Κοινωνική περιουσία και τα 16 ακίνητα του ΕΟΤ – Να περάσουν στο Δήμο!
Νέα παρέμβαση Φόρτε με το “καλημερα” του νέου έτους
Πολιτική
03/01/2012 | 11:59

                                                                                         του Μάκη Φόρτε
 
 
ΤΕΛΙΚΑ Η  ΥΠΟΘΕΣΗ της παραχώρησης των ακινήτων του ΕΟΤ που έφερα στην επιφάνεια στις 23/12/2011, εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα.
 
ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ σχετικά με τις εξελίξεις είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες για τον παραπέρα χειρισμό του θέματος :
 
Πρώτον : Αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό ο Θαλασσόμυλος, ο Πλατύς Γιαλός, τα τρία κτίσματα στο Φισκάρδο, το τουριστικό περίπτερο στον Αίνο, παραχωρούνται στο Δήμο Κεφαλονιάς (όπως και η νησίδα Λαζαρέτο στο Δήμο της Ιθάκης) μετά τη δέσμευση του Υπουργού κ. Γερουλάνου στο Βουλευτή κ. Μοσχόπουλο και το Δήμαρχο κ. Παρίση, διορθώνοντας έτσι το ατόπημα της παραχώρησης τους στην Περιφέρεια.
Η σιωπή πάντως του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου δημιουργεί ερωτήματα, πολύ περισσότερο όταν άλλοι συνάδελφοί του, όπως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για να περάσει στους δήμους η ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ.
 
Δεύτερον : Η δήλωση αναδίπλωσης του Υφυπουργού κ. Νικητιάδη για το θέμα της παραχώρησης των ακινήτων του ΕΟΤ στις Περιφέρειες είναι μνημείο πολιτικού αμοραλισμού.
«Η αναφορά στις Περιφέρειες, στο αρχικό κείμενο, έγινε μέχρι να καθοριστούν και να ταυτιστούν οι Δήμοι, με τα συγκεκριμένα ακίνητα, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας».
Ο κ. Νικητιάδης είτε δεν έχει καταλάβει τι εισήγαγε στη Βουλή είτε (το πιθανότερο) προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όταν ισχυρίζεται αναληθώς πως «ψάχνει να ταυτίσει τους Δήμους με τα συγκεκριμένα ακίνητα», αφού τα περισσότερα από αυτά είναι παραχωρημένα σε συγκεκριμένους Δήμους με χρησιδάνειο προ πολλού !
Η προσπάθεια του δε να υποβαθμίσει το θέμα την ώρα που έχει ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα, με δηλώσεις του τύπου « η συζήτηση που γίνεται για το θέμα είναι άνευ λόγου και αιτίας» (!!!) απλά δείχνει πως του ανθρώπου….δεν μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη!
 
Τρίτον: Εκτός των παραπάνω επτά ακινήτων  υπάρχουν ακόμη εννιά ακίνητα (επτά στην Κεφαλονιά και δύο στην Ιθάκη) που δεν περιλαμβάνονται στο επίμαχο άρθρο 38 του σχεδίου νόμου.  
Στην πρώτη μου παρέμβαση για την υπόθεση είχα επισημάνει:
«Η είδηση (της μεταβίβασης των ακινήτων του ΕΟΤ έστω στην Περιφέρεια) αποδεικνύεται μνημείο κουτοπονηριάς.
Δεν παραχωρούνται όλα τα ακίνητα και κυρίως δεν μεταβιβάζονται «τα φιλέτα»!
Η απουσία τους από το σχέδιο νόμου δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την τύχη τους.
Δικαιολογημένα το μυαλό πηγαίνει στο διαχρονικό ευσεβή πόθο των εκάστοτε διοικούντων τον ΕΟΤ για ξεπούλημα τους σε ιδιώτες, πολύ περισσότερο αφού….όλως τυχαίως πρόκειται περί «φιλέτων».
Δυστυχώς η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου γύρω από αυτά τα ακίνητα – «φιλέτα» αν δεν είναι ένοχη, είναι τουλάχιστον περίεργη και αυξάνει τα ερωτήματα για την τύχη τους.
 
ΤΑ ΠΕΝΤΕ από τα εννιά ακίνητα του ΕΟΤ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη που δεν παραχωρούνται – όπως περιγράφονται σε επίσημη καταγραφή με ημερομηνία 4/7/2001 που μου είχε δοθεί ως Δημάρχου Αργοστολίου – είναι:
1. «Στην περιοχή «Καραβάδος» Αγίου Θωμά εδαφική έκταση ιδιοκτησίας ΕΟΤ 3.860 τ.μ. από απαλλοτρίωση».                                (Αυτό είναι ακίνητο που δεν είχα αναφέρει αρχικά).
2. «Στην περιοχή «Καταβόθρες» Αργοστολίου αιγιαλός 9.690 τ.μ.».            
3. «Στην περιοχή «Μακρύς Γιαλός» αιγιαλός και εδαφική έκταση ιδιοκτησίας ΕΟΤ από αγορά, συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ.»
4. «Στην περιοχή «Τραπεζάκι» εδαφική έκταση 68.450 τ.μ. ιδιοκτησίας ΕΟΤ από απαλλοτρίωση και 500 μ. αιγιαλού. Έχουν παραχωρηθεί προσωρινά στην κοινότητα Μουσάτων, από τις 5/7/1999 για 5 χρόνια. Υπάρχει αίτημα του Καποδιστριακού Δήμου για παραχώρηση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τουριστικά έκταση προς αξιοποίηση».
5. «Στην περιοχή Αργοστολίου ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ επί οικοπέδου συνολικής έκτασης 15.932 τ.μ. ιδιοκτησίας ΕΟΤ από αγορά και παραχώρηση από το Δημόσιο. Παραχωρημένο στο Δήμο με χρησιδάνειο από τις 14/7/1998 για χρονικό διάστημα 20 χρόνων (δηλαδή μέχρι τις 13/7/ 2018)».                                                            (Από παραδρομή αναφέρεται ως «αγορά» το ακίνητο, ενώ προέρχεται από απαλλοτρίωση. Εξάλλου με το επίμαχο σχέδιο νόμου παραχωρούνται τα ΞΕΝΙΑ Σπάρτης, Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Άρτας).
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν, η Μαρίνα στο Αργοστόλι (50.680 τ.μ. στη χερσαία ζώνη από μπαζώματα στον αιγιαλό και 26.040 τ.μ. στη θάλασσα) και το Τουριστικό Αγκυροβόλιο στην Αγία Ευφημία που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως και το ακίνητο των 9.000 τ.μ. στο Μακροπούσι της Ιθάκης μαζί και το τουριστικό αγκυροβόλιο στο Βαθύ.
 
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, 16 συνολικά, έχουν μια αδιαμφισβήτητα σημαντική οικονομική αξία ως «τα φιλέτα» της Κεφαλονίτικης και Θιακιάς γης και πράγματι μπορεί ξεπουλώντας τα το Ελληνικό κράτος να βάλει στα άδεια ταμεία του μερικά εκατομμύρια –ψίχουλα πάντως στο συνολικό πρόβλημα της χώρας.
Όμως πάνω από όλα είναι κοινωνική  περιουσία, που ως τέτοια δεν αποτιμάται με καμία τιμή.
ΤΩΡΑ είναι η ευκαιρία να έλθουν ΟΛΑ  ΤΑ  ΑΚΙΝΗΤΑ του ΕΟΤ στο Δήμο, ως τον κοντινότερο στον πολίτη θεσμό, αφού είναι προφανές ότι η  κεντρική εξουσία θέλει «να βγάλει από πάνω της» την κυριότητα των τουριστικών ακινήτων.
Άλλωστε και τα 16 συγκεκριμένα ακίνητα περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους «σε άλλες εποχές», είτε – τα περισσότερα – με αναγκαστική απαλλοτρίωση (π.χ. τα δύο καλλίτερα «φιλέτα» στο Τραπεζάκι και το ΞΕΝΙΑ), είτε με περίεργες αγοραπωλησίες (π.χ. το οικόπεδο στο Μακρύ Γιαλό), είτε ως αιγιαλός (π.χ. Μαρίνα Αργοστολίου).
Τουλάχιστον όσα έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΕΟΤ από απαλλοτρίωση και ως εκτάσεις του αιγιαλού (τα 15 από τα 16 ακίνητα) αν δεν είναι αντισυνταγματικό να πουληθούν σε ιδιώτες αφού χάνουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, είναι τουλάχιστον πολιτικά ανεπίτρεπτο.
 
ΚΑΙ  ΤΩΡΑ  ΤΙ ;
Από μια μεριά είναι ευτύχημα που στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκονται δύο Κεφαλονίτες.
Μένει να αποδειχτεί στην πράξη το ενδιαφέρον τους.
Ο Βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος έκανε αυτό που έπρεπε με τα επτά ακίνητα του σχεδίου νόμου.
Μένει η διεκδίκηση της παραχώρησης και των εννιά «φιλέτων» στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
 
 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Σε διάστημα ολίγων ημερών η Κεφαλονιά βρίσκει για δεύτερη φορά αρνητικά μπροστά της τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Νικητιάδη και γίνεται θύμα της ασυνεννοησίας στο Υπουργείο – αν δεν σημαίνει κάτι άλλο….
Η πρώτη με την απουσία της Ιεράς Μονής του προστάτη της Κεφαλονιάς Αγίου Γερασίμου από τη λίστα των 100 θρησκευτικών μνημείων που το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συνέταξε για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού !
Ο Άγιος Γεράσιμος….. στα αζήτητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού! Αν είναι δυνατόν !
Υπεύθυνος για τη σύνταξη της σχετικής λίστας ο κ. Νικητιάδης !
Το θέμα δυστυχώς πέρασε στα «ψιλά» στην Κεφαλονιά – ούτε καν η Μητρόπολη Κεφαλληνίας δεν αντέδρασε (!) – και μέσω Κέρκυρας έγινε γνωστό πως ο έτερος Υφυπουργός κ. Αλιβιζάτος έσπευσε να διορθώσει το λάθος του συναδέλφου του.
Η δεύτερη περίπτωση που βρήκαμε οι Κεφαλονίτες μπροστά μας τον κ. Νικητιάδη, είναι με τα ακίνητα του ΕΟΤ .
 
 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer