Ο εκλογικός νόμος που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 200 ψήφων
Με 179 θετικές ψήφους υπερψηφίστηκε η απλή αναλογική – Σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές
Πολιτική
22/07/2016 | 07:05

Ο εκλογικός νόμος που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 200 ψήφων και έτσι πέρασε με 179 θετικές ψήφους. Πλέον ο εκλογικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές. Υπερ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Μάλιστα “Ναι” σε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 3 -μπόνους των 50 εδρών- ψήφισε το ΚΚΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο εκλογικός νόμος καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι – τέσσερις βουλευτές διαφοροποιήθηκαν σε άρθρα ψηφίζοντας παρών-, ενώ παρών ψήφισε και ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους Γιώργος Δημαράς.

Παράλληλα, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα “ΟΧΙ”, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα “ΝΑΙ”. Ακόμη ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε “Παρών” στο άρθρο 1 και στα υπόλοιπα “ΟΧΙ”, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Χάρης Θεοχάρης.

Στα αξιωσημείωτα της τριήμερης συζήτησης οι υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επίσης η σύγκρουση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και η επίθεση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα

Οι βουλευτές ψήφισαν ως εξής:

Άρθρο 1 «Ναι» 180 – «Όχι» 81 – «Παρών» 20

Άρθρο 2 «Ναι» 179 – «Όχι» 83 – «Παρών» 19

Άρθρο 3 «Ναι» 164 – «Όχι» 101 – «Παρών» 17

Άρθρο 4 «Ναι» 179 – «Όχι» 86 – «Παρών» 16

Άρθρο 5 «Ναι» 179 – «Όχι» 86 – «Παρών» 16

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακροτελεύτιο άρθρο 5, ήταν αυτό που έπρεπε να πάρει τις 200 θετικές ψήφους για να ισχύσουν άμεσα οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα, το άρθρο 1 -ψήφος στα 17- τίθεται άμεσα σε ισχύ, γιατί δεν χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία. Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέρνούσαν και έσφιγγαν το χέρι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρισκόταν στο πρωθυπουργικό έδρανο.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer