Τον Δήμο Κεφαλλονιάς και την Δημοτική Αρχή Παρίση επιβεβαιώνει και δικαιώνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας που απάντησε από το βήμα της Βουλής στην επερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Μπαλάφας για τις ανώνυμές καταγγελίες: Νόμιμος ο Δήμος Κεφαλονιάς
Πολιτική
10/09/2016 | 08:59

Τον Δήμο Κεφαλλονιάς και την Δημοτική Αρχή Παρίση επιβεβαιώνει και δικαιώνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας που απάντησε από το βήμα της Βουλής στην επερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοπονήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου αποφαίνεται ότι όλες οι κινήσεις του Δήμου είναι νόμιμες διαψεύδοντας και ακυρώνοντας τις γνωστές διαδικτυακές ανώνυμες καταγγελίες.

Διαβάστε παρακάτω τι είπε ο Υφυπουργός από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Δεν αμφισβητώ την αξιοπιστία, το γεγονός δηλαδή. Προς Θεού! Όμως, θεωρώ ότι σ’ αυτά τα ζητήματα είναι καλό να υπάρχει μια διαφάνεια κ.λπ.. Αυτή είναι η γνώμη μου. Όμως, πέρα από κει, δεν είναι αυτό το ζήτημα της επίκαιρης ερώτησης του κ. Παπαχριστόπουλου.

Επαναφέρει, λοιπόν, ένα ζήτημα, μια καταγγελία που είχε κατατεθεί για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 2015. Και μάλιστα είχε προηγηθεί μια ανάλογη εντελώς –και από τους ιδίους καταγγέλλοντες- καταγγελία λίγο πριν τις 31 Οκτωβρίου του 2014.

Μελετώντας όλα τα έγγραφα με βάση –και για να απαντήσω στον κ. Παπαχριστόπουλο- διαπίστωσα κατ’ αρχάς ότι εκείνη την περίοδο ήταν το τέλος της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, Σαμαρά-Βενιζέλου. Πηγαίναμε για τις εκλογές. Μετά είχαμε την πρώτη φάση της καινούριας Κυβέρνησης, της πρώτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και οπωσδήποτε θα έλεγα ότι οι διαδικασίες που έγιναν εκείνο το διάστημα, που είχαμε μάλιστα και αλλαγή των γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών, συνετέλεσαν –αυτό εκτιμώ- ώστε αυτή η υπόθεση τουλάχιστον από την πλευρά της πολιτείας να μην φτάσει μέχρι το τέλος. Όχι ότι δεν εξετάστηκε, αλλά δεν έφτασε μέχρι το τέλος.

Δηλαδή επί Υπουργίας Βούτση, μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών τον Απρίλιο του 2015 εστάλη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγγραφο και ζητείτο να απαντήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ, καθώς είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για προβλήματα που αφορούν τους ΟΤΑ. Και είχαμε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τον Δήμο Κεφαλλονιάς.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς γίνεται δέκτης των καταγγελιών, συντάσσει την έκθεσή του, απαντά τον Ιούλιο του 2015 και ενημερώνει το Υπουργείο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο τέλος, τον 12ο μήνα του 2015, αναφέροντας ειδικότερα το δικό της καθήκον, το οποίο περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας.

Γι’ αυτό, αν δείτε τα σχετικά έγγραφα ή αν θέλετε να τα δούμε, η επιμονή της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως είναι στο επίπεδο του ελέγχου νομιμότητας. Αναφέρατε για παράδειγμα ότι προξενεί εντύπωση –αν κατάλαβα καλά- ότι σπάνε διάφορες συμβάσεις σε έναν ποσό τέτοιο, το οποίο είναι στο όριο του επιτρεπόμενου για να είναι απευθείας ανάθεση. Αυτό, όμως, αν το δείτε νομικά, τυπικά δεν απαγορεύεται, όπως λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον 12ο μήνα του 2015. Σας λέω τα γεγονότα. Δεν κάνω αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή.

Το Υπουργείο με τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή δεν το προχώρησε παραπέρα. Αρκέστηκε στον έλεγχο νομιμότητας που έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και δεν υπήρξε προχώρημα –τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις πληροφορίες μας, γιατί είχαμε πολύ μικρό διάστημα από την κατάθεση της ερωτήσεώς σας μέχρι σήμερα – στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Διοίκησης, στο οποίο, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εδόθη και η απάντησή της, για το τι έχει κάνει ή το μελετάει ακόμα στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει.

Η επίκαιρη ερώτησή σας –αυτό είναι το σημαντικό και αυτή είναι η προσφορά- φέρνει ξανά αυτό το θέμα στην επιφάνεια στις 7 Σεπτεμβρίου, προχθές. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η καθ’ ύλην αρμόδια, αυτό το σαρανταοκτάωρο μάς επαναφέρει, μας απαντάει –η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, η καθ’ ύλην αρμόδια- επαναφέροντας τις απαντήσεις του Δήμου Κεφαλλονιάς και μιλώντας και επιμένοντας στο ζήτημα της νομιμότητας. Μας επαναφέρει, λοιπόν, την απάντηση αυτή.

Και αυτό που νομίζω τώρα –για να είμαστε πρακτικοί άνθρωποι- είναι ότι το Υπουργείο δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει πέρα από τα δεδομένα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως.

Νομίζω ότι όλες οι καταγγελίες, όλα τα στοιχεία –και εμείς αναλαμβάνουμε να ελέγξουμε αν όλα θα γίνουν σωστά– πρέπει να παραπεμφθούν μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κύριε συνάδελφε, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τα περαιτέρω. Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία –εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα- απολύτως αντικειμενική, έστω και με καθυστέρηση.

Σας λέω πώς έχουν τα πράγματα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τα δεδομένα του Υπουργείου και γενικότερα με την καταγγελία του Φεβρουαρίου του 2015, που με την ερώτησή σας –επειδή δεν υπήρξαν ενέργειες κατά τη γνώμη των καταγγελλόντων- επαναφέρετε στο προσκήνιο και στην επικαιρότητα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer