Σύμφωνα με μια αρχαία Ινδουιστική θεωρία, τα μπαχαρικά είναι σε θέση να μας δροσίσουν ή να μας ζεστάνουν εσωτερικά, ενώ μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του πεπτικού μας συστήματος.
Μπαχαρικά για να συνέλθουμε από τις γιορτές
Κοινωνία
07/01/2013 | 15:00

Τα μπαχαρικά είναι σε όλους γνωστό, από την αρχαιότητα ακόμα, ότι έχουν πολλά οφέλη για τη υγεία μας. Όμως είναι ικανά να βοηθήσουν ακόμα και στην απώλεια των επιπλέον κιλών που πήραμε κατά τη διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων ή να ηρεμήσουν το «επιβαρυμένο» μας στομάχι;
Σύμφωνα με μια αρχαία Ινδουιστική θεωρία, τα μπαχαρικά είναι σε θέση να μας δροσίσουν ή να μας ζεστάνουν εσωτερικά, ενώ μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του πεπτικού μας συστήματος. «Δρουν ως κίνητρο για το πεπτικό, με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν από τις όποιες πεπτικές διαταραχές, ενώ ορισμένα
μπαχαρικά έχουν και αντισηπτική αξία», εξηγεί ο Δρ Krishnapura Srinivasan, επιστήμονας του Κεντρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Τροφίμων, στην Mysore της Ινδίας.
Το γεγονός ότι τα μπαχαρικά μπορούν να έχουν άμεση σχέση με τη δίαιτα, δεν αποτελεί έκπληξη. Ακόμα και 2500 χρόνια πριν, ο Κινέζος δάσκαλος και φιλόσοφος, Κομφούκιος, συνιστούσε την κατανάλωση τζίντζερ σε κάθε γεύμα για τη βελτίωση της πέψης. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει βρεθεί επιστημονική εξήγηση για το πώς επηρεάζουν τα μπαχαρικά την υγεία μας.
Μελέτη που έλαβε χώρα σε Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, έδειξε πως η επίδραση του κόκκινου καυτερού πιπεριού βοηθά στη θερμογένεση, μια διαδικασία που επηρεάζει το μεταβολισμό και την όρεξη. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, οδηγεί σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, με αποτέλεσμα η επιθυμία για κατανάλωση λιπαρών τροφίμων να μειώνεται σε άτομα που καταναλώνουν κόκκινο πιπέρι, οπότε να υπάρχει και ελαφριά μείωση του σωματικού λίπους και ενδεχομένως και απώλεια βάρους.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η μείωση του νατρίου (αλατιού) είναι πολύ σημαντική για την υγεία, μια και ελαττώνονται με αυτό τον τρόπο και οι κίνδυνοι της υπέρτασης και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Όμως εκτός από τα οφέλη στην υγεία μας, η μείωση του άλατος στη διατροφή, βοηθά και στην απώλεια κιλών! Σε αντιστάθμισμα της απώλειας της γεύσης που προκαλείται από αυτή την μείωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα μπαχαρικά, ώστε να ενισχυθεί η γεύση του φαγητού. Άλλωστε οι διάσημοι σεφ ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι, τα μπαχαρικά έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν τα τρόφιμα προς όφελος της υγείας μας, αφού είναι οι πιο αντι- οξειδωτικές ουσίες του πλανήτη.
Λέγεται πως, οι δράσεις τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για να συντάξει κανείς ολόκληρο βιβλίο. Κάποια από αυτά έχουν διεγερτική δράση και κάποια άλλα ηρεμιστική, άλλα βοηθούν τον προστάτη και άλλα στη χολή. Υπάρχουν μπαχαρικά που έχουν τόσες πολλές δράσεις από μόνα τους, που θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει και ως «φάρμακα» αν λαμβάνονται σε σωστές δόσεις.
Παρόλα αυτά όμως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι από μόνα τους τα μπαχαρικά μπορούν να γιατρέψουν μια νόσο, ή να μειώσουν το βάρος ενός ανθρώπου. Απλά μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση!

Πηγή: www.capitalhealth.gr

 

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer