Μια ιδιότυπη συλλογή η οποία απαρτίζεται από έξη διαφορετικές χρονολογικά και υφολογικά ενότητες
Νέα ποιητική συλλογή από τον Κώστα Ευαγγελάτο
Πολιτισμός
10/06/2014 | 10:03

Η νέα ποιητική συλλογή του εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου εκδόθηκε από τις “Συλλογές” του Αργύρη Βουρνά, Σολωμού 29, Αθήνα, τηλ: 210 3840187.

Τρία χρόνια μετά την ποιητική του συλλογή “Εγκάρσια πτήση”, εκδ. Απόπειρα, Αθήνα 2011, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ο Κώστας Ευαγγελάτος επανέρχεται ποιητικά με μια ιδιότυπη συλλογή η οποία απαρτίζεται από έξη διαφορετικές χρονολογικά και υφολογικά ενότητες.

Η πρώτη ενότητα ” Σπασμένα κρύσταλλα ” περιλαμβάνει νεανικά του ποιήματα,( 1976-1981) που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική του Παν/ μίου Αθηνών και τον πρώτο χρόνο της θητείας του στην αεροπορία. Σχεδόν όλα είχαν δημοσιευτεί στον τοπικό Κεφαλονίτικο τύπο.( βλ. εφημ. Παρατηρητής, Τα Νέα, Λόγος, κ.α.). Το ποίημα “ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ” πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημ. Ενημερωτική του Πολιτισμού του αισθητικού τέχνης Ευάγγελου Ανδρέου, και αργότερα στο νομικό περιοδικό Δίκη του καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη, κ.α, ενώ το ποίημα “Ο ΘΥΡΕΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΔΩΝ” πρώτη φορά.

Η δεύτερη ενότητα ” Καταστάσεις στο εκράν της θλίψης”, (2006-2008) έχει πολύ μεταγενέστερα λυρικά ποιήματα.

Η τρίτη ενότητα ” Σφουμάτο και Ξίφος”, είναι η πλέον ιδιαίτερη στο σύνολο της ποιητικής γραφής του Κώστα  Ευαγγελάτου. Με αφορμή δύο μεγάλες εκθέσεις που είδε στο Παρίσι το 2012, εμπνεύστηκε από τα ζωγραφικά έργα και συνέγραψε επί τόπου τα ποιήματα. Η μια έκθεση ήταν στο Λούβρο για τον κορυφαίο καλλιτέχνη της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι και η άλλη για τη μοναδική σημαντική ζωγράφο της ύστερης Αναγέννησης Αρτεμισία Τζεντιλέσκι στο Μουσείο Μαγιόλ.

Η τέταρτη ενότητα “Εν-Συναισθήματα”, (2006-2012) περιλαμβάνει λυρικά ποιήματα και αφιερώσεις σε πρόσωπα.

Η πέμπτη ενότητα είναι το “Μυθογράφημα”, του 1983, γνωστό από την συγκεντρωτική έκδοση “Αλέα Προσομοίων”, εκδ. Απόπειρα 2002. Εδώ όμως είναι η διασκευή του ποιήματος που έγινε το 2013.

Τέλος η πολύσμιγη συλλογή, στην οποία σμίγουν ποικίλες εμπειρίες, ιδέες, ερωτικές μορφές και κοινωνικές διαπιστώσεις ολοληρώνεται με τις ποιητικές ” Αναδύσεις “, μια έμμετρη ωδή που εμπνεύστηκε στον κήπο της Villa Ροδόπη το 2013.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Σηματωρός ελπίδας

αναπλάθει το σώμα

μεταβάλλει τη γλώσσα

στηρίζει το νου

οδηγεί τη σκέψη

φωτίζει τη μνήμη

αναβιώνει έρωτες

με λυσιμέριμνες ωδές.

 

ΕΜΕΙΣ

Εσύ και Εγώ

δυνάμεις αφανείς

ανάμεσα στην κάλυψη

και την αποκάλυψη

σήματα του πάθους

στην πύλη της γης.

 

Κ. Ευαγγελάτος, Πολύσμιγος Αίνος,  ( από την ενότητα ΕΝ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ).

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΠΟΙΗΣΗ

“ΠΟΛΥΣΜΙΓΟΣ ΑΙΝΟΣ”

Σχέδια: Κώστας Ευαγγελάτος

Σελίδες 74

Εκδόσεις ” Συλλογές”, Αργύρης Βουρνάς

Αθήνα, 2014.

COSTAS EVANGELATOS NEW POEMS

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer