Συνεδρίασε χθες το Επιμελητήριο για να συζητηθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες με τις δηλώσεις του Βουλευτή Ζακύνθου σχετικά με το "Νήσος Κεφαλονιά"
Μπήκε μπροστά πάλι ο Διονύσης Λυκούδης
Πολιτική
14/05/2013 | 18:40

Ρεπορτάζ Αθανασία Μαρκάτου

Συνεδρίασε χθες το Επιμελητήριο μετά από αίτημα, με την έννοια του  κατεπείγοντος, του Αντιπροέδρου, Διονύση Λυκούδη, για να συζητηθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες με τις δηλώσεις του Βουλευτή Ζακύνθου και αφορά την μη νόμιμη, κατά τους ισχυρισμούς του, δρομολόγηση το πλοίου «Κεφαλονιά».

ebeki-synedriash

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν τα περισσότερα μέλη, καθώς το θέμα είναι σοβαρό και ενδέχεται να έχει πολλές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Κατά την έναρξη του Συμβουλίου τον λόγο πήρε ο κ. Λυκούδης για να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έστειλα αυτή την επιστολή στον Πρόεδρο του  Επιμελητηρίου γιατί παρότι τα ΜΜΕ βοούσαν για κινήσεις πολιτικών παραγόντων του όμορου νησιού μας, στη Ζάκυνθο, κινήσεις οι οποίες είχαν στόχο την αποδρομολόγηση του πλοίου «Κεφαλονιά» και την κατάργηση των εγκεκριμένων δρομολογίων από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για πλοίο που υπηρετεί το νησί μας. Εν τούτοις δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τον Πρόεδρο και για αυτό έκανα αυτή την επιστολή, προκειμένω να του κεντρίσω το ενδιαφέρον. Αυτό δεν αποτελεί μομφή μπορεί να μην το αξιολόγησε σημαντικό ή να μην το αξιολόγησε επείγον. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την επιστολή που έστειλε στα ΜΜΕ υποστηρίζοντας αυτή την προσπάθεια. Γιατί μπορεί να μην γνώριζε ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και έχουμε μία συνάντηση στην Νάξο σε τρεις μέρες από σήμερα, την Πέμπτη τις 11 το πρωί στο Δημαρχείο της Νάξου. Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και θα αποφασίσει όλα τα δρομολόγια τις καλοκαιρινής περιόδου για όλη την Ελλάδα».

Πλήρης διαφάνεια στη δρομολόγηση

Ο κ. Λυκούδης υπεραμύνθηκε της πλήρης διαφάνειας κάτω από την οποία  έγιναν όλες οι διαδικασίες για την δρομολόγηση του πλοίου και βάση τη νέα νομοθεσία και την κατάργηση του καμποτάζ επιτρέποντας την ελεύθερη δρομολόγηση πλοίων. Όπως εξήγησε στα μέλη του Συμβουλίου η άδεια για την δρομολόγηση πάρθηκε από τον Υπουργό χωρίς να υπάρχει η τυπική γνωδομότηση του ΣΑΣ, αλλά όπως δήλωσε και αρνητική να είναι η γνωμοδότηση η τελική απόφαση είναι και πάλι στα χέρι του Υπουργού. Τέθηκε λοιπόν ένα ψήφισμα στα μέλη του Επιμελητηρίου που στην ουσία κρίνει ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση των δρομολογίων του πλοίου Κεφαλονιά.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, τόνισε: «Πίστευα ότι το ζήτημα είχε τελειώσει και όχι ότι χρειάζεται η γνωμοδότηση του ΣΑΣ. Όλοι οι Κεφαλλονίτες θέλουν υπηρεσίες και να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός έτσι λοιπόν συμφωνώ με το ψήφισμα και με εκφράζει. Μετά το σταμάτημα του Στρίντζη είχαμε μειωμένες υπηρεσίες και εγώ με χαρά άκουσα ότι θα μπει αυτό το πλοίο και σύμφωνα με τα στοιχεία είχαμε περισσότερο κόσμο».

mixalatos-ebeki

Και ο κλήρος πέφτει στον Σπαθή;

Τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της «Κράνης» και επικεφαλής της αντιπολίτευσης,  Σταύρος Σπαθής, όπου δήλωσε: «Το Επιμελητήριο θα έπρεπε να έχει σταθεί δίπλα στην προσπάθεια και όχι να βγει ανακοίνωση μετά από 4 μέρες. Στηρίζω το ψήφισμα».

Το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα, αλλά κανείς όπως φάνηκε δεν είναι διατεθειμένος να εκπροσωπήσει την Κεφαλονιά στον ΣΑΣ, μόνο ο κ. Κεκάτος έδειξε προθυμία να συμμετέχει, με τον κ. Μιχαλάτο να μην μπορεί να παραστεί για προσωπικούς λόγους, με τον κ. Λυκούδη να προτείνει τον κ. Σπαθή, αλλά αρνήθηκε, αφού ο κ. Μιχαλάτος εξέφρασε την αντίρρησή του για το γεγονός ότι θα φανεί περίεργο η αντιπολίτευση να εκπροσωπήσει το Επιμελητήριο, πράγμα που έκανε τον κ. Σπαθή να αρνηθεί λόγω μορφής εναντίον του.

Ο κ. Λυκούδης όμως τον παρακάλεσε να το ξανασκεφτεί και να μην αφήνει μικροπολιτικές να μπαίνουν μπροστά από το συμφέρον του τόπου. Στη συνέχεια συζητήθηκαν και άλλα καίρια ζητήματα του Επιμελητηρίου, όπως η στήριξη των υπαλλήλων που εργάζονται στον τουριστικό τομέα και κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα  ανεργίας, πως θα πληρωθούν οι εταιρείες Low Cost, αλλά και το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Πηγή: Εφημερίδα “Κεφαλονιά”

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer