Επαναφορά του ενιαίου εισιτηρίου που είχε καταργηθεί το 2011
Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων
Κοινωνία
15/06/2014 | 14:32

Μειώσεις, αντί αυξήσεων, στις τιμές των εισιτηρίων με παράλληλη αναδιοργάνωση του συνόλου του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας πρόκειται να ανακοινώσει αύριο το υπουργείο Υποδομών. Kι έτσι, η ανησυχία για αύξηση στα κόμιστρα των μέσων μαζικής μεταφοράς, τελικώς, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί.
Το υπουργείο Υποδομών μαζί με τον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας) προχωρά σε τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής, επαναφέροντας το ενιαίο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο είχε καταργηθεί το 2011. Η λογική της καθιέρωσης ενιαίου εισιτηρίου, ανεξάρτητα από τα μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιήσει κάθε επιβάτης, εντάσσεται σε μια συγκοινωνιακή λογική που θέλει τον χρήστη να μην περιορίζει τις μετακινήσεις του με βάση το κόστος.
Στόχος του ΟΑΣΑ είναι η ενίσχυση της κίνησης σε όλα τα Μέσα, ώστε οι μετεπιβιβάσεις να αποτελέσουν μέρος των καθημερινών συγκοινωνιακών συνηθειών του επιβάτη. Η διάθεση ενιαίου εισιτηρίου, σε χαμηλότερη μάλιστα τιμή, έχει σκοπό την επιβράβευση του συστηματικού χρήστη, ο οποίος αξιοποιεί στο έπακρο το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου.
Σήμερα η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου (που αφορά όλα τα Μέσα) ανέρχεται σε 1,40 ευρώ και όπως δημοσιεύει σήμερα η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» πρόκειται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να «πέσει» στο 1,20 ευρώ (μειωμένο κατά 14,2%). Σήμερα το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ ανέρχεται στο 1,20 ευρώ, αλλά δεν επιτρέπεται η επιβίβαση στα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς, ούτε και μετεπιβιβάσεις.
Το ενιαίο εισιτήριο είχε καθιερωθεί στις αρχές του 2009, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, οπότε και αντικατέστησε τα μεμονωμένα εισιτήρια που ίσχυαν για κάθε Μέσο χωριστά. Τότε η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ, από 0,80 ευρώ που ήταν το ακριβότερο μεταξύ των εισιτηρίων. Δύο χρόνια αργότερα, την 1η Φεβρουαρίου 2011, επιβλήθηκε αύξηση της τάξης του 40%, που είχε αναστατώσει την αγορά έντονα, εκτοξεύοντας την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου (ισχύει για όλα τα μέσα, μετεπιβιβάσεις και διάρκεια 90 λεπτά) στο 1,40 ευρώ. Η αύξηση του 2011 επιβλήθηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου. Την ίδια στιγμή επανήλθε και άλλος ένας τύπου εισιτηρίου, με στόχο να ελαφρύνει τους επιβάτες από τη μεγάλη αύξηση, για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, η τιμή του οποίου ανήλθε σε 1,20 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ακόμη μία αύξηση –σε ποσοστό τουλάχιστον 25%– ήταν προγραμματισμένη να επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2013, η οποία θα διαμόρφωνε την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου (για όλα τα μέσα) από 1,40 ευρώ σε 1,75 ευρώ και το αντίστοιχο για λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ από 1,20 ευρώ σε 1,50 ευρώ. Ωστόσο η σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια –λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων για εργασία, ψυχαγωγία αλλά και της αύξησης των εισιτηρίων– οδήγησε το υπουργείο Υποδομών σε έναν γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα με στόχο την αποφυγή επιβολής της νέας αύξησης. Η καλή εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων που επέδειξαν οι συγκοινωνιακές εταιρείες για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, αποτέλεσε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Αποτέλεσμα ήταν να αποφευχθεί η αύξηση που επρόκειτο να επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2013, ενώ αύριο ανακοινώνεται η μείωση της τιμής τους.
Παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν τα σημεία πώλησης των εισιτηρίων, ενώ ο τρόπος διάθεσής τους πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Οι επιβάτες δεν θα προμηθεύονται τις χάρτινες δεσμίδες εισιτηρίων, αλλά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα «γεμίζουν» τα εισιτήριά τους με μονάδες στα πρότυπα της καρτοκινητής τηλεφωνίας. Η διευκόλυνση αφορά και στα περίπτερα – ψιλικατζίδικα κτλ. καθώς δεν θα απαιτείται η προαγορά εισιτηρίων από τον ιδιοκτήτη, αλλά θα καταβάλει στον ΟΑΣΑ το αντίτιμο των εισιτηρίων που θα έχει ήδη πουλήσει.
Στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του ΟΑΣΑ, πρόκειται να τροποποιηθεί το σύνολο του δικτύου των οδικών μέσων, ώστε να λειτουργεί τροφοδοτικά προς τον κορμό, ο οποίος θα αποτελείται από τα οδικά μέσα. Παράλληλα προωθείται η εταιρική αναμόρφωση της ταυτότητας του ΟΑΣΑ, ώστε να είναι πιο φιλική η πληροφόρηση και ενημέρωση προς τους επιβάτες και πιο εύχρηστη στους τουρίστες.

Πηγή: Kαθημερινή

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer