«Την 1η Μαΐου η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα άλλο κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει». Την επισήμανση αυτή κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».
Μητσοτάκης: «Θα κάνω ξανά τη Ν.Δ. μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και σύντομα Κυβέρνηση»
Πολιτική
25/12/2015 | 21:51

«Την 1η Μαΐου η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα άλλο κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει». Την επισήμανση αυτή κάνει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο, Χριστίνα Κοραή.
«Παρότι μας μένει πολύ λίγος χρόνος μέχρι την 10η Ιανουαρίου, θα κάνω προσπάθεια να τους πείσω ότι μπορώ να υλοποιήσω την εντολή τους για αλλαγή σελίδας και ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία. Να τους πείσω ότι μαζί με τον Άδωνι, αλλά και τους πολίτες που επέλεξαν τον Απόστολο και τον Βαγγέλη, μπορούμε να κάνουμε ξανά τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και σύντομα Κυβέρνηση», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα, αλλά και προοπτική νίκης για το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφόσον ο ίδιος είναι ο νικητής στην αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου.
Για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ιστορικής διαίρεσης Καραμανλικών – Μητσοτακικών επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε το 2016 με όρους 1990», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσει για οικουμενική Κυβέρνηση αλλά με έναν «αξιόπιστο πρωθυπουργό». Χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «με τον κ. Τσίπρα δεν θα συναινέσω ποτέ».
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη:
Γιατί οι νεοδημοκράτες στο β’ γύρο να εκλέξουν πρόεδρο της ΝΔ εσάς και όχι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη;

Τα παλαιά και νέα μέλη μας θα πρέπει να πάρουν θέση στο θεμελιώδες δίλημμα: στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα. Θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι καταλληλότερος να διευρύνει τη Νέα Δημοκρατία και να χτίσει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Τσίπρα σε εκλογές και το σημαντικότερο: ποιος κρίνουν ότι πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Όσες και όσοι επιλέγουν δημιουργική ανανέωση, διεύρυνση αξιοκρατία και αξιοσύνη πιστεύω ότι θα με επιλέξουν.

Μπορεί η ιστορική διαίρεση καραμανλικών – μητσοτακικών να αναζωπυρωθεί στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου;

Δεν μπορούμε να μιλάμε το 2016 με όρους 1990. Αυτές είναι αναφορές που παραπέμπουν στον 20o αιώνα και σε κακές στιγμές της παράταξης. Σήμερα είναι κενές περιεχομένου. Και δεν πρόκειται να αναβιώσουν καθώς προσβάλλουν τους 400.000 ενεργούς πολίτες που στήθηκαν στις ουρές της περασμένης Κυριακής. Από την πρώτη στιγμή που πολιτεύτηκα αγωνίζομαι να προσδώσω νόημα στην πολιτική. Γι’ αυτό στη Νέα Δημοκρατία της οποίας επιθυμώ να ηγηθώ τέτοιες ανούσιες αναφορές, κενές περιεχομένου δεν θα έχουν θέση.  Όποιοι τις χρησιμοποιούν έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω και δεν μπορούν να δουν τις απαιτήσεις των καιρών. Και επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη δημιουργικής ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Αν εκλεγείτε, θα καλέσετε τον κ. Μεϊμαράκη την επόμενη μέρα να του προτείνετε μια θέση αντιπροέδρου η κάποιο άλλο διακριτό ρόλο;

Τον κ. Μεϊμαράκη θα τον τιμώ ως ισότιμο πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.  Θα τον έχω πολύτιμο σύμβουλο. Και, όπως οι άλλοι δύο ενεργοί πολιτικά πρώην Πρόεδροι, θα αποφασίζει ο ίδιος με ποιον τρόπο θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με τον κ. Γεωργιάδη  που σας στηρίζει μαζί θα φτιάξετε την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη όπως λέει;

Μαζί, και μαζί με όλα τα μέλη μας παλαιά και νέα. Κοινός στόχος όλων μας είναι η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλουμε να εκφράσουμε το 40% των πολιτών του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Όλες και όλους τους δημιουργικούς πολίτες που – δικαίως τις περισσότερες φορές – μας έχουν γυρίσει την πλάτη.  Χρέος μας είναι να δώσουμε το συντομότερο δυνατόν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Και σας βεβαιώνω, κυρία Κοραή, ότι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη θα είναι αυτή που θα βγάλει την Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει.

Θα σας ακολουθήσουν  οι ψηφοφόροι του ή είστε πολύ φιλελεύθερος γι’ αυτούς;

Παρότι μας μένει πολύ λίγος χρόνος μέχρι την 10η Ιανουαρίου, θα κάνω προσπάθεια να τους πείσω ότι μπορώ να υλοποιήσω την εντολή τους για αλλαγή σελίδας και ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία. Να τους πείσω ότι μαζί με τον Άδωνι, αλλά και τους πολίτες που επέλεξαν τον Απόστολο και τον Βαγγέλη, μπορούμε να κάνουμε ξανά τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και σύντομα Κυβέρνηση.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι «η τεχνοκρατική, ορθολογιστική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα, μόνο ως συνιστώσα και δεν μπορεί να εκφράσει την κεντρική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα μιας μεγάλης κεντροδεξιάς, η οποία θέλει να ακουμπά πάνω στη ζωντανή κοινωνία και στην υγιή αγορά». Ένα σχόλιο σας.

Το να βάζει κάποιος ταμπέλες το 2016 δείχνει ότι μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την εποχή. Εγώ κυρία Κοραή είμαι ένας σύγχρονος κεντροδεξιός πολιτικός. Ούτε νεοφιλελεύθερος είμαι, ούτε Θατσερικός όπως με χαρακτήρισε κάποιος συνάδελφος. Είμαι τεχνοκράτης διότι έχω δεκαετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, και ναι είμαι και ορθολογιστής. Όσο για το αν μπορώ να εκφράσω τη μεγάλη κεντροδεξιά, αυτό θα το κρίνουν τα μέλη μας, παλαιά και νέα. Όμως σας υπενθυμίζω ότι εκλέγομαι συνεχώς από το 2004 στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και μάλιστα 4 φορές πρώτος βουλευτής. Αυτά είναι τα δεδομένα.  Το σχόλιο το αφήνω σε εσάς.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα έχει ένα διακριτό ρόλο την επόμενη μέρα; Θα ζητήσετε να τον δείτε;

Ο Απόστολος έχει διακριτό ρόλο ως αιρετός Περιφερειάρχης. Από την πρώτη στιγμή δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν δεν νικήσει, θα γυρίσει στην Περιφέρειά του. Γι’ αυτό δεν παραιτήθηκε άλλωστε. Σε κάθε περίπτωση έχει καταγραφεί ότι εκφράζει το 20% της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό και μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον. Και η γνώμη του προφανώς θα έχει αυξημένο ειδικό βάρος. Προσδοκώ στενή συνεργασία μαζί του, ιδιαίτερα σε ζητήματα οργανωτικά που αφορούν στην ανάταξη της Νέας Δημοκρατίας στα οποία υπάρχει σχεδόν ταύτιση απόψεων.

Μιλήσατε για διεύρυνση. Ποιους θα καλέσετε στο Ευρωπαϊκό Μέτωπο; Κατ΄ αρχήν το Ποτάμι;

Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, όπως ακριβώς ήταν και η διαδικασία εκλογής του νέου μας Προέδρου. Σχεδιάζω ένα συμμετοχικό, πολυτασικό, δημοκρατικό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όσες και όσοι ασπάζονται τις βασικές μας αρχές και αξίες, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, θα έχουν θέση. Μόνο τα άκρα του πολιτικού φάσματος δεν θα έχουν θέση στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Ορέξεις για νέο κόμμα, δεξιάς απόκλισης, μπορεί να υπάρξουν; Αντέχει η ΝΔ μια διάσπαση;

Η ενότητα της παράταξης σε καμία στιγμή δεν διακυβεύτηκε. Αντίθετα ενισχύθηκε από την μαζική προσέλευση και το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν 400.000 αποφασισμένοι πολίτες. Μήνυμα ανανέωσης προς τη Νέα Δημοκρατία και μήνυμα απόρριψης στην Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Μ΄ εσάς πρόεδρο η ΝΔ ποια από τα προαπαιτούμενα θα ψηφίσει;

Με εμένα ως αρχηγό της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύουν την λειτουργία της αγοράς, θα προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, θα εξορθολογίζουν το κράτος και θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Αν είστε ο επόμενος πρωθυπουργός θα τηρήσετε τα συμφωνηθέντα που αφορούν στο μνημόνιο Τσίπρα ή θα επιδιώξετε επαναδιαπραγμάτευση;

Με εμένα πρωθυπουργό οι δεσμεύσεις της χώρας θα τηρηθούν αλλά θα αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής με εθνικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις «Made in Greece» χρειάζεται η πατρίδα μας. Η εμπειρία μου σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με δίδαξε πως αν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και προτείνουμε αξιόπιστο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, οι πιστωτές μας θα προσαρμοστούν και θα στηρίξουν το δικό μας σχεδιασμό.

 Το ΔΝΤ το θέλετε στο ελληνικό πρόγραμμα ή να φύγει;

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη από τη χώρα μας, μας δεσμεύει και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μνημονίου.

Οικουμενική κυβέρνηση θα βλέπατε και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για να προκύψει η ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας, να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Κυβέρνηση και να μην μπορέσει η Βουλή να στηρίξει άλλο κυβερνητικό σχήμα. Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει διακριτή λειτουργία Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης. Θα έβλεπα μια οικουμενική Κυβέρνηση ως την έσχατη λύση για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης κρίσης. Και γι’ αυτό την απεύχομαι.

Θεωρείτε ότι υπάρχει δίαυλος Τσίπρα – Καραμανλή; Και αν ναι, είναι κακό να μιλάει ένας πρώην πρωθυπουργός με ένα νυν;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό να μιλούν μεταξύ τους πρώην με νυν πρωθυπουργούς.  Δεν γνωρίζω αν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας όπως αναφέρετε.

Η στήριξη Καραμανλή στον κ. Μεϊμαράκη επηρέασε την έκβαση της κούρσας;

Τη θρυλούμενη στήριξη ποτέ δεν την άκουσα από το στόμα του κ. Καραμανλή.

Από τον κ. Σαμαρά θα ζητούσατε στήριξη;

Από τους πρώην Προέδρους ζήτησα ουδετερότητα. Και από τους συνυποψηφίους μου ζήτησα να μην εμπλέξουμε τους πρώην Προέδρους στη διαδικασία. Δεν ζήτησα στήριξη από κανέναν. Αντίθετα, απέτρεψα πολλούς φίλους μου βουλευτές από το να ταχθούν δημόσια υπέρ μου στον πρώτο γύρο.

Αν εκλεγείτε και σας καλέσει ο κ. Τσίπρας  για να ζητήσει συναίνεση θα πάτε;

Έχω θέσει τρεις προϋποθέσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν πληροί τις δύο (ειλικρίνεια και αξιοπιστία), οπότε με τον κ. Τσίπρα δεν θα συναινέσω ποτέ. Η τρίτη προϋπόθεση (κοινό σχέδιο εξόδου από την κρίση) είναι κάτι που θα έβλεπα θετικά αν είχα απέναντί μου έναν ειλικρινή και αξιόπιστο πρωθυπουργό.  Σε κάθε περίπτωση όμως στήριξη «α λα καρτ» από εμένα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει. Για παράδειγμα, όσο συνεχίζεται η αναχρονιστική και καταστροφική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, όσο δεν ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και όσο κάνει εκπτώσεις στην επιβολή του νόμου και της τάξης,  συναίνεση δεν θα δώσουμε σε τίποτα. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και ξεκάθαρος σε αυτό.  Συναίνεση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο σε συνολικό σχέδιο πολιτικής και υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πρωτοβουλίες κομματικού σκοταδισμού στην Παιδεία και κομματικής άλωσης του Κράτους θα αναστραφούν.

Με ποια ηγετική ομάδα θα αλλάξετε τη ΝΔ; Τα πρόσωπα υπάρχουν; Τα ψάχνετε;

Έχω πολύ καλή εικόνα του στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας. Η ηγετική ομάδα θα αναδειχθεί με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια. Θα συνδυάσουμε την εμπειρία των παλαιότερων με το δυναμισμό των νεότερων προκειμένου να επιτύχουμε το τέλειο στελεχιακό μείγμα. Χρειάζομαι 111 ημέρες για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε δομές, λειτουργίες και στελέχωση του κόμματος. Την 1η Μαΐου η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα άλλο κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει.

Στο δίλημμα συναίνεση η εκλογές τι θα απαντούσατε;

Συναίνεση σε τι ακριβώς; Η Κυβέρνηση μοιάζει με ένα παγόβουνο, κυρία Κοραή. Η λευκή κορυφή της δήθεν μνημονιακής συμμόρφωσης κρύβει την υποθαλάσσια μαυρίλα μιας αμοραλιστικής ιδεοληπτικής Κυβέρνησης που αποκλειστικό στόχο έχει την ιδιοτελή νομή της εξουσίας. Κάθε μέρα που περνά με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό τραυματίζονται οι θεσμοί, η Δημοκρατία, η οικονομία, η ελληνική κοινωνία.
Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ξανακάνετε τη ΝΔ έτοιμη να κυβερνήσει;

Σας έχω ήδη απαντήσει. 111 ημέρες. Την 1η Μαΐου 2016, η Νέα Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να δώσει μια υπεύθυνη και αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση στη χώρα.

Πηγή: liberal.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer