Έληξε με επιτυχία το Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής», που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαΐου 2015, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Επρόκειτο για την πρώτη, στην ιστορία, επιστημονική διοργάνωση αποκλειστικά για τη δυτικότροπη τέχνη που αναπτύχθηκε στα Επτάνησα τον 18ο και τον 19ο αιώνα, στη διάρκεια της οποίας φωτίστηκαν όψεις μιας σημαντικής πτυχής του Επτανησιακού Πολιτισμού. Σε συνέχεια προηγούμενων δράσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που απέβλεπαν στη βαθύτερη γνωριμία με τον πολιτιστικό πλούτο των Επτανήσων, το επιστημονικό συμπόσιο οργανώθηκε από την κ. Δώρα Μαρκάτου, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιστημονική υπεύθυνη της δράσης, με τη συνεργασία της κας Σταλίνας Βουτσινά, ιστορικού της Τέχνης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας & Αναπληρωτής Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α., Ναπολέων Μαραβέγιας, με μια σύντομη παρουσίαση των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, ενώ η κ. Δώρα Μαρκάτου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης «Κωνσταντίνος Παρθένης».
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, Επίκ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Ε.Κ.Π.Α. παρουσίασε το βιβλίο, Δημόσια Γλυπτική Στα Επτάνησα, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι συγγραφείς του, Δώρα Μαρκάτου και Σταλίνα Βουτσινά.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν με ανακοινώσεις οι εξής ειδικευμένοι επιστήμονες: Αφροδίτη Αγοροπούλου –Μπιρμπίλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Δημήτρης Αρβανιτάκης, Δρ. Ιστορίας – Υπεύθυνος Εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη, Σταλίνα Βουτσινά, Ιστορικός Τέχνης – Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στην Α.Σ.Κ.Τ., Παναγιώτης Ιωάννου, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αναστασία Κούλη, Μaster Ιστορίας της Τέχνης, Επιμελήτρια Συλλογών Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Δώρα Μαρκάτου, τ. Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αιλιάνα Μαρτίνη, Λέκτορας Ιστορίας Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Παυλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Ε.Κ.Π.Α., Τένια Ρηγάκου, Έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Άλκης Χαραλαμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ.. Διαβάστηκε επίσης η ανακοίνωση του Διονύση Ζήβα, Ομότιμου Καθηγητή Ε.Μ.Π., ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί.
Στο Συμπόσιο συμμετείχε το Μουσικό Σύνολο της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων από το Ληξούρι με ένα Μουσικό πρόγραμμα.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.