεύτερη), την παραλία Τραπεζάκι Μουσάτων, 16 ακίνητα στη Λεύκη, αλλά και την περιοχή-φιλέτο στο Αργοστόλι, πάνω απ’ το ξενοδοχείο «Ξενία», τα γνωστά «Υπαλληλικά».

Αντιδράσεις

Περιοχή Ράγια Πόρου Περιοχή Ράγια Πόρου |

Για την περιοχή των οικοπέδων στα Ράγια υπάρχει μεγάλη αντίδραση, καθώς επί χρόνια όλες οι νομαρχιακές και δημαρχιακές διοικήσεις του νησιού διαβεβαίωναν πως θα χτιζόταν εκεί ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα –το γυμνάσιο και λύκειο Πάστρας– το οποίο φαίνεται ότι θα μείνει στις εξαγγελίες, την ώρα που πληροφορίες από το νησί αναφέρουν ότι η περιοχή στο Τραπεζάκι έχει ήδη «κλείσει» από επενδυτές για τη δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας σε αμφιθεατρική τοποθεσία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκει σύμφωνη και τη δημοτική αρχή του νησιού.

Αντιδράσεις όμως προκαλεί και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση στα «Υπαλληλικά» ή «Σουηδικά», όπως είναι γνωστά.

Πρόκειται για μια γραφικότατη περιοχή πάνω από το Αργοστόλι με θέα σε όλο τον κόλπο, στην οποία είχαν τοποθετηθεί –μετά τους σεισμούς του 1953– 25 ξύλινα σπίτια, αρωγή της κυβέρνησης της Σουηδίας στο νησί, μαζί με άλλα που μοιράστηκαν στις νότιες περιοχές του νησιού.

Τα «Υπαλληλικά» πήραν το όνομά τους από τη χρήση τους. Ειδικότερα, προσφέρονταν σε δημόσιους υπαλλήλους από το κράτος με χαμηλό ενοίκιο και αποτελούσαν κίνητρο, ώστε να μείνουν στο σεισμόπληκτο νησί.

Με την πάροδο του χρόνου, ο χαρακτήρας τους ατόνησε, αρκετά από αυτά εγκαταλείφθηκαν, ωστόσο υπάρχουν ακόμα 7-8 οικογένειες που ζουν σ’ αυτά και οι οποίες –όπως καταγγέλλει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης– έχουν ήδη πάρει ειδοποιητήρια από το κράτος, ώστε να τα εγκαταλείψουν άμεσα.

Πολιτιστική κληρονομιά

Η συνοικία αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω του ιστορικού πλαισίου που την περικλείει, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής των σπιτιών που αναδεικνύει τη μοναδικότητά τους.

Αυτή τη μοναδικότητα, εξάλλου, είχε εκτιμήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς, όταν πριν από λίγα χρόνια ξεσήκωνε την τοπική κοινωνία και την καλούσε να προστατεύσει τη συνοικία από την ιδιωτικοποίηση.

Χαρακτηριστική είναι και η ερώτηση που είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2013 οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιόνιο, μεταξύ των οποίων και η βουλευτίνα της Κεφαλονιάς και σημερινή γ.γ. του κόμματος, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, προς τους αρμόδιους υπουργούς με τίτλο «Νέα προκλητική και αντισυνταγματική μεταβίβαση ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, στα Ιόνια Νησιά».

Στην ερώτηση αυτή, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Οσον αφορά στο ακίνητο Τραπεζάκι Κεφαλονιάς (68,45 στρέμματα), αυτό συνορεύει με περιοχή Natura. Το –δε– ακίνητο των υπαλληλικών κατοικιών στο Αργοστόλι (6,52 στρέμματα) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης σχολείων ή άλλων διοικητικών υπηρεσιών της Κεφαλονιάς, περιορίζοντας αισθητά τις δημόσιες δαπάνες για μισθώματα ιδιωτικών κτιρίων.

■ Ο πρώτος φορέας που κάλεσε τον κόσμο σε κινητοποιήσεις είναι η τοπική ΕΛΜΕ. Χθες βράδυ επρόκειτο να γίνει μια πρώτη συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο στο Αργοστόλι, ενώ αντίστοιχη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο, στον Καραβόμυλο, από κοινού με τη Λαϊκή Επιτροπή Σάμης.

Πηγή: efsyn.gr/

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ