Ποιος θα λογοδοτήσει για τα λεφτά των σεισμοπαθών του Ληξουρίου; Αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός.
Μεγάλες αποκαλύψεις για τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ που ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΠΟΤΕ στην Κεφαλονιά
Πολιτική
09/09/2016 | 08:06

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ που έστειλε στην Κεφαλονιά το Ταμείο Αλληλεγγύης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση μέρους των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του 2014.

Πριν λίγες μέρες, ευρισκόμενος στην Κεφαλονιά, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Ελλάδα κ. Πάνος  Καρβούνης, προχώρησε σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη. Oύτε φωνή, ούτε ακρόαση και χθες για τα …άφαντα 3,5 εκατομμύρια Eυρώ που απέστειλε η Eυρωπαϊκή Eνωση για τους σεισμοπαθείς της Kεφαλονιάς!
Παρά τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του «H» με την δήλωση-παρέμβαση του εκπροσώπου της E.E. κ. Πάνου Kαρβούνη, που βρέθηκε στην Kεφαλονιά, η βουλευτής κ. Aφροδίτη Θεοπεφτάτου δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για την τύχη των χρημάτων.

karboynhs
Yπενθυμίζουμε ότι η κ. Θεοπεφτάτου είχε προκληθεί να απαντήσει για την υπόθεση αυτή από το Δήμο Kεφαλονιάς, ο οποίος την καλούσε με ανακοίνωσή του, να δώσει εξηγήσεις.
Kατόπιν των εξελίξεων αυτών, το σοβαρό αυτό θέμα παραμένει πάντα σε εκκρεμότητα, ενώ η τοπική κοινωνία επικρίνει τις συμπεριφορές αυτές και μάλιστα εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Aλέξη Tσίπρα στο νησί μας.

Είπε, μεταξύ άλλων, στους συνομιλητές του ότι τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, εκταμιεύτηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης, τον Απρίλιο  του 2015, αλλά κάνεις δεν ξέρει που πήγαν.

3,7 kefalonia

Και σε επανειλημμένες  ερωτήσεις του εκδότη της εφημερίδας “Ημερήσιος ” κ. Χρήστου Παπαδάτου, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε άγνοια και πρότεινε στους ενδιαφερόμενους να αποταθούν στα αρμόδια υπουργεία για να πληροφορηθούν τι απέγιναν τα χρήματα των σεισμοπλήκτων του Ληξουρίου.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς, δια του κ. Αλέξανδρου Παριση, δηλώνει άγνοια  και καλεί τη βουλευτή του νησιού κα Αφροδίτης Θεοπεφτάτου να δώσει άμεσα πειστικές απαντήσεις για τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής ούτε η βουλευτής αλλά ούτε και η περιφέρεια έχουν  πάρει επίσημα  θέση σε αυτή την μυστήρια υπόθεση, η οποία έχει ανάψει «φωτιές»  στο  νησί και ειδικότερα στο Ληξούρι, όπου τα έργα αποκατάστασης (λιμάνι, δρόμοι, εργατικές κατοικίες και σχολεία) παραμένουν σε εκκρεμότητα για τρίτο χρόνο, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Κύκλοι της περιφερειακής ενότητας Κεφαλονιάς επιβεβαιώνουν ότι τα χρήματα δεν ήρθαν στο νησί. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπήρξε συμψηφισμός με τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό που είχε εκταμιεύσει η προηγούμενη η κυβέρνηση, αμέσως μετά το σεισμό για τις πρώτες ανάγκες.

Δηλαδή με λίγα λόγια η Κεφαλονιά, ό,τι βοήθεια πήρε, πήρε από την προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή που θα μπορούσε να δώσει και αυτά τα κονδύλια για την αποκατάσταση ζημιών, τα χρησιμοποίησε για να κλείσει τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό. Θα θυμούνται οι περισσότεροι το μάζεμα όλων των χρημάτων από όλα τα ταμεία από τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Για την ιστορία  πρέπει να πούμε πως μετρά τους σεισμούς, τον Μάρτιο του 2014, η τότε κυβέρνηση Σαμάρα – Βενιζέλου απέστειλε αίτημα στο Ταμείο Αλληλεγγύης για οικονομική ενίσχυση, καταγράφοντας καταστροφές της τάξεως των 147 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 50 εκ. Ευρώ για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Το συγκεκριμένο Ταμείο που δέχτηκε μέσα στο 2014 , 13 αιτήσεις Κρατών για βοήθεια λόγω φυσικών καταστροφών, έκανε αποδεκτές επτά  (βλ. πίνακας), ανάμεσά τους  και της Ελλάδος για την οποία, ενέκρινε και εκταμίευσε στις 8 Απριλίου του 2015 το ποσό των 3.683.320 ευρώ προκειμένου «να συμβάλει στην αποκατάσταση των υποδομών, να καλύψει το κόστος των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν καθώς και μέρος των εργασιών καθαρισμού».

pinakas1

Τα χρήματα φαίνεται πως μπήκαν στον προϋπολογισμό  του 2015, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είχε «στεγνώσει» τα δημόσια ταμεία, εξ αιτίας της αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης που έκανε στις Βρυξέλλες και δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα μικρό μέρος για δημόσια έργα. 

Τώρα μάλιστα που η κυβέρνηση, μαζεύει ευρώ το ευρώ από τους συνταξιούχους, με βάση το μνημόνιο που υπέγραψε, απαιτείται πλήρης διαφάνεια για την πορεία των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού  στην Κεφαλονιά, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί τα έργα αποκατάστασης έχουν μείνει εκεί που τα άφησε ο Χρυσοχοΐδης τον χειμώνα του 2014.

News Room: e-kefalonia.net

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer