Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης σε δημόσια νοσοκομεία
Μονάδα παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Κοινωνία
30/04/2016 | 10:36

Οδηγίες για να «ανασάνουν» με το δικό τους οξυγόνο έλαβαν από το υπουργείο Υγείας 22 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο αφενός την αυτονομία των μονάδων κυρίως των νησιωτικών περιοχών, αφετέρου την εξοικονόμηση πόρων, με δεδομένο ότι σήμερα το ετήσιο κόστος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προμήθειας οξυγόνου ιατρικής χρήσης υπολογίζεται σε περίπου 70.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με την απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, παροτρύνονται τα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», «Σωτηρία» και «Γ. Γεννηματάς», Ρόδου, Μυτιλήνης, Σάμου, Λέρου, Κυθήρων, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, Παν. Αλεξανδρούπολης, Λαμίας, Παν. Λάρισας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Ηρακλείου και Βενιζέλειο, να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής οξυγόνου για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Πρόκειται για οξυγόνο ιατρικής χρήσης που χρησιμοποιείται στα περισσότερα τμήματα των νοσοκομείων και κυρίως σε παθολογικά, πνευμονολογικά, Μονάδες Εμφραγμάτων, Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.

Κριτήρια επιλογής

Η επιλογή των νοσοκομείων έγινε με βασικά κριτήρια τις υψηλές καταναλώσεις σε οξυγόνο και τη γεωγραφική τους θέση, δηλαδή να είναι σε νησιωτικές περιοχές. Είναι ενδεικτικό ότι το ετήσιο κόστος προμήθειας οξυγόνου ιατρικής χρήσης στο νοσοκομείο Σωτηρία ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το κόστος (1 – 1,2 εκατ. ευρώ) και για το νοσοκομείο Ρόδου.

Σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αγοράζουν υγρό οξυγόνο, με κόστος, σύμφωνα με την τιμή που αναγράφεται στο Παρατηρητήριο Τιμών, 0,69 ευρώ ανά κυβικό, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτήν τα μεταφορικά που μπορεί να ανεβάσουν σημαντικά το κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι νοσοκομείο της Πελοποννήσου έως πρόσφατα προμηθευόταν με 15 ευρώ τη φιάλη και το ίδιο το οξυγόνο κόστιζε μόλις 3 – 4 ευρώ. Ακόμα και τριπλάσιο είναι το κόστος για τα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας, αφού εκεί το οξυγόνο μεταφέρεται διά θαλάσσης «μόνο του», δηλαδή σε πλοία χωρίς επιβάτες για λόγους καθαρά ασφαλείας.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα νοσοκομεία των νησιών δυσκολεύονται να εφοδιαστούν με οξυγόνο λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Σχετική γνωμοδότηση

Η έγκριση για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου σε νοσοκομεία βασίστηκε και στην εισήγηση της ειδικής επιτροπής για τεχνικές προδιαγραφές, που είχε συσταθεί, η οποία κάνει λόγο για «ολιγοπωλιακές συνθήκες που έχουν επιβληθεί από τις εταιρείες πώλησης οξυγόνου». Η επιτροπή αναφέρει ότι το κόστος κτήσης βρίσκεται μέχρι σήμερα σε υπερβολικά υψηλές τιμές και σημειώνει ότι η εγκατάσταση των μηχανημάτων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του κόστους.

Υπάρχει, άλλωστε, η εμπειρία του νοσοκομείου Καλαμάτας, το οποίο από τον Φεβρουάριο του 2015 παράγει το δικό του οξυγόνο. Το έργο υλοποιήθηκε με κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ 2007-2013), με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ, και αφορούσε στην εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής οξυγόνου σε προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Το οξυγόνο που παράγεται παρέχεται στο δίκτυο του νοσοκομείου για ιατρική χρήση. Δεκατέσσερις μήνες μετά, το νοσοκομείο έχει ήδη εξοικονομήσει περίπου 400.000 ευρώ, κονδύλι που χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν άλλες λειτουργικές ανάγκες. Το νοσοκομείο Καλαμάτας δεν είναι το μόνο που προσανατολίστηκε σε μεθόδους εξοικονόμησης πόρων από την αγορά οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Το ίδιο επιχείρησε –με πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ– και το νοσοκομείο Ρόδου, αλλά υπήρξε πρόβλημα στον διαγωνισμό και έτσι η προσπάθεια ακυρώθηκε. Το νοσοκομείο της Κω διαθέτει μία μικρή μονάδα παραγωγής οξυγόνου, ενώ το νοσοκομείο Ρίου επέλεξε τη μέθοδο του leasing, δηλαδή επέτρεψε σε εταιρεία να εγκαταστήσει μονάδα οξυγόνου σε χώρο της και εν συνεχεία αγοράζει το οξυγόνο σε σαφώς χαμηλότερες τιμές.

Εκτιμάται ότι η εγκατάσταση μηχανημάτων σε μεγάλα και ανά περιφέρεια νοσοκομεία θα είναι ένα ισχυρό όπλο για τη μείωση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας μείωσε την τιμή του κυβικού οξυγόνου ιατρικής χρήσης σχεδόν στο μισό (0,35 ευρώ), μόνο και μόνο επειδή στην προκήρυξη της σχετικής προμήθειας δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να επιλέξει τη μέθοδο του leasing.

Το υπουργείο Υγείας αποβλέπει στο ΕΣΠΑ

Στο μεγάλο ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής οξυγόνου στα νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άντληση κοινοτικών πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Με δεδομένο ότι το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει δικό του σχετικό πρόγραμμα, ούτε θεματικό άξονα για την Υγεία, θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων υπουργείων. Κατά πληροφορίες, έχει ληφθεί ήδη η πολιτική απόφαση να ενταχθούν σχετικά έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Τόσο η έγκριση σκοπιμότητας του προγράμματος από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, όσο και η προηγηθείσα έγκριση των ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών (επίσης από την Επιτροπή), αποτελούν συμμάχους των διοικήσεων των νοσοκομείων που θα διεκδικήσουν πόρους του ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου, αφού πλέον οι διαδικασίες είναι σχετικά εύκολες. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας στον σχεδιασμό του για το νέο ΕΣΠΑ έχει δώσει βάρος γενικά στην εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων των νοσοκομείων με τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, ηλιακών συλλεκτών ή και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, όπου υπάρχει.

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ