Οι «φρέσκοι» υπερήμεροι οφειλέτες του δημοσίου ανήλθαν σε 2.500.000 και φυσικά δεν ανήκουν σε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν, αλλά σε αυτούς που και φυλακή να μπουν, πάλι δεν πρόκειται να πληρώσουν. Έτσι το ελληνικό δημόσιο εισπράττει μόλις το 20% των επιβαλλομένων φόρων αν και προβαίνει σε κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, το νέο εκκαθαριστικό που θα στείλει η εφορία, θα περιλαμβάνει άλλους τέσσερεις φόρους και φυσικά ο ΦΑΠ θα συνεχίσει να υπολογίζεται επί ανύπαρκτων αντικειμενικών αξιών! Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
Όπως αντιλαμβάνομαι, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα εκδώσει πενταετές ομόλογο με στόχο να εισπράξει 3 δις με κουπόνι 6%. Δηλαδή θα πληρώσουμε τόκους 800 εκατομμύρια ευρώ ή 600 εκατομμύρια περισσότερους από ό,τι μας δανείζει η ΕΕ!
Βέβαια, θα μου πει κάποιος ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να βγούμε ξανά στις κεφαλαιαγορές, μεταξύ των οποίων η διευκόλυνση επιχειρήσεων που θέλουν να εκδώσουν πενταετή ομόλογα ή η βελτίωση της καμπύλης ρευστότητας των υπαρχόντων κρατικών ομολόγων κ.λ.π. Οι σοβαρές όμως εταιρίες ήδη μπορούν και δανείζονται με κουπόνι από 5 έως 6%, τα δε ελληνικά ομόλογα που λήγουν στη δεκαετία είναι ελάχιστα. Εξ άλλου οι αγορές μάς γνωρίζουν πολύ καλά και δύσκολα εντυπωσιάζονται.
Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα όφελος –ούτε καν επικοινωνιακό- από την έκδοση του εν λόγω ομολόγου και θα κερδίζαμε αρκετούς πόντους σοβαρότητας αν το κάναμε αρκετά αργότερα.
Ως φαίνεται ζούμε στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας, των συνωμοσιών και φυσικά του ψεκασμού! Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς να πιστεύουν κάποιοι, ότι η τρόικα επιμένει στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα super markets επειδή λένε, άκουσον άκουσον, ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρίες!
Και όμως, παρά τη γενική σύγχυση, την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, το κυνηγητό της εφορίας, και τα άπειρα εμπόδια της γραφειοκρατίας, υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που κρατούν ζωντανή την αναπτυξιακή ελπίδα μας. Είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες που μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι οι εξαγωγές της χώρας μας μπορούν φέτος να φθάσουν και τα 30 δις. Μπράβο τους!
Σημείωση
Στον διαγωνισμό του Ελληνικού επικράτησε – σιγά που δεν θα επικρατούσε ο δικός μας άνθρωπος – ο όμιλος Λάτση. Συγχαρητήρια. Έχω όμως μία απορία: Η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank χρειαζόταν 2.5 δις αλλά άφησε σε εμάς τον «μουτζούρη»! (Η δικαιολογία του psi είναι για τους αφελείς). Τώρα ξαφνικά θα βρει 7 δις για να αναπτύξει το Ελληνικό; Ή μήπως θα τα δανειστεί από τις τράπεζες, που εμείς ανακεφαλαιοποιούμε, ώστε στο τέλος να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν καμία άλλη ελληνική επιχείρηση;