Λένε ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις Κεφαλλονίτη. Ε, στη Μελβούρνη δεν χρειάζεται να σηκώσεις πέτρες. Τους Κεφαλλονίτες τους βρίσκεις και πάνω από αυτές!
Με τη βαλίτσα στο χέρι…
Κοινωνία
04/10/2016 | 09:02

Του Γιώργου Μεσσάρη

ΜΕΡΟΣ 10ον

ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη χωρίζουν 963 χιλιόμετρα και τις ενώνουν δύο μεγάλες ομογένειες.

Δεν τολμώ να αναφέρω πόσοι ακριβώς Έλληνες ζουν στη Μελβούρνη, πρωτεύουσα της πολιτείας (ή κρατίδιου, όπως το αποκαλούν στην Ελλάδα) της Βικτώριας, πρώτον γιατί δεν νομίζω ότι γνωρίζει κάποιος τον ακριβή αριθμό αλλά και γιατί οι απόψεις διίστανται. Ένα,όμως, είναι γεγονός. Η Ελληνική Ομογένεια της Μελβούρνηςείναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Στη Μελβούρνη επίσης εκδίδεται και μία τις πιο έγκυρες ελληνόφωνες εφημερίδες του εξωτερικού που την κυκλοφορία της θα ζήλευαν πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, ο «Νέος Κόσμος», με τον οποίο με συνδέουν πολλά χρόνια αγαστής συνεργασίας.

Μετά τις τρεις προβολές του ντοκιμαντέρ μου «Λουλούδια Του Πελάγους» στο Σίδνεϊ, πήγα στη Μελβούρνη για να παραβρεθώ στην προβολή που είχε οργανώσει η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Βικτώριας αλλά και για να ξανασυναντήσω –μετά από αρκετά χρόνια– αγαπημένους φίλους και συναδέλφους.

Η Μελβούρνη ξεχωρίζει από το Σίδνεϊγια τους πλατιούς της δρόμους και γενικά την απλοχωριά της. Στους δρόμους του κέντρου της η κίνηση είναι λιγότερο εκνευριστική, βρίσκεις ευκολότερα χώρους στάθμευσης και γενικά κινείσαι ευκολότερα και γρηγορότερα από ότι στο κέντρο του Σίδνεϊ. Διαπίστωσα ακόμα ότι περισσότερος κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους της. Γενικά η Μελβούρνη είναι πιο πράσινη από ότι το Σίδνεϊ και επομένως πιο ανθρώπινη.

Στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στη γωνία των οδών Λονσντέϊλ και Ράσελ υπάρχει το νέο 15όροφο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας. Ένα στολίδι της πόλης! Επισκέφθηκα τους χώρους του και πραγματικά εντυπωσιάστηκα.

ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

Όπως προανέφερα,με την εφημερίδα «Νέος Κόσμος» και τον εκδότη του Τάκη Γκόγκο με συνδέουν πολλά χρόνια συνεργασίας.

Ήταν το 1982 όταν ο ΤάκηςΓκόγκος και ο κοινός μας φίλος, αείμνηστος πολιτειακός γερουσιαστής, Τάκης Καλδής, αποφάσισαν να εκδώσουν μια νέα εφημερίδα στο Σίδνεϊ που πήρε το όνομα «Ο Κόσμος» και τής οποίας χρημάτισα αρχισυντάκτης για 19 περίπου χρόνια. Εκδότηςτης εφημερίδας σήμερα είναι ο κ. Σπύρος Χαραλάμπους.

Η απόφαση της έκδοσης της νέας αυτής εφημερίδας πάρθηκε γιατί υπήρχε ανάγκη σωστής  πληροφόρησης της ομογένειας του Σίδνεϊ. Ήταν ένα δύσκολο εκδοτικό εγχείρημα που πέτυχε γιατί γρήγορα αγκαλιάστηκε από τον Ελληνισμό.

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Στην αίθουσα του Οικήματος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτώριας έγινε μια ακόμα προβολή του ντοκιμαντέρ «Λουλούδια Του Πελάγους», μετά από πρωτοβουλία του δραστήριου προέδρού της και γνωστού ποιητή, Γεράσιμου Κλωνή.

Το φιλόξενο Οίκημα της Αδελφότητας βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και αποτελεί τόπο συνάντησης των ξενιτεμένων συμπατριωτών μου και όχι μόνο.

Λένε ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις Κεφαλλονίτη. Ε, στη Μελβούρνη δεν χρειάζεται να σηκώσεις πέτρες. Τους Κεφαλλονίτες τους βρίσκεις και πάνω από αυτές!

Κατά την παραμονή μας στη Μελβούρνη, χρέη… ξεναγού έκανε με απόλυτη επιτυχία ο καλός παλιός φίλος και πρώην συνεργάτης της εφημερίδας «Ο Κόσμος», Δημήτρης Τσολάκης, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.

Μέχρι την άλλη εβδομάδα να περνάτε καλά και μην περιμένετε άλλους να ομορφύνουν τη ζωή σας. Προσπαθήστε πρώτα μόνοι σας και μετά ζητήστε… βοήθεια.

  • Στις φωτογραφίες: 1. Στα γραφεία της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» με τον αρχισυντάκτη Σωτήρη Χατζημανώλη και το Δημήτρη Τσολάκη. 2. Το επιβλητικό κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας και 3. Ο πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Γεράσιμος Κλωνής, στην είσοδο του Οικήματος της Αδελφότητας.
  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • www.omegadocumentaries.com(Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας).

161003-teleia-kai-pavla-50-b 161003-teleia-kai-pavla-50-c

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer